Magazine

3 gratis chatapps voor privacybewuste mensen

Bijna iedereen gebruikt WhatsApp. Maar lang niet iedereen is enthousiast over de privacy en veiligheid van de app. Berichten worden weliswaar volledig versleuteld door eind-tot-eind-encryptie, maar velen zijn bang dat ze ongewild toch gegevens delen met het moederbedrijf van WhatsApp: Facebook. Die vrees lijkt niet helemaal ongegrond: vanaf 8 februari gaat Facebook inderdaad gebruikersgegevens van WhatsApp aan Facebook-profielen koppelen, om zo de “gebruikerservaring te verbeteren”. Dit geldt echter niet voor gebruikers in Europa, waar strengere privacyregels gelden. Toch zijn er ontegenzeglijk chatapps die door experts veiliger en transparanter worden geacht dan WhatsApp. Als je veel waarde aan privacy hecht, zijn deze wellicht het proberen waard. We zetten de belangrijkste op een rij.

 



 

1. Signal

 

Signal is momenteel sterk in opkomst. Sinds de aankondiging van WhatsApp dat het data gaat delen met moederbedrijf Facebook (in de VS dus) is het aantal downloads van deze chatapp fors gestegen. En na een aanbeveling van Elon Musk op Twitter zelfs explosief (met technische problemen tot gevolg). Dit alles komt vooral doordat Signal zo’n goede reputatie heeft op het gebied van veiligheid.

 

Signal werkt, net als WhatsApp, met eind-tot-eind-encryptie voor de versleuteling van berichten. Maar in tegenstelling tot WhatsApp is de encryptie van Signal open source, zodat iedereen de code kan inspecteren. Bovendien staat de encryptie standaard ingeschakeld, wat bij concurrent Telegram (zie verderop) bijvoorbeeld niet het geval is. Je hebt er dus geen omkijken naar.

 

Daarnaast verzekert het moederbedrijf Open Whisper Systems dat het geen gegevens van je verzamelt: Signal krijgt geen data binnen van je profiel, contactenlijst of berichten. Open Whisper Systems is een onafhankelijke non-profitorganisatie die geld verdient via stichtingen en donaties. Al haar producten zijn gratis en open source.

 

Signal biedt verder ongeveer dezelfde functionaliteiten als WhatsApp: je kan berichten, foto’s en video’s sturen naar andere mensen, chatgroepen aanmaken en (video)bellen. Daarnaast kan je instellen dat berichten na verloop van tijd verdwijnen: niet zozeer voor extra beveiliging, maar om je chatgeschiedenis automatisch op te laten ruimen.

 

 

2. Telegram

 

Begin 2014 werd WhatsApp overgenomen door Facebook, wat onder WhatsApp-gebruikers direct tot onrust en scepsis leidde wat privacy betreft. Telegram, dat net een jaar daarvoor op de markt verschenen was, maakte daar dankbaar gebruik van. Onder het motto “Taking back our right to privacy” profileerde de dienst zich meteen als een alternatief voor WhatsApp waarbij je privacy gewaarborgd is. Dit onder meer dankzij encryptie van berichten, wat bij WhatsApp op dat moment nog niet het geval was.

 

Anno 2021 is Telegram nog steeds een veelgebruikt alternatief voor WhatsApp. Toch is de app inmiddels voorbijgestreefd door Signal, dat transparanter wordt geacht. Zo ontwikkelde Telegram een eigen beveiligingsprotocol, in plaats van gebruik te maken van bestaande. Bovendien zijn berichten niet standaard eind-tot-eind versleuteld: je moet voor elk gesprek de encryptie handmatig inschakelen.

 

Telegram biedt echter wel een aantal speciale privacy-opties, waaronder de mogelijkheid om een ‘Secret Chat’ aan te maken. De berichten in zo’n gesprek worden zó versleuteld dat ze alleen door jou en de ontvanger gelezen kunnen worden. Eenmaal in die ‘Secret Chat’-modus kan je bovendien een ‘self-destruct timer’ op je berichten zetten. Je kan instellen dat een bericht minimaal twee seconden en maximaal één week nadat het gelezen is, wordt verwijderd.

 

Ook handig: Telegram stuurt je een pushnotificatie als je account op een ander apparaat wordt gebruikt. Als je het niet vertrouwt kan je in een keer uitloggen op alle apparaten.

 

De servers van Telegram staan trouwens in Duitsland en niet in Rusland, zoals weleens wordt gedacht. De oprichter van Telegram, Pavel Durov, is weliswaar Russisch, maar kwam in conflict met de Russische overheid, waarna hij naar Berlijn uitweek.

 

Al met al is Telegram een heel complete chatapp met veel innovatieve functies. Qua privacywaarborg moet Telegram het echter afleggen tegen Signal.

 

 

3. Wire

 

Wire Secure Messenger (iOS, Android) kwam op de markt in 2014 en heeft sindsdien een vrij grote schare gebruikers verworven. De dienst is beschikbaar voor mobiel, desktop en als webapp, en onderscheidt zich vooral door haar strakke, minimalistische interface.

 

Daarnaast zet Wire hoog in op beveiliging: de app biedt eind-tot-eind-encryptie die standaard staat ingeschakeld en de encryptiesleutel wordt lokaal op je toestel gegenereerd en bewaard. De code van de app is open source, het gebruikte encryptie-protocol echter niet. Op dat punt is Wire dus minder transparant dan Signal.

 

Pluspunt van Wire ten opzichte van Signal is dan weer dat je je ook kan registreren door middel van een e-mailadres of een gebruikersnaam, zodat je niet te traceren bent op basis van je telefoonnummer.

 

Wire is een product van het Zwitserse bedrijf Wire Swiss GmbH, dat mede is gefinancierd door Skype-oprichter Janus Friis.

 

 

En ook nog…

 

Er zijn nog meer alternatieven voor WhatsApp die nadrukkelijk inzetten op privacy en veiligheid. Het gaat om relatief onbekende chatapps, wat betekent dat ze niet zoveel gebruikers hebben en dat er minder bekend is over de bedoelingen van de makers. Maar dat hoeft niks af te doen aan de kwaliteit en veiligheid van deze apps.

Laatste reacties