Magazine

Snapchat: wat is het en hoe werkt het?

Snapchat is nog niet héél groot in België, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. In Amerika worden dagelijks meer dan 50 miljoen foto's heen en weer verstuurd, en daarmee weet je meteen wat snapchat is: een app om snapshots of kiekjes naar elkaar te versturen. Maar daarmee is nog lang niet alles over Snapchat gezegd. De afbeeldingen die je via de app verstuurt vernietigen zichzelf na een bepaalde (al dan niet korte) duur. Sinds enige tijd kan je ook video's via de dienst uitwisselen. Daarnaast werd zopas een update uitgerold die tekstchat en videochat mogelijk maakt. Tijd om Snapchat eens onder de loep te nemen. 

 

Snapchat in een notendop

 

Foto's en video's kan je uiteraard ook delen via WhatsApp en andere chatapplicaties. Het bijzondere aan Snapchat is echter dat de verzender kan instellen hoe lang de ontvanger – of ontvangers – een foto of video te zien krijgt – of krijgen – en dat deze daarna automatisch wordt verwijderd van zowel het apparaat van de ontvanger als van de Snapchat-servers. Vandaar de naam Snapchat: momentopname. Een ontvanger krijgt een foto minimaal 1 en maximaal 10 seconden te zien. Daarna is ie weg. Voorgoed. Tenminste, dat was de bedoeling van de makers … Maar daarover straks meer.

 

 

Korte historie

 

Snapchat, dat beschikbaar is voor iOS en voor Android, is bedacht door Reginald 'Reggie' Brown en Evan Spiegel in het kader van een project voor één van Spiegels lessen aan Stanford University. Later werd Bobby Murphy erbij gehaald als programmeur en Picaboo, zoals de app toen nog heette, werd Spiegels afstudeerproject.

 

In juli 2011 werd de app onder de naam Snapchat gelanceerd, en een klein jaar later werden er 25 'snaps' per seconde verstuurd. Een half jaar later werden er 20 miljoen foto's per dag verstuurd en hadden gebruikers in totaal al meer dan één miljard foto's gedeeld. Dit terwijl Snapchat toen nog exclusief beschikbaar was voor iOS. De Android-versie werd pas eind 2012 gelanceerd.

 

Benchmark Capital, de grootste financier van Instagram, stak begin 2013 een kleine tien miljoen euro in het bedrijf, dat toen veertig à vijftig miljoen euro waard was. Medio juli van datzelfde jaar had het bedrijf een boekwaarde van ruim zeshonderd miljoen euro. In november sloeg het bedrijf een bod van Facebook van dik twee miljard(!) euro af en één dag later een bod van bijna drie miljard euro van Google. Facebook lanceerde hierop een soortgelijke poke-app (niet te verwarren met de originele porfunctie), maar deze werd nooit een succes.

 

Kritiek

 

Door het vluchtige karakter van de kiekjes op Snapchat werd de chat-app door jongeren al snel gebruik voor sexting: het uitwisselen van seksueel getinte of naaktfoto's en video's. De foto's en video's vernietigen zichzelf toch, dus ze kunnen niet tegen je worden gebruikt. Een geruststellende gedachte die de drempel naar het versturen van provocerend beeldmateriaal flink verlaagt, zo bleek.

 

Slimmeriken hadden natuurlijk allang uitgevonden dat ze door snel een screenshot van de afbeelding te maken deze wél konden bewaren. De ontvanger krijgt wel een notificatie wanneer iemand een screenshot maakt of probeert te maken, maar dan is het leed al geschied. Ook bleek er een, inmiddels gedicht, lek in de beveiliging van Snapchat te zitten, waardoor iemand met kwaad in de zin relatief eenvoudig al je Snapchats kan downloaden en opslaan op een gewone computer.

 

In juni 2013 lanceerde Snapchat, als antwoord op de kritiek dat veel tieners en adolescenten de app voor sexting gebruikten, de app Snapkidz, speciaal voor kinderen. Snapkidz is een onderdeel van Snapchat en wordt geactiveerd als uit de leeftijdsverificatie blijkt dat iemand jonger dan 13 jaar is. Je kan dan wel nog foto's en video's maken (en bewerken), maar deze niet meer met anderen delen.

 

Denk nu niet dat alle tieners Snapchat louter gebruiken voor het versturen van suggestieve of provocerende foto's; het gros van de jongeren gebruikt de app om foto's waarop ze gekken bekken trekken met elkaar te delen. Ouderen van kinderen die toch aan sexting doen, kunnen misschien beter in gesprek gaan met hun kinderen dan de app de schuld geven.

 

Overigens heeft Snapchat een minder vluchtig karakter gekregen door een functie waarmee je foto's maximaal 24 uur kan publiceren.

 

 

Aan de slag met Snapchat

 

Enthousiast geworden over Snapchat? Als je het wilt gebruiken, moet je het natuurlijk allereerst downloaden. Dat kan hier voor iOS en hier voor Android.

 

Als je Snapchat gedownload en geïnstalleerd hebt, moet je een Snapchat-account aanmaken. Dat is zo gepiept. Hiervoor hoef je alleen maar een e-mailadres en wachtwoord op te geven. Daarna kan je gelijk aan de slag met Snapchat en een foto of video maken. Je kan ook nog tekst toevoegen aan een foto of deze bewerken.

 

Maar wacht nog heel even voor je je foto verstuurt. Je moet nog even de tijd instellen dat de ontvanger de foto (of video) te zien krijgt. Hiervoor klik je op de stopwatch linksonder in beeld. Je kan een tijd instellen tussen de 1 en 10 seconden. Hierna kan je de foto versturen. Let op, de foto wordt niet standaard opgeslagen op je telefoon. Hiervoor moet je de foto downloaden door op het icoontje naast de stopwatch te klikken.

 

Je kan een foto of video versturen naar één of meerdere vrienden door op de verzendknop te drukken. Je komt nu in je vriendenlijst. Je kan hier vrienden aan toevoegen door rechtsboven in beeld op het plusteken te klikken. Je moet hiervoor wel de gebruikersnaam van iemand weten (of raden). Als je vrienden in je lijst hebt staan, hoef je maar op de naam van iemand te klikken om de foto of video naar hem of haar te versturen. Tenzij diegene een screenshot maakt, is de foto of video na maximaal tien seconden weer van de aardbodem verdwenen, alsof ie nooit heeft bestaan.

 

Nieuw: instant messaging en videochat

 

Begin deze maand kondigde Snapchat een nieuwe update aan die het mogelijk maakt om ook tekstberichten en videogesprekken te voeren. Daarmee gaat Snapchat de concurrentie aan met enerzijds reguliere chatdiensten als WhatsApp en anderzijds videochatdiensten als Skype, FaceTime en Google Hangouts. Voor chats geldt dat deze, net als foto's en filmpjes, slechts korte tijd zichtbaar zijn. Sluit je een gesprek in Snapchat, dan verdwijnen de berichten. Wel kan je ervoor kiezen om een screenshot van de conversatie te maken. Om een chat te starten, veeg je de naam van een vriend of vriendin naar rechts. Met een druk op de blauwe knop kan je vervolgens videobellen. De update is intussen uitgerold voor zowel iOS als Android.

Reacties

Laatste reacties