Magazine

Hoe wereldberoemde landmarks eruitzien als je uitzoomt

De Akropolis, de Niagarawatervallen, de Taj Mahal, de Brandenburger Tor, of de mysterieuze, prehistorische stenen van Stonehenge… Stuk voor stuk wereldberoemde plaatsen die al ontelbaar vaak gefotografeerd zijn. Daardoor kan je ze ongetwijfeld dadelijk op je netvlies toveren, zelfs zonder ze ooit in real life te hebben bewonderd. Onderstaande fotoreeks zal je niettemin verrassen. Want als je uitzoomt op die alom bekende landmarks en ze in hun directe omgeving ziet, ogen ze vaak verrassend anders!

 

Piramiden van Gizeh

 

De Piramiden van Gizeh in Egypte behoren tot de bekendste en oudste bouwwerken van de mensheid. Ze bevinden zich ongeveer acht kilometer ten zuidwesten van de stad Gizeh. Verleden en heden liggen dus letterlijk een stuk dichter bij elkaar dan je misschien dacht.

 

 

 

Stonehenge

 

De betekenis van het prehistorische bouwwerk Stonehenge is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Stonehenge bestaat uit een aantal stenen die in een cirkel van 35 meter zijn opgesteld. Je vindt het monument in het kleine Britse dorpje Amesbury in het zuiden van Groot-Brittannië. Het moet zo rond 3100 voor Christus gebouwd zijn. Fascinerend is Stonehenge alleszins, getuige de vele bezoekers. Voor parkeergelegenheid is gezorgd, zoals je op de tweede foto kan zien.

 

 

 

Niagarawatervallen

 

De Niagarawatervallen behoren tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld. Ze liggen op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada tussen de gelijknamige steden Niagara Falls in de Amerikaanse staat New York en Niagara Falls in de Canadese provincie Ontario. Op zoek naar een hotel met bijzonder uitzicht? Dan is het Fallsview Casino Resort wellicht een optie. Op de tweede foto zie je waarom.

 

 

 

Taj Mahal

 

De Taj Mahal is een mausoleum in de Noord-Indiase stad Agra. Het is één van de meest herkenbare gebouwen ter wereld en tevens symbool van India. In 2007 werd de Taj Mahal verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het bouwwerk wordt jaarlijks door miljoenen bezoekers bezocht. Voor velen van hen is de Taj Mahal vooral een romantische ode aan de liefde. Al ziet de uitgezoomde foto van het mausoleum er allerminst romantisch uit…

 

 

 

Brandenburger Tor

 

De Brandenburger Tor is de belangrijkste poort van Berlijn, gebouwd in 1788 naar het model van de Propyleeën (de toegang tot de Akropolis). De poort staat aan de Pariser Platz en vormt de afsluiting van de beroemde boulevard Unter den Linden.

 

 

 

Akropolis

 

En hier is dan de Akropolis van Athene zelf. Akropolis betekent in het Grieks 'het hoogste punt van de stad', hetgeen op de tweede foto overduidelijk geïllustreerd wordt.

 

 

 

Verboden Stad

 

De Verboden Stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden. De in de Chinese hoofdstad Peking gelegen stad werd gebouwd en voltooid onder de Yongle-keizer, in 1422. Het enorme paleis met goudkleurige daken is een indrukwekkende attractie, die, zie foto 2, 'gewoon' tussen de moderne stadsdelen ligt.

 

 

 

Mount Rushmore

 

Mount Rushmore is een nationaal monument, gelegen in de Black Hills nabij Keystone, South Dakota. Het herdenkt de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Staten van Amerika. Oorspronkelijk doel van de beeldhouwwerken, de majestueuze presidentshoofden, was om het toerisme in de streek leven in te blazen. Met anno vandaag ruim 2 miljoen jaarlijkse bezoekers is men in die opzet alleszins geslaagd.

 

 

 

Hollywood

 

Introductie overbodig: het bekendste en meest gefotografeerde naambord ter wereld. En vanuit welke hoek, vanop welke hoogte en vanaf welke afstand je het ook fotografeert, de formatie van negen letters heeft altijd iets speciaals.

 

 

 

Foto's: Imgur

Laatste reacties