Magazine

Nog eens 8 WhatsApp-functies die je misschien nog niet kende

WhatsApp is de populairste berichtenapp in ons land. Dat komt vooral door het eenvoudige gebruik van de app, die werd opgericht in 2009 en sinds 2014 deel uitmaakt van Facebook (het huidige Meta). In de loop der tijd werden steeds meer nieuwe functies aan de app toegevoegd. Het is mogelijk dat sommige je ontgaan. Zo maakten wij in 2015 al eens een lijstje van 8 WhatsApp-functies die je misschien nog niet kende. Daarbovenop nu nog een reeks van wederom 8 handige en toch niet zo bekende WhatsApp-snufjes.

  

1. Chats pinnen

 

Met deze functie kan je gesprekken in het overzicht vastzetten en bovenaan de lijst plaatsen. Zo heb je meteen toegang tot je favoriete gebruikers en kan je direct een gesprek starten zonder dat je ze in de lijst moet zoeken.

 

Je doet dit als volgt:

 • Open WhatsApp;
 • Navigeer naar het tabblad Chats;
 • Zoek in de lijst naar het gesprek dat je wilt pinnen;
 • Veeg kort van links naar rechts over de chat;
 • Tik op ‘Maak vast’.

 

2. Berichten liken

 

De mogelijkheid om met een like of een emoticon op een bericht te reageren was lange tijd een groot gemis. Maar sinds een half jaar kan je een bericht ‘afhandelen’ zonder uitgebreid te hoeven reageren.

 

Je kan in een gesprek een antwoord ingedrukt houden en kiezen uit zes reacties: een duimpje, een hartje, een lachend gezicht, een verrast gezicht, een bedroefd gezicht of twee handen. Ideaal als je even geen tijd of zin hebt om uitgebreid te reageren.

 

3. Een specifiek bericht beantwoorden

 

Behalve een bericht liken kan je het tegenwoordig beantwoorden door het bericht aan te halen.

 

Als je een specifiek bericht wilt beantwoorden zodat het als citaat in je antwoord wordt weergegeven, druk je lang op het bericht en tik je op Antwoord.

 

4. Stuur je locatie

 

Op WhatsApp kan je eenvoudig je locatie met iemand delen, bijvoorbeeld voor als je met die persoon hebt afgesproken. Tik daartoe op het +-teken links van het berichtvenster en dan op Locatie. WhatsApp stuurt de andere persoon vervolgens jouw locatie, zodat deze weet waar je bent.

 

5. Kom erachter met wie je het meeste chat

 

Heb je je ooit afgevraagd met wie je dagelijks het meest chat via WhatsApp? Deze WhatsApp-truc maakt het gemakkelijk om erachter te komen. Ga naar Instellingen > Opslag en data > Beheer opslag en selecteer een contact om te zien hoe je met hem of haar communiceert. De lijst baseert zich op de hoeveelheid data die je met iemand deelt, waaronder ook foto’s, video’s en GIFs.

 

Nu je hier toch eenmaal bent: je kan data verwijderen om meer ruimte vrij te maken in het geheugen van je telefoon.

 

6. Reageer privé op een groepschatbericht

 

Als je in een groepschat op iemand privé wilt reageren, dan kan dat, zonder de chat te hoeven verlaten. Houd op iOS een bericht ingedrukt in een groepschat en tik op Meer > Privé beantwoorden. Op Android moet je het bericht ingedrukt houden, vervolgens op de drie stippen in de rechterbovenhoek tikken en op Privé beantwoorden tikken.

 

7. Foto’s en video’s sturen met eenmalige weergave

 

Sinds enige tijd is het mogelijk om via WhatsApp foto’s en video’s te sturen die na weergave verdwijnen. Maak een foto of video, of selecteer er eentje uit je galerij. Tik op de 1 rechts in het veld onderschrift; druk op verzenden via het pijltje in blauw. Zie ook dit artikel.

 

8. Een unieke achtergrond per chat instellen

 

Het is al heel lang mogelijk om een persoonlijke achtergrond voor WhatsApp te kiezen, maar dat je dat ook per gesprek kan doen, is wellicht nieuw voor je. Je doet het als volgt.

 • Open WhatsApp en tik op de chat die je een persoonlijke achtergrond wilt geven;
 • Tik bovenaan op de naam van de betreffende persoon of groep;
 • Kies halverwege de pagina voor ‘Achtergrond en geluid’;
 • Tik op ‘Kies een nieuwe achtergrond’;
 • Kies een van de bestaande achtergronden of selecteer er een uit je eigen foto’s;
 • Maak de achtergrond desgewenst donkerder of lichter door de balk te verschuiven.

Laatste reacties