Magazine

De 6 beste apps voor hardlopers

Men zegt wel eens dat hardlopen niet veel meer is dan hard lopen. Hoewel er een kern van waarheid in die bewering schuilt – namelijk het snelheidsaspect – is dat niet helemaal waar. De biomechanica van hardlopen steekt totaal anders in elkaar dan die van lopen. Ga maar eens steeds sneller wandelen. Op een zeker moment kan je niet meer versnellen zonder te gaan rennen. Die eerste passen werken enorm bevrijdend. Je rent. Proficiat. Dit zijn de eerste stappen op weg naar jouw loopcarrière. De misschien wel leukste stappen. Daarna wordt het steeds zwaarder, maar onderstaande apps zullen je een handje helpen bij het behalen van jouw doelen.

 

Couch to 5K

 

Deze app, die 3 dollar kost, doet precies wat hij zegt: hij verandert je van een bankzitter in een hardloper. Couch-to-5K begeleidt je door drie trainingen van 30 minuten per week om je in slechts negen weken klaar te maken voor een race van 5 kilometer. Onderweg houdt deze app je tijd en afstand bij via GPS, terwijl een virtuele coach je van verbale aanwijzingen voorziet. Na elke run kan je je gegevens bijhouden op active.com, en kan je je prestaties delen met vrienden in de nieuwsfeed van de app.

 

Let wel, Couch to 5K is een echte beginnersapp. Gevorderden kijken best even verder in onze lijst.

 

Download ($ 2.99): iOS, Android.

 

 

Pacer

 

De app Pacer helpt bij het starten en ontwikkelen van een hardlooproutine. Net als Human werkt Pacer op de achtergrond en registreert hij je stappen tijdens je alledaagse bewegingen om je een beeld te geven van je activiteitenniveau.

 

In tegenstelling tot Human kan je ook hardloopsessies volgen met GPS en deelnemen aan groepsuitdagingen, en als je kiest voor Premium ($ 5 per maand), heb je toegang tot trainingsplannen met videotrainingen.

 

Download (gratis): iOS, Android

 

 

Strava

 

Strava is razend populair onder fietsers en lopers en is een uitstekende keuze voor zowel casual lopers als professionals. De applicatie biedt diepgaande GPS-tracking, werkt met een verscheidenheid aan GPS-apparaten en houdt allerlei statistieken bij (vooral als je kiest voor een Summit-lidmaatschap ).

 

Strava staat ook bekend om zijn populaire segmentfunctie, die laat zien hoe je het doet ten opzichte van andere lopers op dezelfde route. Premium-gebruikers krijgen ook toegang tot Beacon, een veiligheidsoptie waarmee drie aangewezen contacten je locatie kunnen bewaken terwijl je aan het hardlopen bent.

 

Download (gratis): iOS, Android.

 

 

Runcoach

 

Runcoach is de ideale app om een trainingsschema op te stellen dat aan jouw behoeften voldoet en waaraan je je kan houden. Stel een hardloopdoel in en voer informatie in over je schemax en het algoritme levert op maat gemaakte begeleiding voor het trainen.

 

Wil je gepersonaliseerde coaching? Dan kan je contact om contact opnemen met USATF-gecertificeerde coaches voor hulp bij blessures, voeding en meer. Daar heb je wel een premium-abonnement van $ 19,95 per maand voor nodig.

 

Download (gratis): iOS, Android.

 

 

Runkeeper

 

Runkeeper is de meest meest gedownloade hardloopapp ter wereld, en dat is niet voor niets. Onderweg word je gecoacht doordat de app de hardlooptijd, het aantal kilometers en de gemiddelde tijd per kilometer hardop opnoemt. Nadien kan je verschillende hardloopsessies met elkaar vergelijken. Daarnaast kan je hardlooproutes opslaan en desgewenst, met gepaste trots, delen op sociale media. Al moet je met dat laatste ook weer niet overdrijven.

 

Download (gratis): iOS, Android.

 

 

Nike+ Run Club

 

De Nike + Run Club-app is speciaal ontworpen voor hardlopers en valt op door allerlei coaching- en motivatiefuncties, zoals gejuich aan het einde van een ronde, ingebouwde photo sharing die je hardloopstatistieken combineert met een foto van je route, en op audio gebaseerde trainingen van topcoaches van Nike om je op weg te helpen. Bovendien zijn de hardloopsessies met audio-coaching voorzien van een Spotify-integratie, zodat je de aanwijzingen van de coach over je favoriete afspeellijst kan leggen — het beste van twee werelden.

 

Het mooie aan dit alles: de app, met al zijn functionaleiten, is volledig gratis.

 

Download (gratis): iOS, Android.

 

 

MapMyRun

 

Weet je niet zeker waar je lopen moet? Bijvoorbeeld omdat je je in het buitenland bevindt? Kies uit een van de meer dan 70 miljoen routes op MapMyRun, een uitgebreide tracker die afstand, tempo, hoogte, verbrande calorieën en nog veel meer feilloos voor je registreert.

 

Je kan de app ook integreren in andere apps, zoals My Fitness Pal, zodat u uw dieet- en trainingsinformatie kan synchroniseren voor een duidelijker beeld van je algehele gezondheid.

 

Download (gratis): iOS, Android.

 

Laatste reacties