Magazine

De 10 beste dating-apps in 2024

Online dating bevindt zich allang niet meer in de taboesfeer en talloze datingwebsites hebben het pad geëffend voor een relatief nieuw fenomeen: de dating-app. Dit zijn applicaties die je op je smartphone kan installeren en waarmee je in je omgeving naar potentiële dates kunt zoeken. Een pak sneller en directer dan conventionele datingplatformen, maar daardoor ook beduidend minder accuraat in het tot stand brengen van een serieuze match. De afgelopen jaren heeft er een ware wildgroei plaatsgevonden onder dating-apps en je ziet door de bomen haast het bos niet meer. Daarom gingen we op onderzoek uit, resulterend in onderstaand lijstje van tien beste dating-apps.

 

Tip: reguliere datingsites hebben tegenwoordig ook vaak een mobiele app. Deze sites hebben we apart voor je verzameld op deze pagina.

 

1. Tinder

 

Nadat Tinder in de VS werd gelanceerd, in 2013, zou ze weldra de rest van de wereld veroveren. Daaraan liggen ongetwijfeld de eenvoud en laagdrempeligheid van de app ten grondslag. In feite is Tinder een moderne versie van het aloude hot or not, waarbij je iemand puur op basis van uiterlijk kan goed- of afkeuren als potentiële date-kandidaat. Niet voor niets wordt Tinder vaak een digitale vleeskeuring genoemd.

 

Tinder werkt simpel. Je kan inloggen met je telefoonnummer, maar je kan je ook  aanmelden met je Facebook-account. Vervolgens geef je wat zoekvoorkeuren op, waarna de app op zoek gaat naar kandidaten bij jou in de buurt. Veel informatie haalt Tinder trouwens al uit je Facebook-profiel, zoals je geslacht en leeftijd. Je kan zelf opgeven in welke straal je wilt dat de dating-app op zoek gaat naar matches. Je krijgt de profielfoto van je partnervoorstellen te zien, die je met een veeg over je beeldscherm kunt goed- of afkeuren. Keurt de ander jou ook goed? Dan is er sprake van een match en kan je gelijk een chatgesprek beginnen om elkaar beter kennen te leren en misschien eens in het echt af te spreken. Overigens krijg je geen bericht van afkeuringen, dus je zelfvertrouwen loopt geen deuk op.

 

Tinder kan je gratis downloaden voor zowel iOS als Android.

 

tinder-2017

 

2. Facebook Dating

 

Facebook Dating is sinds oktober 2020 beschikbaar in België en de rest van de Europese Unie. De datingdienst staat los van het reguliere Facebook, maar maakt wel gebruik van de informatie die de Facebook-profielen bevatten. Facebook Dating lijkt erg op Tinder, omdat je geen berichten kan sturen naar andere gebruikers totdat je allebei interesse in elkaar hebt getoond.

 

Om van de dienst gebruik te maken heb je een Facebook-profiel nodig. Op basis daarvan wordt een apart datingprofiel gecreëerd, dat je vervolgens kan aanvullen met informatie en foto’s. Eens je profiel klaar is, wordt het voorgesteld aan andere Facebook Dating-gebruikers. Facebook Dating stelt geen huidige Facebook-vrienden voor in Dating en stuurt ze geen melding dat je deelneemt aan Dating.

 

De datingfunctie is volledig geïntegreerd in de Facebook-app. Je hoeft dus geen aparte app te downloaden.

 

Meer over Facebook Dating lees je in dit artikel.

 

 

3. Happn

 

Je kent het misschien: je zag jouw droomvrouw of -vent op straat en in dezelfde tred liep hij of zij ook weer je leven uit. Maar nu is er Happn, de dating-app waarin je alleen matches te zien die in de nabijheid (maximaal 250 meter) waren van jouw locatie. Je krijgt te zien waar dit was, en vervolgens kan je de persoon liken of wegklikken. Bij een wederzijdse like kan je met elkaar chatten. Grotendeels gelijk Tinder dus, maar dan geënt op mensen wier wegen de jouwe letterlijk gekruist hebben. Bij Tinder kan je zoekcirkels instellen tot 160 kilometer van je eigen locatie.

 

Het in 2014 opgerichte Happn won het afgelopen jaar flink aan populariteit, logischerwijs vooral in grote steden. Het locatiegegeven voegt aan het matchen, dat we door Tinder intussen zo gewoon zijn, een spannende dimensie toe. Bedenk wel dat Happn je constant moet ‘volgen’ waardoor de app nogal wat batterij opslurpt. Net als bij Tinder kan je op Happn alleen een profiel aanmaken via je Facebook-account.

