Magazine

Tip: verander je algoritme op Instagram naar een chronologische feed

Het werd in december aangekondigd en inmiddels is het bij steeds meer gebruikers een feit: je kan de foto’s en video’s op Instagram voortaan weer in chronologische volgorde bekijken. Dit is nu een optie naast de reguliere nieuwsfeed, die de content op basis van een algoritme bepaalt.

  

Algoritme

 

In 2016 stopte Instagram met de chronologische tijdlijn. In de jaren daarna bepaalde Instagrams algoritme de volgorde waarin de foto’s en video’s verschenen. Dit op basis van jouw gedrag en voorkeuren op de app.

 

Sinds de introductie van het algoritme is het niet meer mogelijk om foto’s en video’s in volgorde van verschijnen te bekijken. Daarop klaagden veel gebruikers dat ze berichten van vrienden niet meer op tijd in hun tijdlijn zagen verschijnen. Het gemopper bleek tot voor kort vergeefse moeite.

 

Terug naar chronologisch

 

Zes jaar later lijkt Instagram dan toch tot inkeer te zijn gekomen. Het algoritme blijft weliswaar bestaan, maar het chronologisch bekijken van inhoud komt daar als optie bij.

 

Om die ‘nieuwe’ optie te kunnen gebruiken, moet je over de nieuwste versie van Instagram beschikken. Daarin werkt het als volgt:

  1. Open Instagram en tik op het huisje linksonder;
  2. Tik linksboven op het Instagram-logo;
  3. Tik op ‘Volgend’.

 

 

De foto’s en video’s verschijnen nu in omgekeerd chronologische volgorde: van nieuwste naar ouder.

 

Standaard staat Instagram ingesteld op de algoritmische feed. Je zult dit dus steeds moeten herhalen bij het openen van de app.

 

Favorieten

 

Zoals je hierboven kan zien heeft Instagram nog een tweede nieuwe optie voor het bekijken van je feed beschikbaar gemaakt: Favorieten. Hiermee kan je tot vijftig favoriete accounts instellen, bijvoorbeeld van familie, vrienden of favoriete beroemdheden. Je krijgt de berichten van deze accounts in een aparte chronologische feed te zien.

 

Zo voeg je iemand toe aan je ‘Favorieten’-lijst:

  1. Open Instagram en tik op het huisje linksonder;
  2. Tik linksboven op het Instagram-logo;
  3. Kies voor ‘Favorieten beheren’;
  4. Selecteer tot 50 accounts die jij in je favorietenlijst wilt hebben.

 

En zo zie je jouw ‘Favorieten’-feed:

  1. Open Instagram en tik op het huisje linksonder;
  2. Tik linksboven op het Instagram-logo;
  3. Kies voor ‘Favorieten’.

 

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2023.
 

Laatste reacties