Magazine

Gratis bellen via internet: de 8 beste apps

Thuis zitten betekent gelukkig niet dat je geen contact kan hebben met familie en vrienden. Er bestaan diverse applicaties waarmee je kan bellen via internet, zonder dat je dus telefoonkosten hoeft te betalen. En met sommige van die apps kan je tevens videobellen en elkaar dus ook nog in de ogen aankijken. Je hebt er alleen een mobiele telefoon, tablet of computer voor nodig, plus een goeie internetverbinding. Bel je via WiFi, dan bel je geheel kosteloos. Zit je op een 4G-verbinding, dan betaal je het verbruik van je internetpakket. Maar je betaalt géén belkosten van je herlaadkaart of abonnement. We zetten de beste apps om te internetbellen eens voor je op een rijtje.

 



 

1. WhatsApp

 

WhatsApp is waarschijnlijk jouw favoriete berichtenapp. Een logische keuze dus om er ook je telefoongesprekken mee te voeren. Ga daartoe naar het chatvenster van de contactpersoon naar keuze en tik rechtsboven op het hoorn-icoontje (audiobellen) of het camera-icoontje. Via dat laatste kan je videobellen, echter alleen via de mobiele apps en (nog) niet via de desktopversie.

 

2. Facebook Messenger

 

Audio- en videobellen kan je ook via die andere chatapp van Facebook, het vertrouwde Facebook Messenger. Aangezien tegenwoordig vooral opa’s, oma’s, tantes en ooms op Facebook zitten is dit misschien wel de handigste app om met hen een digitaal babbeltje te slaan. Messenger is wel minder zuinig in MB-verbruik per minuut dan WhatsApp.intenret

 

3. FaceTime (Apple)

 

FaceTime is de bel-app die standaard op Apple-toestellen zit (iPhone, iPad en Mac). Je kan dus alleen maar tussen Apple-toestellen communiceren. Er is echter een belangrijk voordeel, vooral wanneer je enkel over 4G kan beschikken: FaceTime is een pak zuiniger in MB-verbruik dan de meeste concurrerende apps.

 

4. Google Duo

 

Google Duo is de belapp die standaard op Android-toestellen is geïnstalleerd. Echter ook mensen met een iOS-device kunnen de app gebruiken. Dat maakt Google Duo flexibeler dan FaceTime, dat enkel voor Apple-gebruikers beschikbaar is.

 

5. Skype

 

Skype, van Microsoft, is de moeder aller videochatprogramma’s. Al sinds 2003 brengt het mensen bij elkaar, hoe groot de fysieke afstand ook is. En nog steeds is Skype een zeer uitgeruste en gebruiksvriendelijke applicatie waarmee je zowel video- als audiogesprekken kan voeren – zowel op mobiel als op pc. Wel is Skype van alle apps uit deze lijst de grootste dataslurper (gemiddeld 180 MB/uur voor een HQ-videogesprek), waarom het programma vooral onder mobiele gebruikers niet meer zo populair is.

 

6. Jami

 

Jami, voorheen bekend als Ring, is een open source-videochatapplicatie die privacy hoog in het vaandel heeft staan. Het programma maakt gebruik van het peer-to-peer-principe, waardoor gesprekken niet via een server van derden verlopen. Met de app kan je tekstberichten versturen à la WhatsApp, audio- en video-oproepen plaatsen, en foto’s en andere bestanden delen.

 

7. Signal

 

Signal geldt als een van de veiligste en meest datatransparante chatapps. De app is een populair alternatief voor WhatsApp – vooral enkele jaren geleden, toen WhatsApp nog geen end-to-end-versleuteling had. Inmiddels worden ook WhatsApp-berichten versleuteld, maar Facebook-haters wijken nog steeds liever uit naar alternatieven als Jami en Signal.

 

8. SnapChat

 

SnapChat kennen we vooral als bron van vertier, maar je kan er ook ‘gewoon’ mee bellen en videobellen. Nou ja, ‘gewoon’: SnapChat-gewijs kan je tijdens dat bellen grappige filters en andere opties kan toevoegen. Nadeel is het vrij grote dataverbruik, waarom je best een WiFi-verbinding hebt als je met SnapChat belt.

Laatste reacties