Magazine

Tip: de stappenteller op je iPhone optimaal gebruiken

Als bezitter van een recente iPhone weet je vast wel dat er een stappenteller op zit. Het is dus niet nodig om een aparte stappenteller-app te installeren. Alle huidige iPhones zijn voorzien van een zogenaamde motion processor, die al je bewegingen in de gaten houdt. Op die manier krijg je inzicht in hoeveel stappen of meters je dagelijks maakt. In dit artikel leggen we uit hoe je de app optimaal laat functioneren.

  

Waar vind je de app?

 

Je vindt de stappenteller op een iPhone (minimaal 5s), onder het app-icoon Gezondheid en dan onder Favorieten en Stappen.

 

Misschien moet je de stappenteller eerst nog activeren. Dat doe je bij Instellingen > Privacy en beveiliging > Beweging en conditie. Zorg ervoor dat de optie Houd conditie bij is ingeschakeld.

 

Hoe werkt de teller?

 

Een chip in de iPhone, de motion processor, verzamelt gegevens uit een versnellingsmeter, gyroscoop en het digitale kompas in je iPhone. Zodoende weet je telefoon of je wandelt, rent, fietst of in een voertuig zit.

 

De versnellingsmeter kost niet veel batterij, in tegenstelling tot het gebruik van externe stappentellers.

 

De app gebruiken

 

Als je eenmaal op Stappen hebt getikt, zie je in een grafiek hoeveel stappen je hebt gezet. Je kan hier filteren op dag, week, maand of jaar.

 

Blader omlaag en tik op Toon alle gegevens om de exacte aantallen stappen te bekijken.

 

 

Metingen optimaliseren

 

Met de al genoemde motion processor is het mogelijk om de beweging en de richting ervan te meten. Op die manier kan het meten hoeveel stappen je hebt gezet.

 

In praktijk werkt dit niet altijd even nauwkeurig. De meting werkt namelijk alleen als je je iPhone vasthoudt of in je broekzak hebt. Wanneer je hem op je bureau laat liggen als je koffie gaat halen worden de daarvoor benodigde stappen niet gemeten.

 

Draag je je iPhone ook in een tas of rugzak, dan zijn de metingen minder nauwkeurig, doordat die niet direct op je lichaam zitten.

 

Voor de beste resultaten probeer je je iPhone de hele dag in je broekzak te houden.

 

Staplengte wijzigen

 

Je iPhone legt automatisch je staplengte vast, afhankelijk van of je bijvoorbeeld bergop loopt. Eventueel kan je je staplengte aanpassen en wel als volgt.

  • Open Gezondheid;
  • Tik rechtsonder op het icoon Gegevens;
  • Tik op Mobiliteit;
  • Tik op Staplengte en rechtsboven op Voeg gegevens toe;
  • Hier kan je het aantal centimeters per stap veranderen.

 

Aantal kilometer bekijken in plaats van stappen

 

Wil je weten hoeveel meter of kilometer je hebt gewandeld in plaats van het aantal stappen dat je hebt gezet? Doe dan het volgende:

  1. Open Gezondheid;
  2. Tik op Toon alle gezondheidsgegevens;
  3. Hier kan je onder meer zien hoeveel kilometer je hebt gelopen;
  4. Tik op Wandel- en hardloopafstand om de volledige gegevens te zien.

 

Laatste reacties