Magazine

Google Zeitgeist: dit zochten we in 2013

Wat hebben Els Uytterhoeven, Paul Walker en de iPhone 5s met elkaar gemeen? Wel, alledrie werden ze afgelopen jaar veelvuldig ingetikt in het zoekvenster van Google. Het jaar 2013 loopt op zijn laatste benen en dus trakteert de zoekmachine ons weer op interessante lijstjes. Dankzij de traditionele Google Zeitgeist kunnen we zien welke beroemdheden, gebeurtenissen, merken, films enzovoort ons doorheen het jaar het meest hebben beziggehouden. Dit zowel op mondiaal niveau als per land. Inzoomend op België kunnen we voorzichtig stellen dat 2013, Google-technisch bezien, het jaar van de kasteelpoepster was.

 

Zeitgeist vloeit voort uit het onlangs geheel vernieuwde Google Trends, dat voortdurend een vinger aan de pols houdt inzake de meest gebruikte zoektermen. Een beter beeld van trends, hypes en populariteit kan je haast niet krijgen. Het jaaroverzicht van België bekom je via deze link. Bovenaan kan je ook andere landen selecteren of kiezen voor de wereldwijde data. De lijstjes zijn ofwel een klassering van 'Most searched' (zoektermen met het grootste zoekvolume in 2013) ofwel van 'Trending' (zoektermen met de grootste toename in zoekvolume ten opzichte van 2012).

 

De top-10 van nieuwsgebeurtenissen wordt aangevoerd door Els Uytterhoeven, alias de kasteelpoepster. De seksuele escapades van de Hoeilaartse schepen in een kasteel vonden 'we' kennelijk nóg interessanter dan de uitspraak in de zaak Kim de Gelder en de problemen met de Fyra-treinen. Uytterhoeven staat ook hoog in het lijstje van Belgen die tijdens 2013 de grootste toename in zoekvolume kenden. Ze behaalt het brons achter de muzikant Stromae en Studio Brussel-stem Lisa Smolders. Paul Walker, Kate Middleton en Nelson Mandela waren de snelste stijgers in de internationale variant van deze lijst. In de eindklassering van meest gezochte internationale gebeurtenissen staat de scheepsramp met de Costa Concordia bovenaan, gevolgd door de zaak Pistorius en de Pausverkiezing.

 

De populairste 'trending' zoekterm op Belgische schaal was, net als vorig jaar, Belfius. Outlook respectievelijk Zalando gaan er met de andere podiumplaatsen vandoor. Wereldwijd waren Nelson Mandela, Paul Walker en iPhone 5s in 2013 'top trending'.

 

Snelst stijgende zoekopdrachten in België

 

1. Belfius
2. Outlook
3. Zalando
4. Paul Walker
5. Secret Story 7

 

Snelst stijgende zoekopdrachten wereldwijd

 

1. Nelson Mandela
2. Paul Walker
3. iPhone 5s
4. Cory Monteith
5. Harlem Shake

 

Meest gezochte gebeurtenissen in België (nationaal en internationaal)

 

1. Costa Concordia
2. Zaak Pistorius
3. Els Uytterhoeven kasteelpoepster
4. Kim De Gelder uitspraak
5. Pausverkiezing

 

Snelst stijgende Belgische persoonlijkheden

 

1. Stromae
2. Lisa Smolders
3. Els Uytterhoeven
4. Wilfried Martens
5. Patrick De Witte

 

Meest gezochte Belgische politici

 

1. Bart De Wever
2. Elio Di Rupo
3. Maggie De Block
4. Paul Magnette
5. Koen Geens

 

De rest vind je op Google Zeitgeist 2013.

Laatste reacties