Magazine

‘Appen’ op je computer: officiële webversie van WhatsApp

Update woensdag 11 mei 2016: naast een versie voor in je webbrowser, is er nu ook een officieel desktop-programma. Dit kan je hier downloaden.


Update woensdag 19 augustus 2015: de webversie is nu ook beschikbaar voor iPhone-
gebruikers.

 

Whatsappen op je computer? Het is eindelijk mogelijk! De chatdienst heeft woensdag een webversie van zijn populaire app gelanceerd. Dat betekent dat je ook kan chatten in de webbrowser (lees: Google Chrome) op je desk- of laptop. Juich echter niet te vroeg, want gebruik je WhatsApp op een iPhone, dan heb je pech: de webversie functioneert niet op iOS. WhatsApp op de pc werkt dan ook wat anders dan wanneer je een dienst als Facebook Messenger gebruikt. We leggen je uit hoe het werkt.

 

Het bijzondere aan de webversie van WhatsApp is dat deze gebruikmaakt van de verbinding van je telefoon. Zodra je telefoon het internet verliest, raak je ook je verbinding met de browser kwijt. Dat houdt ook in dat je gewoon 3G- en 4G-data verbruikt. Schakel dus beter je Wifi-verbinding in!

 

WhatsApp op pc is voorlopig voorbehouden aan bezitters van een Android-, Windows- of Blackberry-toestel. Bovendien heb je de nieuwste versie van de babbel-app nodig, namelijk versie 2.11.498. Om de webvariant te kunnen gebruiken open je Google Chrome (desnoods eerst downloaden) en surf je naar https://web.whatsapp.com. Je belandt dan op een pagina met een zogenaamde QR-code, een soort streepjescode die je kan scannen met je mobiele telefoon.

 

Open WhatsApp op je telefoon. Als je de vereiste nieuwste versie hebt, dan vind je in het hoofdmenu de nieuwe optie ‘WhatsApp Web’. Tik die aan en de camera van je telefoon wordt geactiveerd, waarbij je in het midden een vierkant ziet. Houd dat vierkant over de QR-code heen. Je scant nu de code. Vervolgens verschijnt, als het goed is, WhatsApp in volle glorie op je pc-scherm en kan je naar hartelust chatten (tenzij je geen Wifi-verbinding hebt en slechts over een kleine databundel beschikt).

 


 

De ‘omweg’ die WhatsApp moet maken om in de webbrowser te kunnen functioneren, is nodig omdat WhatsApp zelf geen berichten opslaat, maar die direct van de server verwijdert zodra ze zijn afgeleverd. Ze bestaan dan alleen op jouw telefoon en die van de ontvanger. Mede om die reden is het nu ook niet mogelijk de dienst op iOS te gebruiken: beperkingen in het Apple-besturingssysteem zouden de ‘omweg’ vooralsnog onmogelijk maken.

 

Met WhatsApp Web is er eindelijk een officiële webversie van het razend populaire chatprogramma gekomen. Deze wordt momenteel wereldwijd uitgerold. Werkt ze nog niet voor jou, probeer het dan later nog een keer.

 

Beschikbaar voor iOS

 

Update 19-08-2015: WhatsApp is vandaag gestart met de uitrol van WhatsApp Web voor iOS, waardoor gebruikers van dit besturingssysteem voortaan ook op pc en Mac kunnen ‘appen’. Check onderaan in je WhatsApp bij ‘Instellingen’ om te zien of de functie al voor jou beschikbaar is (de uitrol is nog gaande en neemt wat tijd in beslag). Een update uitvoeren is niet nodig. Activering werkt eveneens met een QR-code, zoals hierboven beschreven.

Laatste reacties