facebookinstagramsocial mediareizenchat appswebtoolsbelgiëe-commerceappsfotografie
Magazine
10 bijzondere plekken in Google Street View
Google Street View brengt elke dag meer gebied in kaart. Je kunt dus virtueel afreizen naar een groeiend aantal plaatsen waar je anders niet zo snel of nooit zou (kunnen) komen. Bovendien beperkt Google zich allang niet meer tot de straat. Dankzij speciale apparatuur en samenwerkingen met instanties reikt het Google-oog ook tot plaatsen waar je alleen te voet, per boot of zelfs zwemmend kan komen, alsook tot plaatsen binnenshuis. Hier een selectie van 10 plekken die een virtueel bezoekje meer dan waard zijn.
1. Venetië
Venetië, het stadje in het noordoosten van Italië dat uit meer dan honderd kleine eilanden midden in een lagune bestaat, is nu ook vanuit je luie zetel te bezoeken. Het in kaart brengen was nog niet zo eenvoudig, want de wegen in Venetië zijn grotendeels waterwegen, of kanalen. De smalle kasseistraten waren praktisch onbegaanbaar of verboden voor de bekende Street View-auto, dus Venetië moest per gondel, waterbus en te voet worden verkend door een contingent Google-medewerkers, die bepakt met camerarugzak op pad gingen en hónderden kilometers aflegden om het uitgebreide (water)wegennetwerk in kaart te brengen.
Tijdens deze virtuele tocht kom je langs alle bekende (en minder bekende) bezienswaardigheden in Venetië, zoals het beroemde San Marcoplein (Piazza San Marco) met de gelijknamige Basiliek van San Marco, het Dogepaleis en hét boegbeeld van Venetië: de Campanile, de bijna 100 m hoge klokkentoren met zijn typische piramidevormige spits.
Ook vaar je onder de beroemde Venetiaanse bruggen door, waaronder de Brug der Zuchten, die het Dogepaleis met de oude gevangenis verbindt. Vroeger moesten veroordeelden, al zuchtend, over deze brug lopen vóór ze in de gevangenis belandden, wat de naam van de brug verklaart.
2. Antarctica
Nee, Google heeft Antarctica niet volledig ‘gestreetviewd’, maar slechts een deel daarvan. En je kunt er ook niet virtueel rondlopen, maar enkel rondkijken. Aan de hand een reeks 360-gradenfoto’s kun je in de voetsporen treden van Roald Amundsen, de avonturier die als eerste de Zuidpool bereikte, en Robert F. Scott, die datzelfde probeerde, iets later arriveerde en stierf op de terugtocht. De Street View-reportage is eigenlijk een eerbetoon aan deze eerste expedities naar de Zuidpool. Er zijn foto’s van de telescoop op de Zuidpool, maar ook van de hut van Scott en van de hut van Ernest Shackleton, die deelnam aan enkele Zuidpoolexpedities en er ook enkele leidde. Het bekendst is Shackleton echter van zijn (mislukte) heroïsche missie om als eerste de Zuidpool van zee tot zee via de pool over te steken. Ook heeft Google de ceremoniële Zuidpool in kaart gebracht, een plek die wordt gemarkeerd door een metalen bol op een sokkel, die omringd wordt door de vlaggen van de landen die het Antarctisch Verdrag hebben ondertekend. Deze ceremoniële Zuidpool, die in feite is bedoeld voor fotomomenten, ligt niet ver van de geografische Zuidpool. De laatste foto is van een kolonie ádeliepinguïns, die uitsluitend in het Zuidpoolgebied voorkomen.
3. Het kantoor van Di Rupo
Via Google Street View geeft de Belgische premier Elio Di Rupo een kijkje in zijn kantoor aan de Wetstraat 16. Behalve het kantoor van de premier kun je ook een kijkje nemen in de vergaderzalen en ministerraadzaal. Ook de Lambermont, de ambtswoning van de Eerste Minister, kan Street View-gewijs worden bezichtigd. Hier krijg je de wintertuin, de grote vergaderzaal en de spiegelzaal te zien. Di Rupo zul je er niet snel aantreffen, want hij woont er slechts formeel.
