Magazine

BIPT: WhatsApp en Facebook Messenger verliezen terrein in België

De Belgische gebruikers die telefoneren en/of berichten versturen via het internet, doen dat vooral via WhatsApp en Facebook Messenger. Beide diensten verliezen echter aan terrein in ons land, in het voordeel van hun concurrenten. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van telecomregulator BIPT, waarbij 5000 Belgen werden ondervraagd omtrent hun gedrag op het gebied van berichten- en telefonie-applicaties.

 

WhatsApp en Facebook Messenger

 

De resultaten van de enquête laten er geen twijfel over bestaan: WhatsApp (gebruikt door 83 procent van de respondenten) en Facebook Messenger (72 procent) blijven de populairste apps om online te bellen en berichten te sturen. Wel constateert het BIP dat beide apps enigszins aan terrein verliezen. Zo gebruikte in 2019 en 2020 nog 89 tot 94 procent van de respondenten WhatsApp en 77 procent Facebook Messenger. Beide apps zijn in handen van moederbedrijf Facebook.

 

Concurrenten

 

Ondertussen zien de concurrenten van Facebook het gebruik van hun diensten licht toenemen. Zo noteerde FaceTime een gebruik van 34 procent ten opzichte van 14 tot 25 procent in de afgelopen jaren. Na een daling (van 38 procent in 2017 naar 29 procent in 2018), wordt ook Microsofts Skype weer meer gebruikt (34 procent).

 

Ruim een kwart (26 procent) van de respondenten geeft ook aan nog een andere applicatie te gebruiken, wat een sterke stijging is in vergelijking met de vorige bevragingen. Er werd niet gevraagd te specificeren welke apps.

 

Professioneel gebruik

 

Ook wanneer apps ingezet worden voor professioneel gebruik, komt WhatsApp als winnaar uit de bus (60 procent). Microsoft Teams, Facebook Messenger en Zoom worden door 40 tot 50 procent van de respondenten beroepsmatig gebruikt. Uit de enquête blijkt verder dat jongere mensen de apps vaker voor professionele doeleinden gebruiken dan ouderen.

 

Nog trends

 

Ten opzichte van de voorbije jaren zet een aantal trends zich door: het gebruik van televisie via internet (40 procent in 2021 terwijl slechts 35 procent daar gebruik van maakte in 2020) en betaaltelevisie of video op verzoek (40 procent in 2021 tegenover 32 procent in 2020) blijven stijgen, terwijl vaste telefonie steeds minder wordt gebruikt (46 procent in 2021 tegenover nog 53 procent in 2020). Verder blijft het gebruik van mobiele telefonie (93 procent), van internet thuis (91 procent) en van digitale televisie (81 procent) erg hoog.

 

Telecomoperators

 

Proximus blijft de populairste telecomoperator (46 procent), maar verliest wel marktaandeel in vergelijking met de periode 2012-2019 (51 tot 67 procent). De keuze voor een operator gebeurt vooral op basis van de prijs van de bundel of het tariefplan.

Bronnen: BIPT en Belga

Laatste reacties