Magazine

De beste Android-smartphonecamera’s van 2017

De kwaliteit van de camera is tegenwoordig een belangrijk criterium bij de aankoop van een smartphone. Immers, foto’s trekken en filmpjes (of Boomerangs) schieten is, mede dankzij de sociale media, dagelijkse kost voor velen. En voor vier op vijf Belgen is de smartphonecamera inmiddels de belangrijkste of enige camera, zo bleek onlangs uit een onderzoek van iVox. Drie vierde van de daarin ondervraagden acht de camerakwaliteit een belangrijke factor in het aankoopproces en voor ruim 20 procent is het zelfs zeer belangrijk aspect van het beslissingsproces. Reden voor de collega’s van TechPulse om op zoek te gaan naar de smartphone met de beste camera. De iPhone bleef in de test buiten beschouwing, mede omdat de recentste iPhone van vorig jaar dateert en het nog wachten is tot september op een nieuw exemplaar.

 

De geteste toestellen

 

De devices waarmee het TechPulse-team wél op pad ging, zijn deze:

 

  • HTC U11 (ca. 749 euro)
  • Huawei P10 Plus (ca. 749 euro)
  • LG G6 (ca. 599 euro)
  • Samsung Galaxy S8 (ca. 799 euro)

 

De test

 

Gewapend met bovenstaande vlaggenschepen trok het testteam op een zonnige dag naar buiten om de camera’s tegen elkaar te meten. De foto’s werden steeds vanuit hetzelfde standpunt en op hetzelfde moment gemaakt, zonder aan de camera-instellingen te morrelen. Om de kiekjes achteraf te beoordelen, werd een blinde test op de redactie georganiseerd. Iedereen koos zijn favoriete foto’s, zonder te weten met welke smartphone ze werden gemaakt. Dezelfde blinde test werd ook aan de bezoekers van de site voorgelegd. Meer dan 740 TechPulse-lezers stemden op hun favoriete foto’s in een blinde test.

 

Bij elke foto werd weer specifiek op een ander aspect getest. In het onderstaande geval bijvoorbeeld op de weergave van de kleur rood. Daarbij kwamen de Samsung Galaxy S8 en Huawei P10 Plus als beste uit de bus.

 

 

 

De camera die de kleuren van een zonovergoten grasveld het beste deed uitkomen was onmiskenbaar die van de Samsung Galaxy S8:

 

 

 

De blinde test omvatte in totaal tien verschillende fotosituaties.

 

De conclusie

 

Om tot een definitief oordeel te komen, kregen de smartphones voor elke foto een score van 4 tot 0, afhankelijk van hoe vaak ze als favoriet werden gekozen. Daardoor werd uiteindelijk een score op 40 punten verkregen voor zowel de redactie als voor de lezers. Die werden bij elkaar opgeteld om zo een finale score op 80 punten te bekomen. Op basis daarvan komt de Samsung Galaxy S8 als allerbeste smartphonecamera uit de bus, gevolgd door de Huawei P10 Plus. De Galaxy S8 maakt de aantrekkelijkste beelden, terwijl de P10 Plus over het algemeen accuratere kleuren toont.

 

De totaalscores op rij:

 

  • HTC U11: 31/80
  • Huawei P10 Plus: 46/80
  • LG G6: 38/80
  • Samsung Galaxy S8: 68/80

 

De volledige test vind je op TechPulse.beLaatste reacties