 

Download Happn gratis voor iOS  of Android.

 

happn

 

4. Badoo

 

Badoo is één van de oudste dating-apps en heeft de tand des tijds goed doorstaan. Wat heet, met wereldwijd 180 miljoen gebruikers is het de populairste dating-app, al wordt Tinder tegenwoordig vaker gedownload. Net als Tinder kan je op zoek gaan naar singles bij jou in de buurt. Je kan ook gericht zoeken op interesses, waardoor deze dating-app wat minder op uiterlijk gefixeerd is dan zijn jongere evenknie op nummer 1. Een Badoo-afspraakje kan naast amoureus of seksueel dus zeker ook vriendschappelijk zijn.

 

Ook op Badoo kan je je aanmelden met je Facebook-account of zelf een Badoo-account aanmaken. Als je kiest voor dat eerste, vraagt Badoo om toegang tot je profielinformatie, vriendenlijst en foto’s van vrienden. Als je online bent, zien andere Badoo-gebruikers dat. Zij kunnen dan je profiel bekijken en met je chatten.

 

Badoo is in beginsel gratis, maar er zijn ook betaalde services. Eén nadeel: doordat Badoo al een tijdje bestaat, zijn er ook veel nep-accounts.

 

Badoo kan je gratis downloaden voor iOS en voor Android.

 

badoo-2017

 

5. Bumble

 

Vooral vrouwen klagen dikwijls over de kwaliteit van dating-apps. En dan met name over de oppervlakkigheid en respectloosheid die men daar vaak op aantreft. Maar op Bumble, een app uit de koker van drie oud-Tinder-medewerkers, is dat anders. Daar maken vrouwen de dienst uit!

 

De app lijkt weliswaar in veel opzichten op Tinder, maar op Bumble kunnen alleen vrouwen het gesprek starten, mits beide kampen naar rechts swipen. Gebeurt er de eerste 24 uur niets, dan verdwijnt de match weer. Mannen kunnen bij één match hun reactietijd eenmalig met 24 uur verlengen. Als de vrouw dan nog niet heeft gereageerd, is het Bumble-avontuur voorbij. Bij (vriendschaps)contacten tussen twee mensen van hetzelfde geslacht dient eender welke van de twee de eerste stap te zetten.

 

Een best wel gewaagde formule, die de vloer aanveegt met traditionele rollenpatronen bij het flirten en daten. Bumble krijgt echter lovende kritieken en groeit als kool. It’s a woman’s world?

 

Bumble kan je gratis downloaden voor iOS en voor Android.

 

bumble

 

6. MeetMe

 

MeetMe is met meer dan 90 miljoen gebruikers – volgens de makers althans – geen kleintje in de wereld van de dating-apps. Net als op Tinder draait het om zien en gezien worden, of ‘bewonderen’ zoals het op MeetMe heet. En als je elkaar bewondert, is er sprake van een match en start er automatisch een chat. Ja, MeetMe is behoorlijk visueel ingesteld en direct. In mindere mate dan Tinder toch. Zo is er een tijdlijn, net als in Facebook, en kan je statusupdates plaatsen en op statussen van andere gebruikers reageren.

 

Download MeetMe gratis voor iOS of voor Android.

 

meetme-2017

 

7. Skout

 

Skout onderscheidt zich door het feit dat je er niet alleen mensen die zich fysiek bij jou in de buurt vinden mee kan opsnorren, maar ook personen die zich ver weg bevinden. Je reist dan virtueel naar die plek om met mensen ‘in de buurt’ in contact te komen. Klein nadeel: van die functie kan je alleen tegen betaling gebruikmaken. Ook kan je tegen betaling jezelf (tijdelijk) uitlichten bij andere gebruikers.

 

Ook Skout maakt gebruik van de GPS-technologie op je toestel om je locatie te bepalen en mensen bij jou in de buurt te vinden, maar vraagt daar vanzelfsprekend eerst netjes toestemming voor. Net als de meeste dating-applicaties beschikt Skout over een chatfunctie. Een erg uitgebreide bovendien. Net als in bijvoorbeeld WhatsApp kun je niet alleen tekstberichten, maar ook foto’s, video’s en geluidsfragmenten versturen. Behalve via de chatfunctie kan je ook ‘flirten‘ via spelletjes en privéberichten versturen. Ook krijg je een notificatie als een nieuwe Skout-gebruiker bij jou in de buurt is en je krijgt ook bericht als iemand in de buurt jouw profiel checkt.