4. Het Witte Huis
Ook het Witte Huis, de ambtswoning van de president van de Verenigde Staten aan Pennsylvania Avenue nummer 1600, zette een tijd geleden zijn virtuele deuren open. De enige president die niet in het Witte Huis resideerde, was de eerste: George Washington. De bouw werd namelijk pas in het jaar 1800 voltooid, één jaar na het overlijden van Washington en drie jaar nadat deze zijn tweede ambtstermijn had uitgediend. De eerste president die er woonde, was Washingtons opvolger en tweede president van de VS, John Adams, niet te verwarren met de zesde president, John Quincy Adams. Hoewel sommige virtuele deuren gesloten blijven, kun je je opmaken voor een uitgebreide rondleiding, die natuurlijk ook langs het beroemde Oval Office in de West Wing leidt, de presidentiële werkkamer, van waaruit ook belangrijke presidentiële speeches worden gegeven.
5. Militaire duikboot
Altijd al eens een kijkje willen nemen in een militaire duikboot? Google Street View maakt het mogelijk rond te kijken in de HMS Ocelot, een onderzeeër die dertig jaar dienst deed bij de Britse marine en nu in een museum staat. Je kunt de boot dus ook in het echt gaan bekijken, al moet je daarvoor wel naar de Chatham Historic Dockyard in Medway, een maritiem museum in het zuidoosten van Engeland afreizen.
Net zoals het kantoor van Di Rupo en het Witte Huis zijn ook deze foto’s vanzelfsprekend niet gemaakt door de bekende Street View-auto, maar door een gespecialiseerd bedrijf. De onderzeeboot was in de jaren ’60 betrokken bij enkele geheime missies. Welke dat waren, weten we niet, want dan zouden ze niet meer geheim zijn. Maar je kunt je voorstellen dat het iets met de Koude Oorlog van doen had. De Ocelot werd trouwens voortgestuwd door een diesel-elektromotor, in tegenstelling tot de moderne kernonderzeeërs.
6. De Zwitserse Alpen
Bevestig de driepoot van Google Street View aan een trein, en je kunt een virtuele treinreis door de Zwitserse Alpen maken, meer bepaald over het 122 km lange Albula-spoor en Bernina-spoor, die deel uitmaken van de Rhätische Bahn. Dit spoorwegtraject staat sinds 2008 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Albula/Bernina-lijn verbindt Thusis met St. Moritz respectievelijk St. Moritz met het Italiaanse plaatsje Tirano.
De Albula-lijn moet op enig moment over een afstand van 5 km een hoogteverschil van 400 m overbruggen. Dat is een stijgingspercentage van 8%. Het bijzondere is dat trein en spoor hiervoor geen gebruikmaken van tandwielen, wat normaal is bij stijgingspercentages van 7% en hoger. Vlak daarna rijdt de trein de Albula-tunnel in, op 1.820 meter de op één na hoogste tunnel in de Zwitserse Alpen. Op een gegeven moment heb je hier bijna één kilometer rots boven je.
De Bernina-lijn is niet minder indrukwekkend. Het spoor loopt via de beroemde Berninapass en bereikt 2.253 meter, waarmee het de hoogste doorgaande ofwel niet-doodlopende spoorweg in Europa is. Op je weg kom je langs de Morteratsch-gletsjer, de grootste gletsjer in dit gebied, en langs de Piz Bernina, met 4.049 meter de hoogste top in de Oostelijke Alpen.
De Zwitsere Alpen in Street View.
7. De wereld van Harry Potter
De studio’s van Warner Bros. in Los Angeles openden hun deuren voor Google Street View, waardoor jij een unieke inkijk in de wereld van Harry Potter krijgt. Wandel rond door Diagon Ally, een winkelstraat in het Londen uit de Harry Potter-films, waar de studenten aan Hogwarts (Zweinstein) hun schoolbenodigdheden aanschaffen, zoals hun tovenaarshoed, mantel, tabberd en toverstaf.
