Magazine

YouTube Rewind 2014: naar welke video’s keken de Belgen het meest?

En voilà, we zijn vertrokken met de jaarlijstjes. Naar jaarlijkse gewoonte trakteert YouTube ons tijdens de donkere dagen voor kerst op een jaaroverzicht, YouTube Rewind gedoopt. Dit jaar is er voor het eerst een afzonderlijke Rewind per land, dus ook voor België. Op basis van interne cijfers van YouTube werd er een top-10 samengesteld van meest bekeken video's in ons land. Die blijkt grotendeels te bestaan uit internethypes en virale video's die ook wereldwijd hoge kijkcijfers haalden op de videosite. 

 

Opvallend in de jaarlijsten is de prominente aanwezigheid van zogenaamde YouTube Creators, 'gewone' mensen die voor de fun grappige of originele filmpjes online zetten en daarmee een miljoenenpubliek bereiken. Om deze creatievelingen te eren, maakt Google/YouTube een Rewind-filmpje waarin 100 'creators' mogen opdraven. Het zijn deze onbekenden die YouTube mede groot hebben gemaakt.

 

 

En dan de top-10 van best bekeken filmpjes in België. Slechts twee filmpjes in de lijst zijn van Belgische origine: 'Natalia vs. Natalia' uit VTM's Tegen de Sterren op, en een 15-seconden­filmpje over onze Rode Duivels die klaar zijn voor het WK in Brazilië. Voor het overige zijn het onder meer een hond in spinnenpak, een duivelse baby en de zingende non uit The Voice Italië die het Belgische YouTube-publiek in 2014 gesmaakt hebben. De Nike-commercial Winner Stays, met onder anderen Ronaldo, Rooney, Ibrahimović en onze eigen Eden Hazard in de hoofdrollen, werd in 2014 het meest bekeken. In de mondiale lijst staat dit filmpje op 2, net achter die rare hond, of spin, of dinges.

 

Misschien hebben ook jouw views aan deze ranking bijgedragen, maar evengoed heb je sommige hypes wellicht gemist en kan je die op de valreep van 2014 toch nog even meepikken.

 

10. Duivelse baby

 

 

9. De Shanghai Tower beklimmen

 

 

8. Natalia vs. Natalia

 

 

7. De hondspin

 

 

6. Les réunions

 

 

5. Vreemden kussen elkaar

 

 

4. De Duivels zijn er klaar voor

 

 

3. De zingende non

 

 

2. Mario vs. Luigi

 

 

1. Nike Football: Winner Stays

 

 

Voor de meest bekeken video's wereldwijd en de populairste muziekvideo's check www.youtube.com/user/theyearinreviewBE.

Laatste reacties