Magazine

Wat je zoal met een fiets kan… Martyn Ashton – Road Bike Party 2

Men neme drie fietsfanaten en een peperdure racefiets, plus heel wat lef, vindingrijkheid en competentie. Resultaat is een heuse Road Bike Party, boordevol bijzondere en bizarre fietstrucs en -stunts. Martyn Ashton is de naam van het brein achter dit 'feestje', dat een heus fenomeen werd na de release van de eerste video in oktober vorig jaar. Meer dan 9 miljoen keer is de strak gemonteerde clip vol bicyclare fratsen intussen bekeken. En deze week werden we getrakteerd op deel twee.

 

In de Road Bike Party-sequel is de mountainbike van weleer verruild voor een Colnago C59 Italia, een racefietsje van een slordige 18 miljoen euro. Dat Ashton wel raad weet met deze hightech-tweewieler zal je na zes minuten meer dan duidelijk zijn. Met een ogenschijnlijk groots gemak demonstreert de trialslegende wat er op zo'n rijtuig allemaal wel niet mogelijk is.

 

Dat in de video een tweetal kornuiten van Ashton opduikt, heeft te maken met een ongeluk van laatstleden september, waarbij de Brit zijn rug brak en in een rolstoel belandde. Het herstel gaat veel tijd kosten, maar Ashton wilde Road Bike Party 2, waaraan hij al enkele maanden in het geheim had gewerkt, per se dit jaar nog op het web gooien. Voor enkele resterende stunts deed hij daarom een beroep op zijn makkers, die al net zo handig op de fiets blijken te zijn.

 

En zo werd Road Bike Party 2 gisteren op YouTube gezet en is de flitsende video intussen al meer dan 1,5 miljoen keer – al dan niet met open mond – bekeken. Gecombineerd met het feit dat hij weldra naar huis mag, gaat de revaliderende Ashton toch nog een wat leuke kerst tegemoet.

 

Laatste reacties