Magazine

Heel eenvoudig gifs van video’s maken bij Imgur

Imgur, de populaire site waar je gratis afbeeldingen kan uploaden en delen, heeft een handige gifjesmaker ontwikkeld. Met de tool kan je razendsnel een stukje video van bijvoorbeeld YouTube omtoveren tot een gif-bestand. (Funny) gifjes zijn geliefd materiaal om te delen met vrienden of om op je site of blog te plaatsen. De gifjesmaker is gratis en je hoeft er geeneens Imgur-member voor te zijn. Dat past dan weer in de nieuwe strategie van de site, die, naast de lancering van de gifjesmaker, alle pro-tools gratis heeft gemaakt.

 

Video to GIF

 

Om een gifje te maken, kopieer je het webadres van de video waaruit je een gif-animatie wilt genereren. Dit kan een filmpje zijn op YouTube, Vimeo, Vine, Dailymotion enzovoort – Imgur zegt honderden videosites te ondersteunen. Vervolgens ga je naar de Video to GIF-tool en plak je de link in het balkje. Sleep de cursor naar het punt in de video waar je gifje moet beginnen en geef aan hoelang het moet duren (maximaal 15 seconden). Je kan er ook nog ondertitels aan toevoegen. Binnen enkele seconden wordt er een .gif gegenereerd of – indien groter dan 10MB – een .gifv, waarna je die naar hartenlust met anderen kan delen. De .gifv-extensie werd door Imgur zelf ontwikkeld om grote gif-bestanden compacter te maken. Dit vooral met het oog op mobiele apparaten.

 


 

Verjaardagscadeau

 

Imgur heeft trouwens nog meer leuks in petto. Het pro-account ($23,95 per jaar) is afgeschaft en de daarin geboden diensten zijn voortaan gratis voor alle gebruikers. Een cadeautje voor zijn zesde verjaardag misschien, maar waarschijnlijker toch vooral een strategische beslissing. Imgur wil de kwaliteit van de content verbeteren en sneller groeien in het aantal gebruikers. Als gevolg kan je voortaan gratis onbeperkt afbeeldingen uploaden (waar dat voorheen tot 225 beperkt was) en krijg je analytics voor je afbeeldingen, die je een top-100 geven van de sites die naar jouw afbeelding verwijzen. Keerzijde van de medaille is dat elke Imgur-gebruiker voortaan advertenties te zien krijgt, terwijl je dat voorheen, met een pro-account, kon vermijden.

 

Nog meer gif-tools

 

Nog even terug naar de gifjesmaker van Imgur. Die lijkt in de meeste gevallen prima te werken, maar mocht je desondanks een alternatief zoeken, dan is Gifyoutube.com een goeie, zij het enkel voor YouTube-video's. Picasion is dan weer een tool waarmee je een reeks statische afbeeldingen tot een slideshow-gif-animatie kan omtoveren. En met EZGIF.com, ten slotte, kan je bestaande gif-bestanden bewerken, bijvoorbeeld croppen, resizen en er zelfs effecten aan toevoegen.

Laatste reacties