Magazine

Chinese webwinkels en douane: hoe zit het precies?

Ook in België winnen Chinese webshops aan populariteit. Deze wereldwijd opererende retailers leveren bijna elk denkbaar product – behalve food – aan veelal spotgoedkope prijzen. Toch kan een aankoop, eenmaal bij ontvangst aan de deur, nogal eens duurder uitpakken dan verwacht. Dit komt doordat er dan invoerheffingen moeten worden betaald, zoals btw en douanekosten. Iets wat tot veel klachten heeft geleid bij onder meer de Nederlandse belangenvereniging Thuiswinkel.org, blijkens dit artikel in Metro. Doordat die kosten vaak niet goed door de webshops inzichtelijk worden gemaakt, spreekt Thuiswinkel.org van misleiding. Laten we daarom eens goed op een rijtje zetten hoe het nou precies zit met die mogelijke extra kosten bij het importeren van producten uit China of eender welk land buiten de EU.

3 soorten kosten

 

Vooropgesteld: invoerheffingen zijn alleen van toepassing bij import van producten uit niet-EU-landen. Amerika en China bijvoorbeeld, maar ook Zwitserland. Of en hoeveel invoerkosten je eventueel moet betalen is afhankelijk van de waarde van de zending. Daarbij maken we onderscheid tussen drie soorten kosten:

 • btw, oftewel omzetbelasting

  Deze bedraagt doorgaans 21 % en wordt berekend over de totale waarde van de zending, dus ook over de verzendkosten! Voor boeken (maar geen e-boeken) geldt een verlaagd btw-tarief van 6 %.

 • douanerechten

  Dit zijn indirecte belastingen die geheven worden op goederen die in een land worden ingevoerd. Ze zijn van oudsher bedoeld voor het beschermen van de eigen markt tegen concurrerende invoer uit andere landen. De hoogte van de douanerechten verschilt per product en kan worden beïnvloed door het land van oorsprong van de goederen. Ter indicatie de gemiddelde douanerechten van een aantal productcategorieën (let wel: enkel te betalen bij een waarde van boven de 150 euro, zie verderop in dit artikel):
  – muziek-cd's en film-dvd's: 3,5 %
  – papieren boeken: geen
  – spijkerbroeken (Denim): 12 %
  – lenzen voor fotocamera's: 6,7 %

 • kosten voor douaneformaliteiten, ook wel inklaringskosten genoemd

  Dit zijn de kosten die het post- of koeriersbedrijf rekent voor de administratieve afhandeling van de import. Gemiddeld bedragen die 14 euro. Het precieze bedrag is afhankelijk per postbedrijf en van het de waarde van de zending. bpost hanteert de volgende tarieven:
  – € 0 voor zendingen waarvan de waarde maximaal € 22 bedraagt
  – € 12 voor zendingen waarvan de waarde minder dan € 150 bedraagt
  – € 30 voor zendingen waarvan de waarde meer dan € 150 bedraagt

 

Je betaalt deze invoerkosten altijd aan de deur, dus aan de persoon die het pakketje komt afleveren. Enkel contante betaling is mogelijk! 

Wanneer krijg je met welke kosten te maken?

 

Hierna bespreken we de situaties waarin je al dan niet met deze kosten te maken krijgt.

 • Situatie 1: zending met een waarde tot en met 22 euro

  Pakketjes met een waarde tot en met 22 euro mogen vrij ingevoerd worden, dus zonder douanerechten en omzetbelasting. Vanzelfsprekend betaal je dan dus ook geen inklaringskosten, want die worden berekend voor de administratieve afhandeling van de douanekosten. Het is bepaald niet ondenkbaar dat je bestelling (veel) minder bedraagt dan 22 euro, want vooral kleine gadgets en hebbedingetjes worden op Chinese webshops vaak al voor enkele euro's aangeboden. Je hoeft je in zo'n geval dus geen zorgen te maken over extra kosten.

 • Situatie 2: zending met een waarde tussen de 22 en 150 euro

  Hier moet je omzetbelasting over betalen, in de meeste gevallen 21 %, plus gemiddeld 14 euro inklaringskosten (bij bpost in dit geval 12 euro). Het eindbedrag van je bestelling kan dus met gemak enkele tientallen euro's meer zijn dan het bestelbedrag dat je op de website zag! Je betaalt in deze situatie géén douanerechten.

