Magazine

De strijd om livestreaming-apps: Meerkat versus Periscope

Update zaterdag 5 maart 2016: Meerkat stopt ermee, althans als aanbieder van livestreaming. Het heeft de duimen gelegd tegen de streamingdiensten van Twitter (Periscope) en Facebook. Meerkat gaat verder als sociaal netwerk geënt op video.

 

Update woensdag 27 mei 2015: Periscope lanceert nu ook voor Android.

 

We googelden al, daarna begon de halve wereld te twitteren en opeens was daar weer een nieuw Nederlands werkwoord: meerkatten. Meerkat, waarmee gebruikers live video kunnen streamen, werd vorige maand vrijwel direct een rage onder een grote groep internetgebruikers en ontwikkelde zich in een mum van tijd tot de allerlaatste social-mediahit. Als ‘featured app’ in de Apple Store drong de applicatie door tot de hoogste regionenen van de downloadlijstjes. De hegemonie van Meerkat duurde echter maar even, want Twitter kwam met een tegenhanger die al minstens zo snel populariteit verwierf: Periscope. Wat kan je nou precies met deze veelbesproken iOS-apps en welke van de twee is de beste?

 

Meerkat: de eerste livestreaming-app?

 

Video’s online zetten is al jaren gemeengoed, maar direct vanaf je smartphone streamen, als ware het een live tv-uitzending, lijkt nu pas door te breken. Meerkat is echter zeker niet de eerste applicatie waarmee je dat kan. Zo is er al sinds lange tijd Ustream maar deze livestream-methode bleef onder het grote publiek onbekend en focuste bovendien nog niet op mobiel. Meerkat daarentegen sprong precies op het juiste moment in de markt, in een tijd dat vrijwel iedereen over snel internet beschikt én over een moderne smartphone met een uitstekende opnamekwaliteit.

 

Celebrities ontdekken livestreaming

 

Na demonstraties op het SXSW Interactive Festival in Austin, waar sprekers via Twitter live te volgen waren, werd Meerkat vrijwel direct een internethype en al spoedig waagden talloze celebrities zich eraan: van Snoop Dogg tot Afrojack en ook Jimmy Fallon ontdekte de mogelijkheden van livestreaming, door live een repetitie uit te zenden van zijn populaire Tonight Show. De ontwikkelaars van Meerkat wisten ondertussen hun slag te slaan: ze haalden 12 miljoen dollar aan investeringen op van enkele grote namen in Silicon Valley.

 

Doorn in het oog van Twitter

 

Alhoewel Meerkat door techliefhebbers vanaf de dag van de lancering in een razendsnel tempo omarmd werd, was Twitter minder verheugd over de populariteit van deze nieuwe app. Begin dit jaar heeft Twitter immers – voor naar verluidt 100 miljoen dollar – de dienst Periscope gekocht, waarmee je eveneens kan livestreamen vanop een mobiel apparaat. Na de officiële (her)lancering bereikte Periscope in een mum van tijd de top-30 van de Amerikaanse iOS App Store. Een notering die Meerkat, met slechts nummer 130 als hoogst genoteerde plek, bijlange na nooit behaald had.

 

En Meerkat kreeg nóg een streep door de rekening te verwerken. De app is gekoppeld aan Twitter om livestreams te kunnen delen met Twitter-volgers. Zo kon je ook je Twitter-contacten (volgers/volgend: de zogenaamde social graph) importeren en op die manier de live-streaming-activiteiten van je contacten opvolgen, zonder deze handmatig in Meerkat te moeten toevoegen. Ongeveer tegelijk met de introductie van Periscope blokkeerde Twitter echter Meerkats toegang tot zijn social graph, waardoor die functionaliteit niet meer mogelijk is.

 

De doorbraak van de livestreaming-apps lijkt hoe dan ook een feit, met zelfs een felle concurrentiestrijd tot gevolg.

 

Welke app is nou het beste?

 

Dankzij Meerkat en Periscope is livestreamen kinderspel geworden. Voor beide apps geldt dat je met één druk op de knop live kan uitzenden naar de hele wereld. Voor beide geldt ook dat ze gratis zijn en voor een belangrijk deel functioneren in combinatie met Twitter. En helaas voor alle Android-gebruikers: zowel Meerkat als Periscope werken vooralsnog enkel op de iPhone en iPad.

 

Over één ding zijn de early adopters van deze applicaties het met elkaar eens: Periscope is veel completer dan Meerkat. Maar Meerkat werd dan ook, naar verluidt, in amper acht weken in elkaar gezet. Belangrijkste verschil is dat streams bij Periscope opgenomen worden en tot 24 uur na uitzending terug te kijken zijn . Bovendien kan je met Periscope privéstreams starten voor genodigden. Een veelgehoorde kritiek op Meerkat is bovendien dat de app je activiteiten standaard openbaar maakt (via Twitter dus), terwijl je via Persicope gebruik kan maken van diverse privacyinstellingen. Voordeel van Meerkat is dan weer dat de streamer zelf commentaren kan plaatsen en zodoende direct kan communiceren met kijkers.

 

De plussen en minnen van beide apps op een rij:

 

 

Persicope heeft dus wat streepjes voor op zijn concurrent en is in dat opzicht ‘de beste’. De vraag is echter hoe essentieel het terug kunnen kijken van streams is, daar alles toch draait om de spanning van ‘live’. Als je de buzz rondom de applicaties een beetje volgt, lijken ze nauwelijks onder te doen voor elkaar.

 

Slotsom

 

Met de komst en razendsnelle opmars van Meerkat en Periscope kan livestreaming wel eens dé trend van 2015 worden. Als onderdeel van het oppermachtige Twitter lijkt Persicope vooralsnog de beste papieren te hebben. De app is dan ook completer dan Meerkat. Troeven van Persicope blijken de mogelijkheid om uitzendingen online later terug te kijken en de grotere aandacht voor privacy. Denk nu echter niet dat ‘meerkatten’ alweer passé is. Meerkat heeft aardig wat centen opgehaald en kan nu gaan investeren in het verbeteren van de app. Periscope blijkt zijn piek bovendien alweer te hebben gehad en beide apps naderen elkaar terug in populariteit, merkte Business Insider op. De strijd tussen de twee livestreaming-apps is dus nog lang niet beslist!

 

download: Meerkat (iOS), Periscope (iOS)

Laatste reacties