Magazine

Checkthis: micropublishing tussen Twitter en blog

Deze dienst is opgeheven.

 

Checkthis is een prijswinnende tool voor micropublishing. Geen Twitter, ook geen blog, maar iets wat daar net tussenin zit. Via Checkthis kan je in een handomdraai gratis en zonder te registreren een paginaatje tekst vormgeven en delen. Je verhaal vertellen, je oude smartphone verkopen, een vraag stellen of uitnodigingen versturen: Checkthis heeft een simpel sjabloon voor deze vier doeleinden. Leuk detail: Checkthis is een snel groeiende start-up van Belgische origine. Check it out!

 

Gulden middenweg

 

Checkthis is eigenlijk bedoeld voor mensen die niet genoeg hebben aan het gelimiteerd aantal karakters op Twitter, maar ook geen zin hebben om een blog te starten. Een gulden middenweg dus. Ideaal voor als je bijvoorbeeld een evenement wilt aankondigen via een simpele, maar nette webpagina. Of een pennenvrucht de wereld in wilt slingeren zonder een compleet weblog te hoeven bouwen. Maar voor het maken van een online uitnodiging of voor een verkooppagina van een product leent Checkthis zich prima. Kijk maar eens achter de knoppen Explore of Inspire me boven in de interface, en verbaas je over wat mensen allemaal publiceren op Checkthis. Een eenmaal gepubliceerd stuk kan door anderen worden becommentarieerd, geliket en gedeeld, waardoor het als het ware een eigen leven gaat leiden.

 

Beperkte opmaak

 

Checkthis is bewust laagdrempelig gehouden en beperkt moedwillig je opmaakmogelijkheden. We kunnen de achtergrond veranderen, kiezen uit vijf lettertypen, onze tekst vet maken, cursiveren en doorhalen, een link, opsommingsteken of nummering invoegen, maar daarmee heb je het ver gehad. Maar wacht, er is meer. Door op het plusteken te klikken krijgen we een aantal extra mogelijkheden. We kunnen een tussenkop of tekstblok invoegen, afbeelding, video en zelfs landkaartjes uit Google Maps. Achter het cleane, minimalistische voorkomen van Checkthis gaan verrassend veel opties schuil, zonder dat deze een drempel opwerpen. Checkthis maakt een heleboel dingen een stuk simpeler en daarin schuilt juist de kracht van deze tool. Het is wat het is en probeert niets anders te zijn.

 


 

Belgisch succes

 

De Belgische (!) makers hebben in eerste instantie weinig ruchtbaarheid gegeven aan hun webdienst, en toch werden er in no-time na de lancering al tienduizend pagina’s aangemaakt. Inmiddels is de honderdduizend al gepasseerd. Dat aantal kan een vlucht nemen als de website een beetje gehypet wordt. En dat zijn de makers ook zeker van plan. Onze landgenoten zijn al helemaal naar de VS gereisd om daar hun hand op te houden. Investeerders bleken gecharmeerd van het idee en gaven gul: ruim 700 duizend euro aan fondsen werden opgehaald voor het lanceren van de site. En omdat Amerikaanse investeerders nu eenmaal wat sneller de beurs trekken dan Belgische, verhuist Checkthis zijn hoofdkantoor van Brussel naar New York, van waaruit de hele VS veroverd moet worden. Wij kunnen slechts hopen dat Checkthis gratis blijft.

Laatste reacties