Magazine

Mobiscore: hoe duurzaam is de locatie van jouw huis?

Is jouw woning goed bereikbaar met het openbaar vervoer? Liggen scholen, gezondheidszorg, winkels, culturele instellingen en mogelijkheden tot ontspanning op loopafstand? Of moet je alles met de wagen doen? Vanaf vandaag heeft iedere woning in Vlaanderen een mobiliteitsscore, kortweg Mobiscore, die aangeeft hoe ecologisch duurzaam een huis gelegen is. Fiscale of rechtstreekse financiële gevolgen hangen er vooralsnog niet aan vast. Maar volgens makelaars zal ze op termijn wel de waarde van je woning mee gaan bepalen.

 

Hoe de score wordt berekend

 

De Mobiscore, een initiatief van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid, moet je helpen bij het kiezen voor een nieuwe woonplaats waar je zelden of nooit een auto nodig hebt. Ze berekent de afstand van elk adres in Vlaanderen naar verschillende soorten voorzieningen: winkels en horeca, dokters en ziekenhuizen, kinderopvang en scholen, sport- en cultuurinfrastructuur en openbaar vervoer.

 

De score houdt rekening met het verwachte aantal verplaatsingen voor specifieke voorzieningen en het vervoermiddel dat een gemiddelde Vlaming daarvoor zou gebruiken. Daarnaast houdt de Mobiscore rekening met de milieukosten van dat vervoermiddel.

 

 

Kritiek

 

De Mobiscore is nog maar net gelanceerd of er weerklinkt al heel wat kritiek. De berekening zou niet nauwkeurig zijn en het zou lijken alsof de overheid iedereen naar de grote stad wil laten trekken.

 

Nu is de score slechts een indicatie; fiscale of rechtstreekse financiële gevolgen hangen er vooralsnog niet aan vast. En niemand zal verplicht worden om de Mobiscore te afficheren. Maar volgens makelaars zal ze op termijn wel mee de waarde van je woning gaan bepalen. Immosite Zimmo heeft al laten weten dat de score zal geïntegreerd worden in haar zoekertjes.

 

Bereken de mobiliteitsscore van jouw woning op www.mobiscore.be.

Laatste reacties