Magazine

Automatisch zwart-witfoto’s inkleuren met Colourise.sg

Update oktober 2020: deze website is niet langer actief. 


Dankzij kunstmatige intelligentie wordt het steeds makkelijker om op een professionele manier foto’s te bewerken, zonder dat daar mensenwerk voor nodig is. Colourise.sg is daar een goed voorbeeld van. Door middel van deze webapplicatie kan je zwart-witfoto’s in een handomdraai in kleur laten omzetten. Dus haal je oude kiekjes maar van zolder en sta versteld van de resultaten.

 

Algoritme

 

Colourise is een project van het Government Technology Agency in Singapore. Daar ontwikkelde men een algoritme dan zwart-wit-foto’s van plausibele inkleuring voorziet. Het zijn dus niet per se de kleuren van het oorspronkelijk tafereel, maar kleuren die de computer kiest doordat het objecten en vormen herkent. Het resultaat kan niettemin heel realistisch ogen en de originele kleuren heel goed benaderen.

 

Aan de slag

 

Al wat je moet doen is de website Colourise.sg openen en een foto opladen vanop je pc. Bezit je originele foto’s, dan moet je die eerst scannen of eventueel fotograferen met bijvoorbeeld je mobiele telefoon. Binnen een seconde of tien heeft de website de foto geanalyseerd en van kleur voorzien.

 

 

Colourise versus Algorithmia

 

Bestond zo’n tool niet al? Ja, precies twee jaar geleden bespraken wij al de website Algorithmia, een gelijkaardige applicatie vervaardigd door onder anderen studenten van de Amerikaanse universiteit UC Berkeley. Ook zij ontwikkelden een algoritme voor automatische conversie van zwart-wit naar kleur.

 

De makers van Colourise.sg menen echter dat hun tool beter geschikt is voor het converteren van foto’s van specifiek Singaporese origine. Dit komt doordat hun applicatie getraind is op basis van veel Singaporese historische foto’s, terwijl Algorithmia is getraind op basis van foto’s uit een Amerikaanse database.

 



 

Nu moet gezegd, op basis van onze probeersels vinden wij de resultaten van Colourise.sg beter dan die van Algorithmia, óók als het om foto’s van niet-Singaporese afkomst gaat. Maar wat let je om beide tools te proberen en het beste resultaat te gebruiken? De tools zijn beide gratis en razendsnel in gebruik. Bedenk wel dat het niveau van professioneel ingekleurde foto’s niet zullen halen.

Laatste reacties