Magazine

In welke volgorde staan je viewers van Instagram Stories?

Het is één van de grote mysteries van Instagram, maar oh zo belangrijk als je een crush hebt. Want wat bepaalt nou de volgorde van de viewerslijst van je verhalen (‘Stories’)? Het zal je immers zijn opgevallen dat deze lijst niet willekeurig is. Waarschijnlijk vind je altijd dezelfde viewers bovenaan. Kennelijk schuilt er een algoritme achter, net zoals er ook algoritmes gebruikt worden om de volgorde van je feed te bepalen, de volgorde waarin verhalen verschijnen enzovoort. Instagram geeft deze algoritmes natuurlijk niet prijs, maar kunnen we er toch iets zinnigs over zeggen?

  

Instagram Stories en ‘de lijst’

 

Instagram Stories, weinig subtiel afgekeken van Snapchat, blijkt een jaar na de introductie een groot succes. De amusementswaarde schuilt onder meer in het feit dat je kan zien wie jouw verhalen bekijkt. Je verkrijgt de lijst van viewers als je op het ‘oogje’ klikt bij jouw verhaal.

 

In de begindagen verschenen de eerste 50 kijkers in chronologische volgorde. Pas daarna werd de lijst gehusseld en in algoritmische volgorde gezet. Tegenwoordig is de volgorde direct algoritmisch.

 


Techcrunch

 

De volgorde van viewers

 

Maar wat bepaalt nou die algoritmische volgorde? Volgens Instagram-medewerker Julian Gutman in een interview met The Verge wordt de viewerslijst van Stories samengesteld op basis van je eigen acties en niet die van anderen. Personen komen hoger in de lijst staan naarmate je vaker hun profiel checkt en dingen van hen liket. Wie bovenaan in je lijst staat is volgens hem dus niet degene die jou stalkt – eerder andersom!

 

Over welke elementen nou precies bijdragen aan de ranking van Instagam-accounts waarmee je interacties hebt, wil Gutman niet uitweiden. Het is bijvoorbeeld onduidelijk wat de invloed van chatgesprekken via Instagram Direct is en of het iets uitmaakt als een chatbericht onbeantwoord blijft.

 

Wat wellicht wél meespeelt, is of en hoe vaak jij verhalen van anderen bekijkt. Daar schuilt op zichzelf ook weer een algoritme achter: als je iemands verhalen vaak bekijkt, verschijnen zijn of haar verhalen vooraan in jouw Story-feed. En andersom: als je iemands verhalen moedwillig overslaat, worden die in de feed naar achteren gekatapulteerd.

 

Er speelt hoe dan ook een groot aantal grote en kleine factoren mee die de volgorde van de viewerslijst bepalen, net zoals er heel veel ranking signals bestaan voor het bepalen hoe hoog een website in Google staat.

 

Andermans acties tóch van invloed?

 

Toch resteert de vraag: hoe kunnen er personen bovenaan in je viewerslijst staan met wie je geen enkele interactie hebt? Spelen de acties van iemand anders toch niet ook stiekem een rol?

 

Sommige Instagram-gebruikers zijn ervan overtuigd dat dat wel zo is. Zo werden er op communitysite Reddit experimenten gedaan waaruit zou blijken dat het frequent bezoeken van iemands profiel er wel degelijk voor zorgt dat je bij die persoon hoog in de lijst komt te staan.

 

We kunnen er helaas nog steeds geen uitsluitsel over geven, maar Julian Gutman geeft wel aan dat we vaak onze eigen interpretaties geven aan hoe Instagram andere gebruikers rangschikt. En niet zelden geldt daarvoor dat de wens de vader van de gedachte is, zeker als het onze crushes betreft…

 

Viewerslijst na 48 uur niet meer beschikbaar – update april 2019

 

In de nieuwste versie van Instagram zijn de viewerslijsten na 48 uur niet meer zichtbaar, tot groot ongenoegen van veel gebruikers. Ook bij hoogtepunten en in je archief zijn de lijsten niet langer zichtbaar.

 

Laatst bijgewerkt op 27 december 2020.

Laatste reacties