Magazine

Nu ook Belgische trending topics op Twitter

De Twitter-functie Trends kan je voortaan ook instellen op België. Ons land behoort tot de meer dan 160 nieuwe locaties die de microblogdienst onlangs aan die functie heeft toegevoegd. Door middel van Trends zie je in één oogopslag welke onderwerpen momenteel het meest op Twitter worden besproken in een bepaald land of in een stad. Zo blijken op moment van schrijven thema's als #thevoicebe, #NMBS en #Boston (i.v.m. met de aanslag tijdens de marathon) de tongen in ons land los te maken. Andere nieuwe regio's zijn onder meer Griekenland, Kenia, Noorwegen, Polen, Portugal en Oekraïne. Ook meer dan 130 steden werden toegevoegd, namelijk in landen waar Trends al langer aanwezig was. De laatste update stamt uit december laatstleden, toen Twitter meer dan 100 nieuwe steden toevoegde.

 

Trends gebruiken

 

Trends is een probaat middel om te ontdekken wat er momenteel leeft in de wereld of in een bepaald stukje daarvan. Je vindt Trends op de homepagina van je Twitter-account, aan de linkerzijde. Heb je geen Twitter-account, dan kan je Trends gebruiken via de zoekmachine van Twitter. Standaard staat de functie op 'Worldwide' ingesteld. Om op een land of stad te filteren klik je op 'Change'. Bij sommige landen, zoals Nederland, kan je dan desgewenst ook nog een specifieke stad selecteren. Bij België is dat dus nog niet het geval.

 

 

Nog manieren om (Belgische) trending topics te ontdekken

 

Aan het in 2010 gelanceerde Trends hebben technische slimmeriken intussen heel wat zogenaamde mashups gewijd. Dit zijn unieke applicaties die gebruikmaken van de Twitter-technologie (API). Een bekende is WhatTheTrend, dat inzicht geeft in de betekenis van veel gebruikte hashtags. Jammer genoeg kent deze webapplicatie nog geen Belgische divisie. Zeker de moeite waard is Trendsmap.com, een geslaagde combinatie van Trends met Google Maps. Zo zie je wat er op dit moment 'buzzt' in de wereld of – door in te zoomen – op een specifieke locatie. Zo ook in België. Een funtool, ten slotte, is Tweetping, een fraaie en razendsnelle visualisatie van Twitter in real-time. Ze laat zien hoeveel en hoe snel er over de hele wereld getwitterd wordt. Door de snelheid is deze tool vanzelfsprekend niet zo geschikt om inzicht te krijgen in waaróver men twittert.

 


 

Invloedrijk in België

 

Als je nauwlettend wilt volgen wat er Twitter-gewijs reilt en zeilt in eigen land, check je ook best even deze lijst van top-Twitter-gebruikers in België. Zowel politiekers en belangrijke persmensen, als mediafiguren en BV's staan erop. Liggen je interesses meer in de ICT-hoek, raadpleeg dan de lijst van 50 belangrijkste Belgische tech-Twitteraars die DataNews recentelijk openbaarde.

Laatste reacties