Magazine

Alles over dating-app Tinder: wat is het en hoe werkt het?

Dating-apps veroveren terrein op de datingmarkt, die van contactadvertenties in de krant en relatiebureaus naar online dating is geëvolueerd, en van websites stilaan naar telefoon-apps. Die apps zijn veelal snel en oppervlakkig, dus de kans dat je er een serieuze relatie mee vindt is een stuk kleiner dan wanneer je (betrouwbare) datingsites gebruikt. Wél zijn die apps goedkoop (lees: meestal gratis), werken ze snel en laagdrempelig en zijn ze op z’n minst vermakelijk. De populairste dating-app van dit moment is zonder twijfel Tinder, gratis beschikbaar voor zowel iOS als Android. Hoog tijd om eens in te zoomen op dit fenomeen, dat intussen ook Vlaanderen verovert. Wat is en hoe werkt Tinder nu precies? En waarom is juist déze dating-app zo populair? En hoe zit het met je privacy? Wij gaan op zoek naar het antwoord op deze en andere prangende Tinder-vragen.

 

Zie ook: 20 veelgestelde vragen over Tinder

 

Wat is en hoe werkt Tinder?

 

Tinder is een mateloos populaire datingtool, vooral onder jongeren. Tinder is dan ook fun en werkt razend eenvoudig. Je maakt een account aan via je telefoonnummer of je Facebook-account, en geeft wat zoekvoorkeuren op. Vervolgens gaat de app op zoek naar andere Tinder-gebruikers – zogenaamde ‘Tinderaars’ – bij jou in de buurt. Daarvoor maakt de app gebruik van de GPS-technologie van je smartphone. Je kunt zelf de straal instellen waarbinnen Tinder op zoek gaat naar andere Tinderaars.

 

Nu krijg je een overzicht van mogelijke matches te zien, inclusief foto en gemeenschappelijke Facebook-vrienden. Met één druk op de knop of een simpele veeg over je beeldscherm kun je een kandidaat goed- of afkeuren. Valt iemand niet in de smaak? Dan veeg je ‘m eenvoudig met een left-swipe je scherm uit. Bevalt het wat je ziet? Dan veeg je naar rechts. Als een door jou gelikete persoon jou ook ziet zitten is er een instant match en kun je desgewenst een chatgesprek beginnen, meer over elkaar te weten komen en misschien in het echt afspreken. Al jouw matches belanden bovendien in een match list, om later nog eens rustig doorheen te bladeren en je kansen te verkennen.

 

 

Op deze manier brengt Tinder wereldwijd dagelijks miljoenen mensen met elkaar in contact. Wees niet bang iemand af te wijzen of zelf keihard afgewezen te worden; jij noch de ander wordt van de afwijzing in kennis gesteld.

 

 

Profiel en appinstellingen aanpassen

 

Als je Tinder gebruikt met behulp van je Facebook-account, wordt veel informatie al automatisch uit je Facebook-profiel gehaald. Als je in de app op het Tinder-logo klikt, kan je je profielinformatie en appinstellingen aanpassen.

 

Onder Appinstellingen kun je je zoekresultaten aanpassen, door aan te geven of je op zoek bent naar mannen en/of vrouwen. Ook kun je instellen in welke leeftijdscategorie en binnen welke straal Tinder op zoek moet gaan naar mogelijke matches.

 

Populariteit

 

Tinder werd in september 2013 in de VS gelanceerd en niet lang daarna ook in België en Nederland. De (gratis) app wordt zo’n 100-200 duizend keer per dag gedownload en wereldwijd worden er dagelijks zo’n 750 miljoen profielen bekeken, wat resulteert in ruim tien miljoen matches per dag. Het totale aantal gebruikers is niet bekend. Nog een leuk feitje: hoewel Tinder zich officieel richt op de leeftijdscategorie 18-25 jaar, is de gemiddelde leeftijd van een Tinderaar 27 jaar, met gebruikers tot wel 55 jaar.

 

Maar waardoor of waarom is Tinder nu zo populair? Wat doet de dating-app beter dan de tientallen dating-apps die al op de markt zijn? Een aantal mogelijke redenen op een rij.

 

Tinder heeft allereerst een razend eenvoudige gebruikersinterface. Wat is er nu leuker dan onbeschaamd mensen op hun uiterlijk beoordelen? Niet voor niets wordt Tinder dikwijls een vleeskeuring genoemd. Maar het succes van Tinder louter verklaren in termen van banaliteit is te kort door de bocht. ‘Tinderen’ is onmiskenbaar leuk en spannend; elke right-swipe is immers een potentiële match, en voor je het weet ben je in gesprek met iemand die je nog nooit hebt ontmoet. Tinder is als speeddaten, maar dan in de virtuele sfeer, met telkens een reële kans op ontmoeting in het echt. De wederzijdse interesse is er immers al! Het verlaagt kortom de drempel naar écht daten.

 

Samengevat

 

Tinder is allereerst laagdrempelig en eenvoudig. Je hoeft maar in te loggen met je Facebook-profiel en in enkele minuten ben je op weg. Ook in gebruik is Tinder snel. Je kunt in de trein of bus of in de rij bij de kassa snel even wat ‘vlees’ keuren. Je kunt Tinder daardoor oppervlakkig noemen, maar de waarheid is dat je in het echte leven ook iemand eerst op zijn of haar uiterlijk beoordeelt. En als jij iemand leuk vindt en hij of zij jou niet, komt diegene dat nooit te weten.

 

Tinder is ergens een loterij, maar de meeste ontmoetingen in de praktijk zijn ook puur toeval, of je moet geloven dat de ontmoeting voorbestemd was. Een nadeel is dat wanneer je in een afgelegen dorp woont op het platteland, er zich waarschijnlijk niet zoveel potentiële matches in jouw buurt bevinden. Ten slotte wijst de praktijk uit dat Tinder erg verslavend is.

 

Ben je op zoek naar een serieuze – en dus langdurige – relatie, dan werkt een conventionele datingsite waarschijnlijk nog steeds het beste. Maar daar betaal je dan ook voor.

 

Tinder in real life

 

In het onderstaand parodiërend filmpje, van een Deens radioprogramma, kun je zien hoe het dagelijks leven eruit zou zien als we elkaar zouden beoordelen zoals in Tinder. Maar als je er goed over nadenkt, gaan we op de swipe na in het echt ook zo met elkaar om. Alleen vindt de vingerbeweging dan in ons hoofd plaats. Als Tinder een ordinaire vleeskeuring is, wat zegt dat dan over onze omgang in het dagelijks leven?

 

 

Zie ook: 20 veelgestelde vragen over Tinder

Laatste reacties