Magazine

Automatisch zwart-witfoto’s omzetten in kleurenfoto’s

Heb je nog oude zwart-witfoto’s in een album of doos, en ben je benieuwd hoe die er in kleur zouden uitzien? Dan hebben we een online tool voor je waarmee je dat binnen enkele muisklikken geregeld hebt. Mits je de foto’s natuurlijk eerst gedigitaliseerd hebt, door deze in te scannen bijvoorbeeld. Op de website Colorize Photos kan je je zwart-witprenten vervolgens uploaden en direct automatisch laten inkleuren – meestal een kwestie van luttele seconden. Goed, het resultaat is misschien niet perfect, maar het is toch wel weer een knap staaltje kunstmatige intelligentie.

  

Algoritme

 

Een kleurenfoto omzetten naar zwart-wit is niet zo moeilijk. Andersom kan het een bewerkelijk proces. Studenten van de Amerikaanse universiteit UC Berkeley proberen daarom een algoritme te ontwikkelen waarmee die conversie automatisch gebeurt. Daarbij gebruikt men kunstmatige intelligentie om een foto eerst te analyseren op huidtinten, gras, bomen of andere oppervlaktes.

 

Uitproberen

 

Op algorithmia.com kan je gratis een voorlopige versie van deze techniek uitproberen. Je kan zowel eigen foto’s uploaden als foto’s van websites, desgewenst rechtstreeks via de URL van de afbeelding. De tool voorziet je foto’s razendsnel van kleuren. Bij ene foto gebeurt dat beter dan bij de andere. Probeer er gerust eens een paar uit.

 

 

Door middel van een schuifbalk kan je het resultaat voor en na zien. Er wordt momenteel nog hard gewerkt om het algoritme verder te verbeteren.

 

 

Fotobewerkingsprogramma’s

 

Wil je een zwart-witfoto toch graag wat minutieuzer inkleuren, dan zul je aan de slag moeten met een fotobewerkingsprogramma. Met Photoshop kan het betrekkelijk eenvoudig. Zie deze instructievideo. Beschik je niet over Photoshop, dan kan je het eens proberen met het gratis programma GIMP. Tutorial hier.
  
Het betere werk

 

Tot slot nog een aantal lichtende voorbeelden van professioneel ingekleurde zwart-witfoto’s. Dan zie je dat het toch wel een ware kunst is waaraan kunstmatige intelligentie, hoe knap ook, vooralsnog niet kan tippen:

 

 Laatste reacties