Magazine

WhatsApp-update voor iPhone: wat is er nieuw?

Gebruikers van WhatsApp op de iPhone hebben het allicht opgemerkt: de chatapp heeft zopas een update gekregen (welke automatisch wordt gedownload als je zulks hebt ingesteld in de App Store). Het is de tweede keer dat Whatsapp voor iOS wordt geüpdatet sinds Facebook het bedrijf heeft overgenomen. De lay-out van het populaire babbelprogramma kreeg een milde make-over, maar de update behelst uiteraard veel meer dan dat. Eén van de noviteiten is de mogelijkheid om chat- en groepsgesprekken te archiveren. Daarnaast zijn er nieuwe handigheidjes ingebouwd op het gebied van foto en video. De nieuwe WhatsApp-versie is bovendien iOS 8-compatible. De update brengt echter ook wat problemen en ergernissen met zich mee… We zetten een en ander voor je op een rijtje.

 

De nieuwigheden op een rij

 

De update omvat relatief veel nieuwe functionaliteiten, namelijk de volgende:

 • Vooreerst dus de archieffunctie. Hiermee kan je chat- en groepchatgesprekken mee archiveren. Deze verdwijnen daardoor uit je chatlijst, maar worden wel bewaard. Gearchiveerde gesprekken terugvinden kan door ernaar te zoeken met de zoekbalk bovenin je chatoverzicht. Ze weer actief maken doe je door simpelweg een nieuw bericht te schrijven in een chat of groepsgesprek.
 • iPhone-bezitters kunnen nu ook gebruikmaken van de snelle cameraknop, waarmee je meteen een foto of video verstuurt. De camera is dus niet meer verborgen onder een uitklapmenu.
 • Voortaan kan je foto's voorzien van een onderschrift. De tekst dus kan gelijk bij de afbeelding geplaatst worden zodra die is ingevoegd, in plaats van in een nieuwe tekstballon. Tik op de foto om je tekst toe te voegen alvorens deze in de chat te plaatsen. Bedenk wel dat de ontvanger het onderschrift enkel kan zien als die over een iPhone beschikt en de WhatsApp-update heeft geïnstalleerd.
 • Het is mogelijk om een video na het schieten direct te monteren met de geïntegreerde editor. Deze functie is alleen beschikbaar op de nieuwste (en krachtigste) iPhone 5s.
 • Gebruikers van een een iPhone 5s kunnen bovendien slow-motion-video's versturen.
 • Bij het delen van je locatie kan je voortaan satellietweergave gebruiken en het is mogelijk om zélf een pin op de kaart te zetten (in plaats van enkel automatisch), zodat je je locatie preciezer kan weergeven.
 • Er zijn nieuwe opties voor het automatisch downloaden van media. Via Chatinstellingen > Media autom. downloaden kan je dit uitzetten, om zodoende te besparen op datagebruik. Foto's, video's en audiobestanden worden dan niet meer automatisch in de chat gedownload en weergegeven. Gesproken berichten worden, omwille van gebruiksvriendelijkheid, wél altijd gedownload.
 • Er zijn nieuwe geluiden toegevoegd voor notificaties.
 • WhatsApp werkt nu ook onder iOS 8. Weliswaar is het nieuwe besturingssysteem van Apple pas vanaf 17 september verkrijgbaar, maar WhatsApp is dus ook al compatibel met de betaversies.

 

Problemen en ergernissen

 

Leuk en aardig zo'n update, maar in de social buzz doemden er al snel weer klachten op over de vernieuwde WhatsApp, namelijk de volgende:

 • Kennelijk is bij iedereen (?) de 'laatst gezien'-functie terug actief: wie deze optie had uitgeschakeld is terug 'zichtbaar' voor anderen en kan ook andermans 'laatst gezien'-tijd weer zien. We hebben dit zelf ervaren en getuige Twitter zijn we niet de enige. Je kan 'laatst gezien' echter eenvoudig weer deactiveren onder Instellingen > Privcay
 • Sommigen klagen na de update over een andere tekstgrootte van de verstuurde berichten in WhatsApp. Deze kan je niet in WhatsApp zelf wijzigen, maar wel onder de instellingen van je iPhone, en dan: Algemeen > Tekstgrootte. Let wel: ook de tekst in andere apps kan dit formaat aannemen.
 • Veruit de meest gesignaleerde ergernis is dat je niet langer pushberichten uit kan laten staan voor WhatsApp. Ja, het kán wel, maar dan verzoekt de app élke keer dat je hem opstart, ze weer aan te zetten. Vooralsnog is er geen oplossing geweten om die (irritante) verzoekmeldingen uit te schakelen.

 

De nieuwe versie van WhatsApp, 2.11.9, is hier verkrijgbaar.

Laatste reacties