Magazine

Hallo Politici: online vragen stellen aan ministers en parlementsleden

Iedereen moet besparen, maar waarop besparen ministers niet zelf op hun loon? Of: Wanneer wordt de wet eens aangepast, zodat criminelen en moordenaars niet meer automatisch vrijkomen voor een onnozele procedurefout? En: Waarom helpt de regering de arcopargedupeerden niet en laat ze de schuldigen met rust? Drie voorbeelden van prangende vragen die leven onder de burger, veelal voortkomend uit ergernis. De verlossende antwoorden blijven vaak uit, doordat er, ondanks e-mail en Twitter, weinig rechtstreeks contact bestaat tussen burgers en politic. Daarom werd Hallo Politici gelanceerd, een online platform waar je direct vragen kan stellen aan politici uit de regering en het parlement. 

 

Vragen stellen op Hallo Politici gaat heel eenvoudig, en anoniem. Je kan je vraag richten tot desgewenst maximaal drie politici tegelijk. Of zij zich ook daadwerkelijk over jouw kwestie gaan buigen, hangt af van hoeveel steun jouw vraag krijgt. Andere bezoekers kunnen op jouw vraag stemmen. Wanneer deze meer dan 50 keer gesteund en gedeeld wordt, worden de politici hiervan op de hoogte gebracht en gevraagd om een antwoord te geven. Hoe meer steun een vraag krijgt, hoe lastiger het voor een politicus wordt om ze te negeren (al zijn momenteel nog lang niet alle topvragen beantwoord). Voor het steunen van vragen is inloggen via Twitter of Facebook vereist.

 


 

Er zijn inmiddels tientallen vragen door politici beantwoord en enkele honderden voorgelegd, dus wellicht is jouw nijpende kwestie al in behandeling. Het Arcodossier prijkt momenteel bovenaan de vragenlijst. Ook de besparingen blijven de gemoederen bezighouden.

 

 

Hallo Politici werd mede opgericht door De Wakkere Burger vzw, een organisatie die zich inzet voor burgerparticipatie en (lokale) democratie in Vlaanderen. De inspiratie ervoor komt uit Duitsland. Daar bestaat zo’n online vragenplatform al. Op Abgeordnetenwatch.de kunnen de Duitsers al jaren met succes vragen stellen aan hun volksvertegenwoordigers.

 

www.hallopolitici.be

Laatste reacties