Magazine

Telegram Messenger: ‘veilig alternatief’ voor WhatsApp?

Het zal je niet ontgaan zijn dat WhatsApp is overgenomen door Facebook en niet bepaald voor een zacht prijsje (om precies te zijn: 19 miljard dollar). If you can’t beat them buy them, moeten Zuckerberg en de zijnen hebben gedacht. Of: what doesn’t kill you makes you stronger. Of de overname verstandig is, zakelijk gezien? Voor jou als gebruiker van WhatsApp verandert er volgens Facebook in elk geval niets: WhatsApp blijft een onafhankelijke berichtenservice zonder reclame. Echter veel WhatsApp-gebruikers uiten zich op sociale media sceptisch over de acquisitie, mede ingegeven door Facebooks gammele reputatie op het gebied van privacy en reclame. Komt Facebook dankzij de WhatsApp-overname straks nóg meer over ons te weten? Daags na het bekendmaken van de overname blijken zelfs al heel wat WhatsApp-gebruikers de overstap te wagen naar andere messaging-diensten. Eén naam valt daarbij op: Telegram.org. Deze messaging-app, voor iPhone en Android, is sinds de overname drie keer zo vaak gedownload als normaal, signaleert Softonic. De vaak genoemde wapenfeiten van Telegram zijn veiligheid en snelheid. Dat vraagt om een nadere kennismaking.

 

Non-commerciële dienst van Russische makelij

 

De Telegram Messenger-app werd vorig jaar augustus uitgebracht door Pavel Durov. Hij is mede-oprichter van VKontakte, de Russische variant van Facebook. De makers van Telegram zeggen zich te concentreren op het beschermen van privégegevens. Taking back our right to privacy luidt dan ook de slogan van de dienst. Een filantropische gedachte zelfs, want als we de FAQ van Telegram mogen geloven is de dienst geen commercieel project. “Telegram is not intended to bring revenue, it will never sell ads or accept outside investment,” lezen we. Wel hopen ze op donaties.

 

Installatie en eerste indruk

 

De installatie van Telegram Messenger, wij probeerden de iOS-versie, is vrijwel identiek aan die van WhatsApp. Eenvoudig en snel dus. Na het invoeren van je telefoonnummer ontvang je een sms-bericht met een activatiecode. Als die code niet aankomt word je gebeld en wordt de code in het Engels voorgelezen. Vul de code in en voilà, je bent klaar om te gaan grammen. Toegegeven, dat klinkt iets minder hip dan appen.

 

Qua uiterlijk verschilt Telegram Messenger ook niet veel van WhatsApp & co. Het is de welhaast standaard-interface van een chatapp. Telegram houdt het nog net wat eenvoudig dan WhatsApp: de (voor velen overbodige) knoppen Favorieten en Status ontbreken.

 

 

3x veiliger

 

Nu WhatsApp is overgenomen door Facebook, zal Telegram.org zich des te meer manifesteren als veilige messagingdienst waarmee je privacy gewaarborgd is. Facebook heeft immers een matige reputatie als het op privacy aankomt. De Telegram-app biedt drie functionaliteiten om de privacy c.q. veiligheid van een gesprek te vergroten.

 

De eerste is een automatische encryptie van alle berichten die worden verstuurd. ‘Normale’ berichten worden opgeslagen op de Telegram-servers die wereldwijd verspreid zijn.

 

De tweede is de mogelijkheid om een zogenaamde privé-chat aan te maken. De berichten in zo’n gesprek worden zó versleuteld dat ze alleen door jou en de ontvanger gelezen kunnen worden. En nog beter: er wordt dan geen informatie bewaard over dat er überhaupt een bericht is verzonden. Eenmaal in de privéstand van een gesprek, kan je – net als bij SnapChat – een self-destruct timer op de berichten zetten. Je kan instellen dat een bericht minimaal twee seconden en maximaal één week nadat het gelezen is, wordt verwijderd.

 

De laatste veiligheidsoptie is het versturen van een pushbericht zodra je account op een ander apparaat wordt gebruikt. Als dat voor je gevoel niet klopt, kan je in de app-instellingen kiezen voor ‘Terminate all other sessions’ en word je uitgelogd op de apparaten anders dan jouw telefoon.

