Magazine

Tip: foto’s in hoge kwaliteit doorsturen in WhatsApp

WhatsApp is ’s lands populairste chatapplicatie. Behalve geschreven tekst wordt de app ook veelvuldig gebruikt voor het doorsturen van foto’s en video’s. Dit ondanks dat de beeldkwaliteit van de verzonden media niet optimaal is. WhatsApp past namelijk compressie toe zodat de bestanden klein blijven. En inderdaad, als je inzoomt op een foto zul je zien dat deze waziger is dan het origineel. Wil je toch foto’s sturen zonder verlies van kwaliteit? Lees dan de adviezen in dit artikel.WhatsApp-foto’s in HD-kwaliteit versturen

 

WhatsApp heeft een nieuwe functie waarmee je foto’s in de hoogste resolutie kan versturen. Deze vervangt de eerdere functie Media-uploadkwaliteit. Ze lijkt echter alleen te werken voor hoge-resolutiefoto’s die met een iPhone zijn gemaakt. Als de app bepaalt dat de gecomprimeerde beeldkwaliteit niet veel verschilt van de originele afbeelding, verschijnt de optie niet.

 

De functie werkt als volgt:

  1. Open de chat waarin je de afbeelding wilt verzenden;
  2. Tik op het plusje en selecteer de afbeelding uit je galerij om te delen. Zorg ervoor dat het een foto met een hoge resolutie is, anders verschijnt de optie voor delen in HD niet.
  3. Tik in het afbeeldingseditorvenster bovenaan op de HD-optie.
  4. Stuur dan je foto.
  5. Gedeelde foto’s met hoge resolutie verschijnen in het gesprek met een HD-tag.

 

Deze procedure moet je bij het versturen van een foto steeds opnieuw volgen, omdat de kwaliteit na het versturen weer teruggezet wordt naar de standaardkwaliteit.

 

 

Nog altijd compressie

 

Het verzenden van foto’s in HD-kwaliteit betekent niet dat ze niet zijn gecomprimeerd. WhatsApp zal de resolutie van de afbeelding niet verlagen, maar zal nog altijd lichte compressie toepassen.

 

Foto’s versturen zonder compressie

 

Wil je per se optimale beeldkwaliteit, bijvoorbeeld omdat je een foto voor online publicaties wilt gebruiken of voor een presentatie met projectie op een groot scherm? Dan kan je daartoe nog steeds WhatsApp gebruiken en wel met de volgende truc.

 

De manier waarop je foto’s van originele kwaliteit via WhatsApp verstuurt, is door je afbeelding als document te delen.

 

Als je een iPhone gebruikt, zorg er dan eerst voor dat je de gewenste foto’s naar Bestanden kopieert. Dat doe je door in Foto’s de afbeeldingen te selecteren en vervolgens bij het deelmenu de optie Bewaar in Bestanden te kiezen.

 

Daarna doorloop je de volgende stappen:

  • Open een WhatsApp-gesprek;
  • Als je een iPhone gebruikt, tik je op het plus-teken aan de linkerkant van het tekstvlak en selecteer je Document. Heb je Android, tik dan op het bijlagepictogram naast het camerapictogram en selecteer Document;
  • Blader door je bestanden en selecteer je afbeelding. Voeg eventueel een onderschrift toe;
  • Tik op Verzenden om de afbeelding te delen.

 

 

De ontvanger ziet nu de bestandsnaam (bijvoorbeeld xxx.jpg) en moet daarop tikken om de foto of video te openen.

 

Andere apps

 

Er zijn ook nog andere apps waarmee je media zonder compressie kan versturen, zoals WeTransfer, iMessage en AirDrop, of ‘ouderwets’ via e-mail.
 

Laatste reacties