Magazine

Tekstopmaak in WhatsApp: vet, cursief, doorhalen en lettertype

Dankzij Emoji, foto’s en video’s kan je je gesprekken in WhatsApp behoorlijk opsmukken. Maar soms heb je enkel behoefte om een woord of zin te benadrukken. Ook dát kan. Zo biedt het populaire chatprogramma je de mogelijkheid om woorden cursief, dik gedrukt en doorgehaald te maken. En met het lettertype FixedSys kan je teksten benadrukken die goed leesbaar moeten zijn, bijvoorbeeld programmeercode. We leggen je graag uit hoe een en ander werkt.

  

Opmaak veranderen: methode 1 (codes)

 

Het toevoegen van opmaak aan je tekst gaat niet via een knop of sneltoets, maar door middel van codes. Die typ je vóór en na het woord of zinsdeel dat je van opmaak wilt voorzien. Je krijgt een preview te zien van de opmaak, voordat je de tekst verstuurt. De codes zijn als volgt:

 

_underscore voor cursief_
*asterisk voor dik gedrukt*
*_ asterisk en underscore voor dik gedrukt en cursief _*
~tilde voor doorgestreept~

 

De speciale opmaak werkt ook in de webversie van WhatsApp. In pushnotificaties is ze echter niet zichtbaar.

 

Opmaak veranderen: methode 2 (selectie)

 

Vind je het gebruik van codes te omslachtig, of heb je geen zin om codes te onthouden, dan is er nog een andere manier waarop je tekst in een WhatsApp-gesprek van opmaak kan voorzien.

 

Die gaat volgt: typ de tekst van je bericht en selecteer het stukje tekst dat je wilt bewerken. Klik in het menu dat nu verschijnt op Structuur. Vervolgens kan je kiezen uit de opmaakopties vet, cursief en doorgestreept. Je zult zien dat WhatsApp de betreffende tekst automatisch van de juiste code voorziet.

 

 

Ander lettertype: methode 1 (codes)

 

WhatsApp-gesprekken worden weergegeven in het standaard lettertype van je telefoon. Maar wist je dat je ook een ander lettertype kan gebruiken? Het gaat om FixedSys, een font dat vooral webontwikkelaars zal aanspreken, omdat een soortgelijk lettertype ook in webcode-editors gebruikt wordt. Deze opmaakfunctie in WhatsApp is dan ook vooral handig om in gesprekken stukjes code (programmeertaal) van andere tekst te onderscheiden. Maar wellicht kan je er ook als ‘modale’ gebruiker toffe dingen mee doen, zoals quotes opmaken of gewoon je gesprekspartner even verrassen met dit coole font.

 

Om een stukje tekst in FixedSys weer te geven, moet je wederom ervoor en erna een code typen. Namelijk: ` ` `, oftewel drie accent graves. Valt misschien nog niet mee om dat teken te vinden. Op een klassiek fysiek toetsenbord bevindt die zich meestal naast de 1 of de Z. Op een iOS-toestel vind je de accent grave als volgt: druk op 123 op je toetsenbord > houd je vinger ingedrukt op het enkele aanhalingsteken, rechts naast het uitroepteken > sleep je vinger naar links om de accent grave te selecteren. Bij Android ligt het eraan welke telefoon en welk toetsenbord je gebruikt.

 

 

Ook nu weer geldt dat het speciale lettertype ook in de webversie van WhatsApp werkt, maar niet wordt weergegeven in pushberichten.

 

Ander lettertype: methode 2 (selecteren)

 

In plaats van accent graves te zoeken kan je je tekst ook van dit lettertype te voorzien door een stukje tekst te selecteren en daarna op Structuur en Monospace te tikken.

Laatste reacties