 

Maar is Telegram wel zo veilig?

 

Telegram is behoorlijk zeker van de veiligheid van zijn encryptie, want het looft zelfs 200.000 dollar uit voor wie de code weet te kraken. Niettemin weerklinkt er ook scherpe kritiek op Telegram. Het bedrijf heeft namelijk een eigen beveiligingsprotocol opgebouwd. Volgens cryptografie-experts is het erg onveilig om je eigen protocol te bouwen in plaats van de bestaande te gebruiken.

 

Alleszins snel, no limits

 

Los van de discussie over veiligheid en de vraag of Telegram die claims kan waarmaken, moeten we in elk geval concluderen dat de app razendsnel is – zowel in het afleveren van berichten als van media. Een ander voordeel is dat er geen limiet zit op de bestandsgrootte van de video’s of afbeeldingen die je verstuurt. Wat WhatsApp wel weer vóór heeft op Telegram, is de mogelijkheid om audioberichten te versturen. Telegram zegt nog aan zo’n toepassing te werken.

 

Nieuwe contacten

 

Door de mediahype van deze dagen neemt het aantal gebruikers van Telegram flink toe. Toch moet je nog geen enorm aantal contacten verwachten. Handig is dat wanneer iemand uit je telefoonboek zich aanmeldt voor Telegram Messenger, je daarvan een bericht ziet verschijnen wanneer je de app opent. Hoera, alweer een Telegram-maatje erbij!

 

Open-source en onofficiële apps

 

Telegram is gedeeltelijk open-source. De code en de API van de app zijn voor iedereen beschikbaar om zo zelf applicaties te kunnen ontwikkelen. Dat heeft er onder meer toe geleid dat er naast de officiële iPhone- en Android-app nu ook al diensten voor de Mac, Windows, Linux en webbrowsers zijn. Je kan Telegram dus in principe op zowat elk apparaat installeren. Kijk hier voor een overzicht van alle officiële en onofficiële apps.

 

Telegram vs. WhatsApp

 

Twijfel je over een eventuele (semi-)overstap? We zetten de belangrijkste verschillen tussen nieuwkomer Telegram en gevestigde naam WhatsApp op een rijtje.

 

Telegram WhatsApp
Kosten gratis eerste jaar gratis, daarna EUR 0.72 per jaar
Beschikbare apps iOS en Android (officieel), onofficiële apps voor alle overige gangbare apparaten officiële apps voor alle gangbare apparaten
Nederlandstalige versie nee ja
Advertenties geen geen
Audioberichten sturen nee ja
Max. bestandsgrootte geen limiet 16 MB
Notificatiegeluid per persoon instellen ja nee
Beveiliging versleutelde communicatie op basis van zelfgemaakt protocol dat naar eigen zeggen veiliger is versleutelde communicatie sinds versie 2.8.3
Berichten met zelfvernietiging ja nee
Aantal gebruikers (nog) relatief gering groot: naar eigen zeggen 400 miljoen actieve gebruikers (december 2013)

 

Slotsom

 

Gratis, reclameloos, snel en geen datalimiet. Mooi, maar het is de vraag of Telegram dat blijft als het aantal gebruikers sterk toeneemt. Dat laatste is echter wel te hopen, want als je de app nu installeert, zul je waarschijnlijk nog maar weinig corresponderende contacten vinden. Afwachten of Telegram snel zal blijven groeien eens de storm omtrent de WhatsApp-overname wat is gaan liggen.

 

Conclusie van het verhaal is dat Telegram.org een prima messenger is die qua gebruiksgemak zeker niet onderdoet aan WhatsApp en die WhatsApp op het punt van privacy en veiligheid misschien wel overvleugelt, al zijn de meningen daarover verdeeld. Je hebt er echter alleen wat aan als jouw contacten Telegram ook gebruiken. Gezien het enorme bereik van WhatsApp in vooral Europa en de doorgaans korte duur van hypes verwachten we voorlopig geen wonderen qua aantal Telegram-gebruikers.

 

Meer informatie en downloaden op www.telegram.org.

Laatste reacties