 • Situatie 3: zending met een waarde van 150 euro of meer

  Hier betaal je zowel omzetbelasting als douanerechten voor, plus de daarmee gemoeide inklaringskosten (bij bpost in dit geval 30 euro). Bij een hoog bestelbedrag kunnen de invoerkosten dus behoorlijk oplopen!

 • Situatie 4: geschenkzending met een waarde tot en met 45 euro

  Deze zendingen zijn tot 45 euro vrij van omzetbelasting, douanerechten en inklaringskosten. Tussen de 45 euro en 150 euro betaal je omzetbelasting en inklaringskosten. Is de waarde van het geschenk meer dan 150 euro, dan komen er ook douanerechten bovenop. Een geschenk is doorgaans iets wat van particulier naar particulier gaat. Sommige buitenlandse webshops hebben bij producten 'package marked as gift' vermeld, opdat je geen btw en inklaringskosten hoeft te betalen. Echter de douane kent deze truc. Ga er daarom vanuit dat je bij een bestelling van boven de 22 euro altijd mag betalen aan de deur, indien de douane jouw pakketje heeft gecontroleerd natuurlijk.

 

Herkomst van de goederen Waarde van de zendingen* Douanerechten Omzetbelasting Inklaringskosten
Uit een EU-land Onbeperkt Nee Nee Nee
Uit een niet-EU-land Tot en met € 22 Nee Nee Nee
Tussen € 22 en € 150 Nee Ja Ja
Vanaf € 150 Ja Ja Ja
Uit een niet-EU-land: geschenkzending (van particulier naar particulier) Tot en met € 45 Nee Nee Nee


* exclusief verzekerings- en verzendkosten

In situatie 2 en 3 dus altijd extra betalen?

 

Wellicht heb je al eens iets besteld bij een webwinkel buiten de EU en hoefde je niks aan de deur te betalen, ondanks dat het bestelbedrag hoger was dan 22 euro. Dan heb je simpelweg geluk gehad dat de douane jouw pakketje niet heeft gecontroleerd. Zij doet dit namelijk steekproefsgewijs. Vooral kleine pakketjes worden vaak niet gecontroleerd. Echter pakketjes verzonden met EMS, DHL, UPS, USPS en Fedex kunnen vrijwel altijd rekenen op extra kosten aan de grens.

Zelf berekenen

 

Heb je iets bij een Chinese webshop besteld met een totaalwaarde van meer dan 22 euro? Dan loop je dus het risico op extra kosten aan de deur. Je kan die kosten eenvoudig zelf uitrekenen. Hieronder een tweetal voorbeelden bij verzending via bpost:

 

 

Bron: bpost internationale pakketten

 

Er bestaat ook een aantal handige websites om de kosten uit te rekenen: Invoercalculator.be en Duty Calculator.

Kan ik weigeren te betalen?

 

Als je de btw, douanerechten en inklaringskosten niet wilt betalen, dien je de zending direct te weigeren als ze aangeboden wordt. De zending wordt dan gelijk retour afzender gezonden of vernietigd, afhankelijk van de wens van de afzender. De verplichting tot het betalen van de douanerechten, btw en/of andere invoerheffingen en de inklaringskosten vervalt dan. Het is echter niet gegarandeerd dat je het reeds betaalde bedrag van de aankoop terugkrijgt. Dit is afhankelijk van het retourbeleid van de betreffende winkel. Verdiep je daar dus vooraf in. Sommige winkels zijn bereid om in zo'n geval 85 % van het aankoopbedrag terug te betalen.

 

Voor eenmaal geaccepteerde zendingen zijn zowel de douanerechten, btw en andere invoerheffingen als de inklaringskosten verschuldigd.

Kan ik de invoerheffingen omzeilen door mijn bestelling te splitsen?

 

Ja. Als je twee producten koopt ten bedrage van bijvoorbeeld elk 15 euro, dan kan je de invoerheffingen omzeilen door ze niet samen te bestellen (gezamenlijke waarde 30 euro = > 22 euro), maar apart. Maar laat dan best een paar dagen tussen de bestellingen, want anders zal de douane dit wellicht opvallen en worden de waarden van de zendingen bij elkaar opgeteld en alsnog belast.

Wat in het geval van namaak?

 

Als de douane jouw pakketje controleert en het blijkt namaakgoederen te bevatten, dan zal het worden vernietigd en loop je de kans een boete te krijgen. Wees dus alert bij je aankoop en doe die sowieso altijd in een betrouwbare winkel.

Laatste reacties