Magazine

Vorm zelf je regering op uwregering.be, de alternatieve stemtest

Op 25 mei trekken we weer naar de stembus, onder meer om de nieuwe regering van ons land te bepalen. Opnieuw zijn er diverse online stemtests om je te helpen bij het maken van je keuze. Traditioneel krijg je dan een reeks stellingen voor je snufferd die je met 'eens' of 'oneens' moet beantwoorden, zoals bij de stemtest van de VRT en De Standaard. De nieuwe stemtest uwregering.be pakt het echter heel anders aan. Ze vertelt je welke politici het dichtst aansluiten bij jouw standpunten en hoe jouw ideale regering er zou uitzien. Uwregering.be, een initiatief van Het Nieuwsblad, Vier, GVA en HBVL, draait dan ook om een essentieel aspect van politiek: keuzes maken.

 

Op uwregering.be, "de alternatieve stemtest", bepaal jíj welke kant het op moet met ons land. En veel meer dan bij andere stemtests gaat het niet alleen om hoe je over zaken denkt, maar ook over hoe belangrijk je ze vindt. Files, migratie, criminaliteit, onderwijs, splitsing van België… Jij geeft aan welke thema's jij belangrijk vindt en hoe je er als baas van het land mee om zou gaan. Op die manier stel je je eigen verkiezingsprogramma samen. De nationale politici die het dichtst bij jouw programma aansluiten worden minister in jouw regering.

 

Onderzoeksbureau iVox zorgde er met een wetenschappelijk onderbouwde methode voor dat de politici die op het einde in jouw regering blijken te zitten, ook werkelijk aansluiten bij jouw mening. Daarvoor werden 200 politici bevraagd. Op eenzelfde manier voerde iVox een meting van de stellingen bij 2000 Vlamingen uit. Daardoor kan je op het einde van de test ontdekken hoe goed jouw programma scoort bij de Vlaamse kiezer.

 

De originele invalshoek van uwregering.be komt ook tot uiting in het visuele. Alle thema's worden geïllustreerd met grappige animatiefilmpjes, op basis van tekeningen door Peter Goes. Ze maken duidelijk dat je als politicus tegen grote dilemma's aanloopt. We zeiden het al: het draait om keuzes maken, en dat blijkt soms knap lastig.

 

Aan het eind van de test zie je op een staatsiefoto een ploeg politici die corresponderen met jouw keuzes: jouw regering dus. Ook is er een foto van de oppositie: de politici die het verst afstaan van jouw programma.

 

Het deelnemen kost tussen een kwartier en een halfuur. Je kan de test onderbreken en later rustig verder invullen via de knop 'Bewaar voor later'.

Laatste reacties