Magazine

Numbeo.com: landen en steden vergelijken op levenskost en -kwaliteit

In België betaal je gemiddeld € 2,65 voor een cappuccino. Een kilo bananen kost € 1,73, een internetabonnement € 40 per maand, en een appartementje in de binnenstad kost je maandelijks ruim € 750 aan huur. Gemiddeld verdienen we per maand € 1.796,50 netto. In Leuven is het leven het duurst, alleszins duurder dan in Gent, Antwerpen en Brussel. In datzelfde Brussel ligt de criminaliteit het hoogst in ons land, terwijl België wereldwijd gezien een middenmoter is qua criminaliteit en veiligheid. Op het gebied van gezondheidszorg staan we echter ferm bovenaan, op nummer 6 uit 62 landen. Qua algemene levenskwaliteit bevindt België zich op een wat voorzichtige 23ste plek. Hoe we dit alles weten? Kwestie van een bezoekje aan Numbeo.com, een website die data verzamelt van alle landen ter wereld, aangedragen door bezoekers van de site. Dankzij de enorme hoeveelheid gegevens kom je tot in detail dingen aan de weet over landen en steden en kan je die eenvoudig met elkaar vergelijken.

 

Cost of Living

 

Het hart van de site is ‘Cost of Living’, waarin je precies kan nagaan hoe duur het leven is in een stad of land. In Bermuda, Zwitserland en IJsland ligt de levensstandaard veruit het hoogst. België bezet in de lijst van 115 landen de zestiende plek.

 

Methodiek

 

Voor de ‘Cost of Living’ en de prijzen van immobiliën verkrijgt Numbeo zijn data voor een groot deel via de input van bezoekers (‘crowd-sourcing’). Daarbij wordt, deels automatisch, gebruikgemaakt van filters om de zuiverheid van de data te garanderen. Een ander deel van de gegevens wordt manueel verzameld via overheidswebsites, websites van supermarkten enzovoort. De site staat hoog aangeschreven als het gaat om de betrouwbaarheid van de cijfers.

 

Voor de andere secties van de site – criminaliteit, gezondheidszorg, luchtvervuiling, verkeer en levenskwaliteit – worden enquêtes afgenomen.

 

Reizigerstools

 

Numbeo biedt ook nog twee handige calculators voor reizigers, namelijk om voor elk land ter wereld benzineprijzen en taxitarieven te berekenen.

 

De belangrijkste data samengevat

 

Op basis Numbeo’s ‘Cost of Living’-index maakte de website Movehub eerder dit jaar een infographic die de levensstandaarden wereldwijd letterlijk in kaart brengt.

 

www.numbeo.com/cost-of-living/
Infographic: Movehub

Laatste reacties