Magazine

Eindelijk gif-plaatjes plaatsen in Facebook-reacties

De gif bestaat dertig jaar en dat heuglijke feit wordt door Facebook al even heuglijk gevierd met een nieuwe feature: gifjes plaatsen in reacties. Tot nu toe kon je enkel stilstaande afbeeldingen als reactie op een bericht achterlaten. Maar een goeie GIF zegt vaak meer dan duizend woorden en meer dan één statisch plaatje. Gelukkig is Facebook daar nu ook achter en kan je in de reactiebalk voortaan op een GIF-icoontje klikken. Handig: je kan dan meteen een keuze maken uit toffe GIF-plaatjes uit de database van Facebook. Dat is echter ook meteen een beperking: je kan geen eigen gifjes opladen.

 

De GIF-knop

 

De nieuwe functionaliteit wordt meteen wereldwijd en dus voor iedereen uitgerold, belooft Facebook. Als je op het GIF-knopje hebt geklikt, krijg je in eerste instantie de populairste animated gifjes van dit moment te zien. Maar je kan ook zoeken naar een bepaalde GIF, bijvoorbeeld appellerend aan een emotie (‘sad’/’verdrietig’), en/of een bekende persoon bevattend (‘Michael Jackson’, ‘Beyonce’, ‘Trump’). Toch kan het opsnorren van een specifieke GIF lastig zijn. En zelf een gifje toevoegen gaat dus niet. Maar de nieuwe functionaliteit zal de reactieblokken op Facebook alleszins een stuk levendiger maken.

 

 

Populair

 

Dat de GIF dertig jaar na zijn geboorte onverminderd populair is blijkt uit het gebruik van het bestandsformaat via Facebook Messenger:

 

  • In 2016 werden er 13 miljard GIF-plaatjes via Messenger verstuurd. Dat zijn er bijna 25.000 per minuut!
  • In Messenger is het versturen van een GIF het afgelopen jaar verdrievoudigd;
  • 1 januari 2017 was een recorddag voor de GIF: er werden op Messenger meer dan 400 miljoen gifjes verstuurd.

 

Aldus enkele feitjes die Facebook voor deze gelegenheid heeft opgelepeld. En dankzij die nieuwe knop bij Facebook-reacties vermoeden we dat het aloude gifje nog heel lang mee zal gaan…

Laatste reacties