Magazine

De perfecte selfie? Dit zijn de do’s en de don’ts

We zijn er maar wat dol op: het maken van selfies. Op Instagram, Twitter en Facebook vliegen de zelfportretten je om de oren. De één doet het om te laten zien ergens daadwerkelijk aanwezig te zijn, de ander uit pure verveling en weer een ander uit onvervalste eigenliefde. Het maken van zo’n kiekje lijkt heel simpel – smartphone naar je toet, klik en klaar – maar wat wat maakt een selfie nou een goede selfie? Eentje die recht doet aan je knappe smoel en die zeker níet gênant is? En eentje waarop ook nog iets te zien is van je omgeving? Graag zetten we wat zaken voor je op rij die je moet doen en zeker moet laten bij het trekken van je zoveelste selfie.

 

Do: oefen voor het plaatsen

 

Oefen daarom eerst hoe je het beste je foto kunt maken. Hoe moet je glimlachen? Welke gezichtsuitdrukkingen werken voor jou? Wat is het beste licht voor jouw gezicht? En hoe kan je je telefoon het beste vasthouden? Horizontaal, verticaal? Het kan bovendien verschil maken waar je de foto afdrukt: via de knop het beeldscherm of via een knopje aan de zijkant.

 

Don’t: Duckface

 

Je hebt hem vast wel voorbij zien komen: de duckface. Hierbij maak je een overdreven pruilmondje. Dit is gewoon niet aantrekkelijk en je gezicht komt heel vreemd op de foto terecht. Niet doen dus. Behalve als je het heel overdreven doet voor een komisch effect. Al is dat alweer wat afgezaagd. Dus gewoon niet doen.

 

Do: gebruik een selfie-stick

 

De selfie-stick is een handstatief waar je je mobiele telefoon in kunt klikken. Hierdoor kun je een grotere afstand nemen en jezelf beter fotograferen. Handig voor groepselfies en selfies waarbij je meer van je omgeving wilt laten zien. Wel eerst even oefenen met dit ding. Mocht je moeite hebben met het hanteren van de stick, dan is er als alternatief sinds kort de selfie-zwaan.

 

Don’t: laat de selfie-stick zien

 

Hoewel het statief heel handig is, is het wel lelijk als de selfie-stick in beeld komt. Dat geldt overigens ook voor je arm. Het perspectief maakt het je arm namelijk dikker of de stick vervormt. Gebruik daarom een croppingtool om de stick van het beeld af te snijden. Bijvoorbeeld via het beeldbewerkingsprogramma van je telefoon of gebruik een handige app.

 

Do: fotobewerking

 

Nu we het er toch over hebben: iedere foto kan nog mooier worden door een beetje fotobewerking. Let wel: overdaad kan de afbeelding ook schaden! Gebruik eens de filters van je Instagram en experimenteer met de verschillende opties. Zo kan je foto’s warmer maken, uitvoeren in zwart-wit of een retro-make-over geven.

 

Do: gebruik het aanwezige licht

 

Je selfie zal vooral mooi zijn wanneer je het al aanwezige licht gebruikt. Zorg dat de zon op je gezicht valt of dat de kroonluchter in de huiskamer je gelaatstrekken belicht. Zo krijg je de meest natuurlijke uitstraling.

 

Don’t: flitsen

 

Wanneer je flitst dan worden de schaduwen in je gezicht vele malen harder. Het is daarom beter om niet te flitsen.

 

Do: gebruik de buitencamera

 

Voor het maken van een mooie selfie is het aan te raden om de buitencamera te gebruiken. Deze maakt namelijk foto’s met een hogere resolutie dan de binnencamera. Het is wel lastiger fotograferen, maar ook je glimlach zal natuurlijker zijn als je de buitencamera gebruikt. De binnencamera maakt daarbij de foto in spiegelbeeld, waardoor deze er soms heel vreemd uit komt te zien.

 

Don’t: fotograferen voor de spiegel

 

Zit je haar leuk of wil je je nieuwe outfit showen aan de wereld? Maak dan geen foto voor een spiegel. Je gezicht staat er meestal chagrijnig op, omdat je naar je telefoon staat te kijken en niet naar de camera. Bovendien komt je telefoon hinderlijk voor je gezicht op de foto. Helemaal uit den boze is flitsen voor een spiegel… Wil je je nieuwe telefoon showen bij je outfit in een selfie dan mag het wel voor de spiegel. Maar denk dan wel aan je gezicht.

 

Do: maak een selfie op een interessante plek

 

Het maken van een selfie is vooral leuk om te laten zien dat je ergens bent geweest. De finale van een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld, bij je lievelingsdier in de dierentuin, bij dat adembenemende uitzicht op je vakantiebestemming (echter: géén fakecationing!). En wat dacht je van een leuke selfie met vrienden of vriendinnen tijdens een tof concert? Let overigens altijd goed om je achtergrond. Een rare tekst op een muur, een vreemd verkeersbord of andere nare verrassingen kunnen je selfie aardig verpesten.

 

Don’t: alcohol, sexy poses, ongepaste plaatsen

 

Foto’s op internet kunnen je een leven lang achtervolgen. Veel werkgevers checken social media van hun sollicitanten om te kijken wat voor een persoon je bent. Alcohol, roken of het openlijk gebruiken van andere ‘middelen’ in een selfie kan je daarom maar beter vermijden. Ook overdreven sexy poses kan je om die reden beter niet op social media plaatsen. De pijnlijkste categorie van foute selfies is toch wel die van ongepaste plaatsen. Met een big smile bij een oorlogsmonument gaan staan is simpelweg not done. Of überhaupt een selfie op een ernstige locatie. Het gebeurt echter maar al te vaak, en dan eindig in een verzameling als deze.

 

Do: heb veel plezier

 

Het maken van een selfie is leuk. Lach op de foto en maak plezier. Maak er ook lekker veel, zodat je de beste kunt uitzoeken en plaatsen op Instagram of Facebook. Doe lekker gek als je daar zin in hebt of wees serieus wanneer het nodig is. Dan creëer je vanzelf de allerleukste en beste selfies.

 

Ook interessant: This is what 100 ‘perfect’ selfies look like (Tech Insider).

Laatste reacties