Magazine

Hoe de wereldkaart eruit ziet op basis van domeinnaam-extensies

domeinkaart3In onze eindeloze verzameling bijzondere wereldkaarten kunnen we er weer eentje toevoegen. De collega’s van Wired kwamen deze week met deze kaart (gemaakt door het bedrijf Nominet), die geschaald is naar de populariteit van landen-TLD’s, oftwewel topleveldomeinen (het meest rechtse gedeelte in een domeinnaam) die worden toegekend aan landen. Terwijl eilandengroep Tokelau in Nieuw-Zeeland nauwelijks zichtbaar is op een gewone wereldkaart en amper 1500 bewoners telt, is ze qua aantal domeinnaamregistraties (.tk) het grootste land ter wereld. China (.cn), Duitsland (.de), het Verenigd Koninkrijk (.co.uk) en Nederland (.nl) completeren de top-5. Met een dikke anderhalf miljoen .be-registraties staat België zestiende. De getallen zeggen niks over het aantal daadwerkelijk actieve domeinnamen.

 

domeinkaart1

 

domeinkaart2

 

Tokelau op de kaart gezet

 

Het verhaal van het .tk-domein gaat terug naar het jaar 2000, waarin Nederlander Joost Zuurbier op het idee kwam om een topleveldomein uit te geven dat je volledig gratis kan registreren. Tokelau stond open voor zijn idee en weldra stroomde het internet vol met .tk-websites. Freedom Registry (thans FreeNom), zoals Zuurbier het initiatief doopte, verdient geld door het plaatsen van advertenties op ongebruikte .tk-sites. In de beginjaren werden er standaard op elke .tk-site advertenties geplaatst, waardoor je de extensie eigenlijk niet voor zakelijke doeleinden kon gebruiken. In 2008 werden actieve .tk-internetadressen advertentievrij. Behalve een graantje meepikken van de advertenties, ziet de regering van Tokelau het gratis .tk-domeinnaam ook als een ultieme promotie voor de eilandengroep, die sinds de introductie van het domein inderdaad prominent op de kaart is gezet. Vandaag de bestaan er meer dan 31 miljoen .tk-domeinnamen. FreeNom heeft inmiddels ook gratis registraties geopend voor .ml (Mali), .cf (Centraal-Afrikaanse Republiek), .ga (Gabon) en .gq (Equatoriaal-Guinea).

 

En de VS?

 

Opvallend op de kaart is de relatief kleine omvang de Verenigde Staten. Die valt echter eenvoudig te verklaren door de populariteit van het niet-landgebonden .com-domein (wereldwijd 123 miljoen registraties), waar de meeste Amerikaanse sites gebruik van maken. Het vrij obscure .us-domein telt ‘slechts’ 1,7 miljoen registraties.

 

Klik hier voor een grote versie van de kaart.

Laatste reacties