Behalve Diagon Ally kun je ook delen van Hogwarts, voluit Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, bezoeken. Zoals de Great Hall en het kantoor van het schoolhoofd, Albus Dumbledore of Albus Perkamentus in het Nederlands. Dumbledore werd in deel 1 en 2 geportretteerd door de acteur Richard Harris, die in 2002 overleed. Voor de delen 3-8 kroop Shakespeare-acteur Michael Gambon in de huid van Dumbledore.
8. Amazonegebied
Google Street View brengt je nu ook naar het Amazonegebied of Amazoneregenwoud in Zuid-Amerika, met 7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud op aarde. Het gebied vormt meer dan de helft van alle regenwoud dat nog aanwezig is op aarde en wordt dan ook toepasselijk ‘de longen van de aarde’ genoemd.
Een team van Braziliaanse en Amerikaanse Google-medewerkers voer onder andere over de Rio Negro, de belangrijkste zijrivier van de Amazone en de grootste zwartwaterrivier ter wereld. Maar ook over kleinere riviertjes in overstroomd bosgebied. Je moet weten dat door het overstromen van de Amazone delen van het Amazonebekken een deel van het jaar onder water staan. In totaal betreft dit zo’n 250.000 km2 of kleine 4% van het woud.
Niet alle 50 duizend plaatjes(!) werden vanaf het water geschoten; ook de Braziliaanse Tumbira werd in beeld gebracht, de grootste leefgemeenschap in het reservaat. Behalve over vele kilometers rivier, leidde de expeditie ook over vele kilometers moeilijk begaanbaar bospad.
Het Amazonegebied in Street View.
9. Het Colosseum in Rome
Het Colosseum in Rome, eigenlijk het Flavisch Amfitheater geheten, was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Het hoort weliswaar niet tot de Klassieke Wereldwonderen, maar wordt wel tot de 7 Moderne Wereldwonderen gerekend. En terecht, want het is ook naar hedendaagse maatstaven een indrukwekkend bouwwerk.
Bij het Colosseum denken de meesten meteen aan de bloedige gladiatorengevechten en christenen die er bij wijze van executie gedood werden door wilde dieren, die met kooien en behulp van contragewichten naar de arena werden gebracht. Met plek voor 50 tot 80 duizend toeschouwers kan het theater zich qua capaciteit meten met de modernste sportstadions. En de opmerkelijke ondergrondse constructie die nu blootligt spreekt nog steeds tot de verbeelding.
Verantwoordelijk voor de onderaardse gewelven was de laatste Flaviaanse keizer, Domitianus. Daarvóór had Keizer Titus het grootste deel van de bouw voltooid, die was begonnen door diens vader, Keizer Vespianus. De bouw van dit immense bouwwerk nam slechts 5-8 jaar in beslag.
Voor de bouw van het Colosseum werd 100 duizend kuub natuursteen (travertijn) gebruikt, dat afkomstig was uit een groeve 20 km ten oosten van Rome en per praam over de Aniene en de Tiber naar de stad moest worden vervoerd.
Het Colosseum is met gemak het meest indrukwekkende Romeinse bouwwerk, dat de villa van Hadrianus in Tivoli en de thermen van Caracalle in Rome de loef afsteekt.
10. Diverse dierentuinen
Ook voor een bezoekje aan de dierentuin hoef je dankzij Google Street View de deur niet meer uit. Eén dierentuin die zijn virtuele poorten opende voor het publiek, is de Olmense Zoo in hartje Kempen. In Duitsland kun je een virtueel bezoek brengen aan Tierpark Hagenbeck. Ga op één dag naar Zoo Aquarium de Madrid of naar Parc Zoologic de Barcelona in Spanje. Nog tijd over? Breng dan een bezoekje aan La Ferme aux Crocodiles in Frankrijk of Whipsnade Zoo in Engeland.
Behalve in Europa openden ook in Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië diverse dierentuinen hun poorten voor Google Street View. Hier vind je die bij elkaar.