Magazine

De 5 meest betrouwbare Chinese webshops

Ze zijn aan een wereldwijde opmars bezig: Chinese webshops. En daarmee bedoelen we de internationaal opererende, spotgoedkope webwinkels waar ‘alles’ te koop is behalve voeding. Ook in België begint het webwinkelende publiek stilaan warm te lopen voor deze exotische online warenhuizen. Vooral jongeren weten steeds vaker de weg te vinden naar sites met klinkende namen als DealExtreme, LightInTheBox, Focalprice en CooliCool. Of het nou gaat om smartphones, gadgets, Apple-accessoires, kledij of woondecoratie, het aanbod van dit soort winkels is enorm en met een beetje geluk heb je het spul nog snel in huis ook. Niettemin hoor je ook wanklanken of op z’n minst kritische vragen over de betrouwbaarheid van deze sites. Over de kwaliteit van hun spotgoedkope producten. Of over onverwachte douanekosten. Deze zaken behandelen we binnenkort in een FAQ. We zetten nu alvast zes Chinese retailers op een rij die intussen een goede naam hebben opgebouwd en waar je dus met een gerust hart je slag kan slaan. Niettemin op eigen risico natuurlijk ;-) Voor het samenstellen van de top-5 (en het bepalen van de volgorde) lieten we diverse scores meewegen, waaronder die op de grote reviewsites (zoals Resellerratings.com, ’s werelds grootste reviewsite voor internetwinkels), maar bijvoorbeeld ook het aantal Facebook-likes en de website-autoriteit in zoekmachines (de Moz Domain Authority).

1. LightInTheBox

 

 

Algemeen
URL www.lightinthebox.com/nl/
Hoofdvestiging LightInTheBox Holding Co., Ltd., Hongkong
Opgericht in 2007
Assortiment focus op kleding; daarnaast elektronica, verzorging, huis & tuin
Verzendkosten verschilt per product
Retourbeleid niet goed, geld terug (binnen 30 dagen)
Betaalmethoden banktransfer, creditcard, PayPal, Western Union, iDeal (NL)

 

Webscore
Facebook-likes 8.287.146
Moz DA 65
Alexa Rank 1.629
Resellerratings.com 8.70 / 10 (10169 beoordelingen)
Trustpilot 6.7 / 10 (10925 beoordelingen)

 

LightInTheBox is een grote online retailer die al actief is sinds 2007. Ze is uitgegroeid tot een wereldwijde speler van formaat, met een website in 12 verschillende talen (waaronder Nederlands). Het aanbod is enorm en de prijzen zijn vaak verrassend laag. Een tegenstelling tot andere Chinese e-shops focust LightInTheBox op kleding en minder op elektronica. LightInTheBox heeft echter ook nog een zustersite, MiniInTheBox, welke is toegespitst op gadgets.

 

We hebben zelf eens de proef op de som genomen en bij LightInTheBox een aantal stuks kleding besteld. Om je een idee te geven: 2 t-shirts, 1 hemd en 1 hoodie, tezamen voor 95 euro plus € 1,60 verzendkosten. LightInTheBox heeft een heel gebruiksvriendelijke en informatieve website met bij de populairste producten veel beoordelingen en reviews. Ook over de service weinig klagen. Vlekkeloze betaling via creditcard en daarna word je via e-mail nauwgezet op de hoogte gehouden over de status van je bestelling. We kozen kleding met ‘Versnelde verzending’ en binnen 48 uur hadden we alles in huis. Wel werd de bestelling in twee delen bezorgd – 3 stuks de ene dag, 2 stuks de volgende dag -, wat niet zo heel praktisch is. Bezorging geschiedde via DHL, geen douanekosten. Over de geleverde producten zijn we gematigd tevreden. Het hemd is simpelweg te klein, ondanks dat we zomerslank zijn en maatje M kozen. Let dus goed op de maat die je kiest. M is vaak de minimale maat op LightInTheBox, maar zelfs als je normaal gesproken S draagt, kan die al eens te klein zijn (zoals ook vaak te lezen in de reviews op de site zelf). De andere kledij past gelukkig wel en ziet er best wel kek uit. Eén shirt heeft een lichte beschadiging.

 

Vanwege het gedoe en de relatief lage prijs van het product, besluiten we het niet te retourneren. Iets wat uiteraard wel mogelijk is, zoals het retourbeleid bevestigt. Heb je het correcte product zonder mankementen ontvangen, maar ben je er niet geheel tevreden over, dan wordt retourneren een stuk lastiger. Bij Europese winkels als Zalando geldt wettelijk een herroepingsrecht van 14 dagen. Chinese winkels zijn daar niet aan gebonden, ook al verkopen ze hun waar in Europa. Iets waarmee je, vooral bij het online aankopen van kledij, zeker vooraf rekening moet houden. Uiteraard is voorgaande slechts één persoonlijke ervaring. Op Resellerratings.com komt LightInTheBox op klanttevredenheid alleszins aardig uit de bus.

2. AliExpress

 

Algemeen
URL nl.aliexpress.com
Hoofdvestiging Alibaba.Com (Europe) Limited, Londen
Opgericht in 2010
Assortiment elektronica, gadgets, kleding
Verzendkosten verschilt per product
Retourbeleid verschilt per verkoper
Betaalmethoden verschillen per verkoper

 

Webscore
Facebook-likes 40.182.294
Moz DA 87
Alexa Rank 50
Trustpilot 8.9 / 10 (26.686 beoordelingen)

 

AliExpress is een van ’s werelds grootste online winkels, gespecialiseerd in merkloze kleding en elektronica. In vergelijking met andere Chinese webshops, is AliExpress meer gericht op de detailhandel. De koper koopt rechtstreeks of met weinig tussenschakels van de fabrikant waardoor de hoogte van de verkoopprijs voor de consument beperkt kan blijven. AliExpress biedt zijn onlineplatform aan als marktplek en verkoopt zelf geen producten.

