Magazine

Google Street View België is er!

Je eigen huis, straat, buurt of eender welke plek in België op je pc bekijken alsof je er echt bent. Het kan voortaan, want Google heeft eindelijk de Belgische versie van Street View gelanceerd. Gisteren deden al zulke geruchten de ronde en op de late dinsdagavond werden ze een feit. "Eindelijk!", want terwijl je al enkele jaren virtueel kon 'rondrijden' in Amerika en bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland, gaf het 'gele mannetje' in België niet thuis.

 

Lees ook: de opmerkelijkste beelden, 5 handige tips & tricks en 20 alternatieven.

  

De gevoelige plaat

 

Waarschijnlijk hoeven we je het principe van Street View niet uit te leggen. Het bestaat al jaren, dus je hebt het vast wel eens gezien, inclusief de krenten uit de pap die sites als Google Sightseeing en 9 Eyes je voorschotelen. De afgelopen drie jaar reden de fameuze Google-auto's én –driewielers kriskras door België om ons landje in 360 graden op de gevoelige plaat te zetten. Gevoelig, omdat Google nogal eens beticht is van privacyschendingen. Zo is Streetview in Duitsland nog maar beperkt aanwezig, omdat de overheid daar moeilijk heeft gedaan over de privacy.

 

Ook in België wordt Google nauwlettend in de gaten gehouden. De Privacycommissie  ziet erop toe dat er bijvoorbeeld geen nummerplaten en gezichten herkenbaar zijn. Ook moet iedereen de mogelijkheid krijgen om ongewenste foto's nog verder onherkenbaar te laten maken. Daartoe vind je onderaan de Street View-pagina steeds de link Een probleem melden. Vorig jaar trok diezelfde Privacycommissie nog aan de bel toen bleek dat de wagens van Google niet alleen foto's maken, maar ook wifinetwerken in kaart brengen. Daarop werd een onderzoek gestart, wat de lancering van Street View in België nog eens vertraagde. Maar na een schikking was de ergste kou uit de lucht.

 

Liever niet met je huis en tuin op het wereldwijde web? Vul het klachtenformulier in dat je bereikt via de discrete link 'Een probleem melden'.

 

Bijna heel België

 

Hoe het ook zij, Google Street View is een geweldige tool. Ideaal om vanuit je luie zetel een buurt te verkennen waar je bijvoorbeeld een hotel wil boeken of een huis wil kopen. De camerabeelden op straatniveau kunnen je ook helpen bij het uitstippelen van een route. Daarnaast is het gewoon leuk om je eigen huis of werkplek eens op te zoeken of om je virtueel naar een mooi plekje ergens in ons land te teleporteren. Naar het Koninklijk Paleis bijvoorbeeld, of de Abdij van Stavelot, een stekje aan zee misschien, een terrasje in Teuven, een brug in Brugge, het huis van Samson en Gert, naar Plopsa Coo (hi Bumba!), of wellicht sta je liever virtueel op historische grond in Gent… In de grote steden werden alle straten gefotografeerd (of het moesten al trappen zijn), op het platteland alleen de hoofdwegen. Let wel, de beelden kunnen tot drie jaar oud zijn.

 

Virtueel ronddolen in Antwerpen.

 

Enkele websites hebben de Google-technologie al geïntegreerd in hun diensten, zoals Immoweb – om te koop staande huizen in beeld te brengen -, Vindeenfrituur.be – zodat je een frietkot niet alleen kan vinden, maar ook alvast te weten komt hoe het eruit ziet – en Toerisme Vlaanderen – zodat buitenlandse toeristen alvast hun accommodatie kunnen previewen.

 

Voor dummies: je kan de Street View-beelden bekijken door een locatie via Google Maps te openen en het 'gele mannetje' dat je boven de zoomfunctie ziet naar die locatie te slepen.

 

We zijn benieuwd naar de eerste opmerkelijke danwel gênante Streetview-beelden uit België…

Laatste reacties