Magazine

Verken de oceanen via Google Street View

Vandaag, 8 juni, is het Wereld Oceaan Dag en ter ere daarvan heeft Google 40 onderwaterlocaties toegevoegd aan zijn Street View. Straten zijn er nergens te bekennen, maar wél prachtige en exotische zeedieren. Dankzij de inspanningen van duikers uitgerust met Street View-camera's kan je walvissen, haaien en schildpadden van dichtbij in hun leefwereld bewonderen. Met het project hoopt Google meer begrip te creëren voor het vitale belang van de bedreigde oceanen. De wateren in kaart brengen is volgens Google de sleutel tot het behoud ervan. 

 

De speciale oceaanpagina van Street View, met alle 40 locaties, vind je hier. In één enkele muisklik zwem je virtueel naast een zeeschildpad, een bultrugwalvis, een maanvis en zelfs een witte haai

 

Het is de bedoeling dat mensen zich niet alleen kunnen vergapen aan het zeeleven, maar ook zien welke invloed de mens daarop heeft. Dankzij Googles technologie kunnen namelijk ook de veranderingen in de oceanen worden vastgelegd als gevolg van vervuiling, overbevissing en de klimaatverandering. Zo ging dit rif bij Amerikaans Samoa er op amper een jaar tijd sterk op achteruit door de opwarming van de oceaan. Zie ook onderstaande afbeelding. 

Card

 

Het is overigens niet voor het eerst dat Google Street View kopje onder gaat. In 2012 werden al enkele onderwaterlocaties op deze wijze gefotografeerd.

 

 

www.google.com/maps/views/streetview/oceans?gl=us

Laatste reacties