Magazine

Geopunt.be: een wel héél gedetailleerde kaart van Vlaanderen

We kenden natuurlijk al Google Maps, dat vooral dankzij de Street View-functie van grote waarde is. Nadeel van de Google-dienst zijn de onscherpe luchtfoto's, van Vlaanderen toch. Maar daar biedt het AGIV (Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen) al enige tijd een mooi (lees: haarscherp) alternatief voor. Datzelfde AGIV heeft onlangs een tweede geografische site gelanceerd, Geopunt.be genaamd, dat je kan beschouwen als een heel uitgebreide Vlaamse kaartendienst. Naast de al net genoemde scherpe luchtfoto's van Vlaanderen vind je er informatie over percelen, gebouwen, adressen, wegen, waterlopen enzovoort. Bovendien kan je een duik in het verleden maken op basis van landkaarten uit de 18de en 19de eeuw!

 

AGIV omschrijft haar nieuwe webstek als een "centrale toegangspoort tot geografische overheidsinformatie". En daarmee lijkt niets te veel gezegd, want de kaart van Vlaanderen, middelpunt van de site, biedt heel wat functies. Aan de rechterzijde kan je een rits thema's activeren (druk daartoe op de knop Thema rechtsonder) en vervolgens een selectie maken – al dan niet van meerdere thema's. Op die manier breng je heel eenvoudig lagen op de kaart aan: van reiswegen van De Lijn en treinstations tot ziekenhuizen en onderwijsinstellingen. Maar je kan bijvoorbeeld ook kinderdagverblijven in jouw buurt opsnorren, of nagaan waar er bouwpercelen te vinden zijn. De informatie van Geopunt kan evenzeer interessant zijn voor bedrijven, bijvoorbeeld als die op zoek zijn naar een geschikte vestigingslocatie. Leuke extra feature zijn de historische kaarten, die je eveneens bij Thema's vindt. Je kan kiezen uit een viertal topografische en kadastrale kaarten uit de 18de en 19de eeuw. Ten slotte biedt Geopunt.be ook nog een degelijke routeplanner.

 

Geopunt Vlaanderen verkeert momenteel nog in beta-stadium, maar alles lijkt al zeer naar behoren te functioneren. Het is de bedoeling dat je er tegen april 2014 ook informatie over actuele wegenwerken kan terugvinden. Als je dan een routeomschrijving opvraagt, houdt die rekening met de eventuele werkzaamheden, iets wat bij andere Belgische routeplanners nog steeds niet mogelijk is.

 

Laatste reacties