 

Of het nou gaat om een laptophoes, een iPhone-hoesje, lippenstift of voetbalschoenen, je betaalt hier nog minder dan bij een gemiddelde budgetwinkel in ons land. Al moet je natuurlijk wel enkele weken wachten voordat je je spullen in huis hebt.

 

AliExpress is onderdeel van de Chinese e-commercegigant Alibaba en dé plek waarop Chinese verkopers hun handelswaar aan de rest van de wereld aanbieden. Op AliExpress zijn honderdduizenden verschillende verkopers actief en je koopt dus steeds bij zo’n verkoper – aan diens prijzen, voorwaarden en verzendmogelijkheden. Of zo’n verkoper betrouwbaar is? Dat moet je aflezen aan het aantal bestellingen, waarderingen, de gemiddelde hoogte van die waarderingen en de feedbackcommentaren. Je kan bovendien direct communiceren met de verkoper. Gezien de populariteit van AliExpress, zeker bij onze noorderburen, lijkt dat systeem goed te werken.

3. Banggood.com

 

 

Algemeen
URL www.banggood.com
Hoofdvestiging Banggood.com, Guangzhou
Opgericht in 2005
Assortiment focus elektronica en gadgets
Verzendkosten verschilt per product
Retourbeleid niet goed, geld terug (binnen 30 dagen)
Betaalmethoden creditcard, PayPal, Western Union

 

Webscore
Facebook-likes 3.456.326
Moz DA 69
Alexa Rank 416
Resellerratings.com 9.52 / 10 (7525 beoordelingen)
Trustpilot 8.8 / 10 (9450 beoordelingen)

 

Best Bang For Your Buck, klinkt het bij Banggood.com, een retailer gevestigd in de stad Kanton (of Guangzhou). Opgericht in 2005, aanvankelijk als verdeler van computersoftware, de laatste jaren bezig aan een wereldwijde opmars als warenhuis via internet. Banggood is gespecialiseerd in Apple-accessories, smartphone-gadgets, elektronica en games. Evengoed vind je er kledij en dinges voor huis en tuin terug, en zelfs, vrij uitzonderlijk voor dit soort winkels, ‘gadgets’ voor volwassenen.

 

Banggood mag rekenen op veel positieve feedback van zijn klanten. De goede prijs/kwaliteit-verhouding maar zeker ook de service (vooral de verzendsnelheid) worden in reviews vaak geroemd, zoals je kan zien op Resellerratings.com en Trustpilot. De website is helaas (nog) niet in het Nederlands beschikbaar.

4. DealExtreme – DX

 

 

Algemeen
URL www.dx.com/nl/
Hoofdvestiging Hongkong
Opgericht in 2006
Assortiment focus op elektronica en gadgets, daarnaast kleding, verzorging, huis & tuin
Verzendkosten gratis indien standaard
Retourbeleid niet goed, geld terug (binnen 30 dagen)
Betaalmethoden banktransfer, creditcard, PayPal, iDeal (NL)

 

Webscore
Facebook-likes 1.788.547
Moz DA 72
Alexa Rank 3.137
Resellerratings.com 6.03 / 10 (5808 beoordelingen)
Trustpilot 6.9 / 10 (860 beoordelingen)

 

De ‘moeder aller Chinese webshops’. DealExtreme is een wereldwijd opererende giga-winkel, met een eindeloos groot aanbod van scherp geprijsde elektronicaproducten, inclusief mobiele telefoons. De laatste jaren is het assortiment uitgebreid met onder meer kleding, verzorging en woonstuff. Niettemin is DealExtreme toch vooral een webshop voor gadgetliefhebbers.

 

Er is een speciale afdeling voor Europeanen, EU Direct, met op Europa afgestemde producten die worden verzonden vanuit een Europees distributiecentrum, waardoor men sneller en goedkoper kan leveren.

5. FocalPrice

 

 

Algemeen
URL www.focalprice.com
Hoofdvestiging Hongkong
Opgericht in 2008
Assortiment focus op elektronica en gadgets, daarnaast kleding, verzorging, huis & tuin
Verzendkosten gratis indien standaard
Retourbeleid niet goed, geld terug; niet tevreden, geld terug (binnen 30 dagen)
Betaalmethoden creditcard, PayPal

 

Webscore
Moz DA 52
Alexa Rank 63.060
Resellerratings.com 6.45 / 10 (4135 beoordelingen)

 

FocalPrice richt zich, net als DealExtreme, op kopers van elektronica en toebehoren, waaronder smartphones en tablet-pc’s, alsmede speelgoed en games. De shop is vooral populair vanwege het enorme assortiment goedkope (en niet altijd nuttige) hebbedingetjes. Zie daartoe de rubriek ‘Gadgets Under $2′. Vertrouw je Chinese webshops niet zo, bestel dan gewoon eens zo’n gadget van amper een euro. Je zal aangenaam verrast zijn als het, helemaal vanuit het verre Azië, bij je thuis wordt bezorgd. Zonder verzendkosten!

 

Het FocalPrice-assortiment is wat kleiner dan dat van concurrent DealExtreme, maar naar verluidt levert FocalPrice sneller, mede doordat ze alle producten zelf op voorraad hebben. DealExtreme leunt meer op leveranciers.

De verstrekte informatie in dit artikel betreft een momentopname en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. 

Laatste reacties