Magazine

Google Photo Tours: bekijk bekende monumenten in 3D

Dankzij Google Maps annex Street View kunnen we al heel wat van de wereld vanuit onze luie zetel bezien. Desondanks blijft het virtuele zicht meestal beperkt tot boven- of straatkant. Maar het altijd innovatieve Google heeft ook dáár wat op gevonden: 3D Photo Tours. Dankzij deze nieuwe functie in Google Maps kan je 3-dimensionale fotowandelingen maken langs en doorheen beroemde gebouwen en toeristische attracties. Teleporteren is nog steeds niet mogelijk, maar zo kom je toch al een heel eind!  

 

Toeristische kiekjes

 

Het Kasteel van Versailles, Harrods in Londen, de kathedraal op het San Marcoplein in Venetië, Half Dome in het Yosemite National Park in Californië, het Collosseum in Rome, maar ook ons Brussels Beursgebouw en Atomium… Het is maar een minimale greep uit het totaal van circa 15.000 markante plekken op aarde die Google in zo'n 3D-fototour gegoten heeft. De zoekmachinegigant maakt daartoe gebruik van de toeristische kiekjes die gebruikers hebben opgeladen naar Googles fotodiensten Panoramio en Picasa. Met behulp van een geavanceerde beeldbewerkingstechnologie worden die foto's als het ware aan elkaar geplakt en kan je de locaties vanuit heel wat verschillende invalshoeken bekijken. De 3D-weergave van de foto's maakt de beleving compleet. Uiteraard geldt: hoe meer foto's van een locatie zijn geüpload, hoe uitgebreider de fototour. Google roept gebruikers dan ook op om vakantiefoto's zoveel mogelijk publiek beschikbaar te maken.  

 

Pracht en praal in prachtig Venetië. Google gidst je er fotografisch doorheen.

 

Waar, hoe en welke technische vereisten?

 

Nieuwsgierig geworden? In onderstaande video alvast een voorsmaakje en een streepje uitleg door Google zelf. Maar je kan ook meteen aan de slag hoor. Ga naar deze pagina voor een overzicht van alle 3D-rondwandelingen. Ter linkerzijde een overzicht van de landmarks in het gebied waarop je hebt ingezoomd. Een en ander werkt – voor zover we konden nagaan – níet in Internet Explorer. Zorg best dat de je een recente versie van Chrome of Firefox gebruikt. Verder moet je MapsGL hebben ingeschakeld, een nieuwe versie van Google Maps op basis van WebGL, dat 3D-weergave in de browser mogelijk maakt. Geen nood, je hoeft daarvoor niks te installeren; alleen maar even op enable klikken als je ernaar gevraagd wordt. Veel plezier met je nieuwe toeristische ontdekkingen!    

Laatste reacties