 

Download Skout gratis voor iOS of Android.

 

skout-2017

 

8. Hinge

 

Schoon genoeg van dat ultrasnelle, oppervlakkige matchen? Wil je wat meer dan naar links of naar rechts swipen? Sterker nog: wil je een serieuze relatie? Maar zijn serieuze datingsites als Parship en co weer net wat te ‘langzaam’ en/of te duur? Dan biedt Hinge wellicht de gulden middenweg.

 

Zich presenterend als “The Relationship App” is Hinge duidelijk niet bestemd voor wie op zoek is naar ‘snelle’ ofwel ‘casual’ dates. Bij Hinge draait het om het vinden van de man of vrouw van je leven. “Inspired by love, and guided by authenticity, Hinge creates meaningful connections among those bold enough to seek real relationships,” klinkt de missie van de Hinge-makers.

 

Bij de start in 2011 was Hinge nochtans een vrij Tinder-achtige app, maar met het verschil dat je alleen personen kreeg voorgesteld die ‘vrienden van vrienden’ zijn op Facebook. Najaar 2016 werd het roer omgegooid en ging Hinge verder als een dating-app “more serious than Tinder — but not as ‘desperate’ as Match or eHarmony”. Het nieuwe concept wordt door de makers omschreven als een soort Instagram voor dating. Uitgebreide profielen met veel foto’s en informatie over interesses en dergelijke moeten een helder beeld scheppen van de relatiezoekende. De ander kan zijn of haar interesse duidelijk maken door te reageren op specifieke elementen in het profiel. De relaunch van Hinge betekende tevens dat je moet betalen om alle (essentiële) functies van de app te kunnen gebruiken. Dat kost minimaal 5 dollar per maand. Nog altijd een pak minder dan wat traditionele serieuze datingsites aan membership fee vragen.

 

De reacties op deze beduidend minder basale manier van ‘app-daten’ zijn vooralsnog redelijk positief.

 

Download Hinge gratis voor iOS of Android.

 

hinge

 

9. Inner Circle

 

Inner Circle is een online datingplatform dat zich vooral op hoger opgeleide, stadse singles richt. Het lijkt een doorsnee dating-app, maar met als groot verschil dat gebruikers van tevoren worden gescreend. Ben je een echt persoon? Klopt je leeftijd? Pas je wel goed bij de app? Maar ook: ben je wel succesvol en ambitieus genoeg?

 

Door deze extra verificatiestappen is het aantal nepprofielen zeer laag. Maar, door die stappen is de app ook iets minder toegankelijk, waardoor het aantal singles een pak kleiner is dan op bijvoorbeeld bij Tinder. Ook moet je betalen om van de meeste goede functies gebruik te kunnen maken. Kwaliteit gaat hier dus duidelijk over kwantiteit.

 

Meer over Inner Circle in dit artikel.

 

Download Inner Circle gratis voor iOS en Android.

 

 

10. Feeld

 

Feeld is er voor singles én koppels die op zoek zijn naar wat meer avontuur. Met de app kan je op een nette manier duidelijk maken wat je seksuele voorkeuren zijn. Feeld wordt vooral gebruikt door mensen die geïnteresseerd zijn in losse seks, polyamorie, swingen en andere alternatieve seksuele voorkeuren. Het grootste gedeelte van de leden is non-monogaam.

 

Het prettige aan Feeld is dat er geen taboes zijn. Het is meestal zeer duidelijk waarnaar de ander op zoek is, zodat je vrijwel meteen weet of hij/zij iets voor jou is of niet.

 

“Onze missie is om seksualiteit te normaliseren”, stelt Feeld. Ze bieden meer dan 20 seksuele identiteiten om uit te kiezen, van heteroseksueel tot panseksueel, en meer dan 20 genderidentiteiten, van non-binair tot transgender. De app kan ook een ideale mogelijkheid zijn voor koppels die een open relatie nastreven.

 

Feeld heeft een kleinere doelgroep, maar daardoor vind je wellicht wel sneller hetgeen waar je naar op zoek bent.

 

Download Feeld gratis voor iOS  of Android.

 

 


Dating-apps staan veelal garant voor fun en excitement, en ze kunnen ook wel degelijk resulteren in een afspraakje. Ben je op zoek naar een serieuze relatie, heb dan geen al te hoge verwachtingen van deze apps. In dat geval kies je beter voor een datingsite. Lid worden van zo’n site is meestal gratis, maar volledige toegang kost geld

Laatste reacties