Magazine

Event-based daten met Catch: voor wie een échte date wil

Door de populariteit van Tinder vliegen de dating-apps ons de laatste tijd om de oren. Veelal zijn het goedbedoelde maar weinig vernieuwende varianten op het ‘hot or not’-Tinder-concept. Maar af en toe komen we ook apps tegen die het smartphone-daten vanuit een originele invalshoek benaderen. Catch is er zo één. Ook deze app koppelt mensen aan elkaar, maar ze doet dat alleen als die mensen ook aanwezig zullen zijn op dezelfde locatie, vaak een evenement. Event-based dating, noemen de makers uit Kaapstad het. Hierdoor is de kans op een real life-ontmoeting vele malen groter dan bij bijvoorbeeld Tinder, dat dikwijls bekritiseerd wordt om de lage verhouding tussen matches in de app en daadwerkelijke ontmoetingen.

 

Vaker van match naar date

 

De Zuid-Afrikaanse startup Catch wil de zwakke plekken van Tinder en co pareren door in te zetten op échte ontmoetingen. Want laten we wel wezen, Tinder wordt vooral gebruikt voor het ‘keuren’ van mensen (op basis van uiterlijk), veeleer dan het daadwerkelijk afspreken met elkaar. Catch is bedoeld om mensen te ontmoeten tijdens grote sociale evenementen. Denk hierbij aan concerten, festivals, maar ook lezingen of allerlei andere situaties waar veel mensen bij elkaar aanwezig zijn. Grote voordeel is dat je elkaar meteen kan ontmoeten. “We’re giving a real life context to a connection. I see a movement from online to real events and the real world through mobile,” verwoordt Catch-CEO Aidan Class de achterliggende gedachte, op humanipo.com.

 

Gekoppeld aan Facebook

 

Net als Tinder en vele van diens klonen werkt Catch op basis van Facebook. De app toont evenementen in jouw buurt en welke Facebook-gebruikers hebben aangegeven ernaartoe te gaan. Desgewenst kan je die lijst van personen filteren op interesses. Vervolgens kan je ze liken of disliken. Als iemand jou ook liket, verbindt Catch je vóór of tijdens het evenement. Iemand ontmoeten tijdens een openbaar evenement is alleszins een stuk laagdrempeliger en tegelijkertijd toch heel spannend. Dat het iemand is die – op basis van foto’s toch – jou aantrekkelijk vindt en wellicht ook jouw interesses deelt maakt de kans op een leuke ontmoeting en wellicht een succesvol vervolg een stuk groter.

 

Wordt het een succes?

 

Het idee is prima, dunkt ons, maar uiteraard staat of valt Catch met het aantal gebruikers van de app. En dat is, door gebrek aan naamsbekendheid, vooralsnog gering. Bovendien is Catch alleen beschikbaar voor Android, al ligt een iOS-versie in het verschiet. En bij Tinder zitten ze natuurlijk ook niet stil. Met de onlangs geïntroduceerde, Snapchat-achtige functie Moments moet die app minder vluchtig worden en moeten matches vaker tot dates laten leiden. Event based-dating kent Tinder echter nog niet, dus wellicht weet Catch daar de vruchten van te plukken.

Laatste reacties