Magazine

Stuurt Instagram een melding als je een screenshot maakt?

Instagram is een onuitputtelijke bron van foto’s en video’s, maar het downloaden van al dat moois is officieel niet mogelijk. De verleiding is dan ook groot om met je telefoon een schermafbeelding (screenshot) te maken wanneer je interessante inhoud ziet. Op die manier kan je een beeld, weliswaar met enig kwaliteitsverlies, toch op je toestel bewaren. Maar hoe zit het nu: krijgt degene die die inhoud geplaatst heeft vervolgens een melding dat jij een screenshot gemaakt hebt? Antwoord: dat hangt af van het onderdeel in de Instagram-app waar de inhoud gedeeld werd. Er zijn vier mogelijkheden.

 

1. Berichten

 

Met ‘berichten’ of ‘posts’ bedoelt men foto’s en video’s die je op je profielpagina plaatst en die bij je volgers in hun nieuwsoverzicht verschijnen. Oftewel het Instagram-onderdeel waar het allemaal mee begon, maar dat tegenwoordig overschaduwd wordt door verhalen (zie verderop). Berichten duiken ook op in het onderdeel ‘Ontdekken’, bereikbaar via het vergrootglas-icoontje in het hoofdmenu.

 

Hoe dan ook, wees niet bevreesd: als je een schermafbeelding maakt van een bericht, in het nieuwsoverzicht of bij ‘Ontdekken’, komt degene die dat bericht geplaatst heeft dat niet te weten. Je kan dus naar hartenlust berichten ‘cappen’. Ook als je een screen recording maakt van een video, wordt de uploader daarover niet geïnformeerd.

 

Via een omweg is trouwens wel degelijk mogelijk om de inhoud van berichten naar je pc of mobiele apparaat te downloaden. Dat geldt zowel voor foto’s als voor video’s.

 

2. Profielpagina’s

 

Wellicht maak je ook weleens een screenshot van een profielpagina, bijvoorbeeld omdat je contactgegevens wilt bewaren zonder het betreffende account te hoeven volgen.

 

Voor profielpagina’s geldt, net als voor berichten, dat je er onbeperkt screenshots van kan maken zonder dat iemand dat ooit te weten komt.

 

3. Verhalen

 

Verhalen (of ‘Stories’) zijn het populairste onderdeel van Instagram, dat die functionaliteit enkele jaren geleden handig afkeek van concurrent Snapchat.

 

In februari 2018 ging Instagram opeens notificaties sturen naar gebruikers wanneer je een schermafbeelding van een verhaal had gemaakt – vergelijkbaar met de screenshot-verklikker die wederom Snapchat al langer had ingevoerd bij het één-op-één versturen van beeldmateriaal.

 

Enkele maanden later, in juni, was de functie weer opgeheven, wellicht vanwege de vele kritiek erop of omdat het daadwerkelijk slechts om een test ging, zoals Instagram toen beweerde.

 

Sinds juni 2018 kan je dus weer screenshots van verhalen maken zonder dat de uploader van het verhaal daarover geïnformeerd wordt. Maar het is natuurlijk niet uitgesloten dat Instagram de functie nog eens terug zal invoeren. Waarschijnlijk zal je dan wel, net als in 2018, eerst een waarschuwing krijgen daaromtrent.

 

4. Chatberichten

 

In chatberichten (officieel: Instagram Direct-berichten) kan je op twee manieren beeldmateriaal delen: ofwel in een bericht zelf, via de icoontjes aan de rechterkant van het typvlak (permanent), ofwel in verhaalvorm, via de ronde blauwe knop ter linkerzijde ervan (verdwijnend).

 

Als iemand jou een foto of video in een chatbericht toestuurt, dan blijft die in principe permanent zichtbaar in de chat (tenzij je het chatbericht zelf wist) en kan je het ook gewoon downloaden naar je telefoon of computer. Dat laatste is een kwestie van even je vinger op de foto of video leggen, waarna een menuutje verschijnt met de optie ‘opslaan’. Gebruik je Instagram op je computer, dan moet je de rechter muisknop indrukken en het aloude ‘Afbeelding opslaan als’ selecteren. Een screenshot maken is in dit geval dus niet nodig, al kan dat natuurlijk ook. Of je het beeld nou downloadt of ‘capt’, in beide gevallen wordt de andere gebruiker daarover níet geïnformeerd.

 

Anders is dat wanneer het verdwijnende inhoud betreft. In dat geval stuurt iemand jou een beeld dat je apart moet openen en dat dus niet in een chatbericht zichtbaar is. Een verrassing dus, die mogelijk na enkele seconden alweer verdwijnt, afhankelijk hoe de verzender dat heeft ingesteld. Bij interessante inhoud is de verleiding wellicht groot om er een schermafbeelding van te maken, maar pas op, in dit geval krijgt de ander daar wél notificatie van. Ook wanneer je het beeld een tweede (en tevens laatste) keer afspeelt, wordt de ander daarvan verwittigd.

 

Samenvattend

 

Als je een schermafbeelding maakt van andermans inhoud op Instagram, krijgt de ander momenteel alléén een notificatie als het een zogenaamde verdwijnende foto of video in Instagram Direct betreft. In alle andere gevallen kan je ongezien schermafbeeldingen maken, óók van verhalen.

 

Dat er notificaties werden verstuurd bij het ‘cappen’ van verhalen, was slechts een tijdelijke situatie, in 2018.

 

Bij schermafbeeldingen is er altijd sprake van enig kwaliteitsverlies. Maar via een omweg kan je Instagram-berichten en -verhalen toch downloaden naar je computer of mobiele apparaat.

 

Bij beeldmateriaal dat direct in chatberichten wordt gedeeld (dus niet de verdwijnende inhoud) is een omweg niet nodig: deze foto’s en video’s kan je wél direct opslaan op je telefoon, tablet of pc.



Laatste reacties