Magazine

In welke volgorde staan je viewers van Instagram Stories?

Het is één van de grote mysteries van Instagram, maar oh zo belangrijk als je een crush hebt. Want wat bepaalt nou de volgorde van de viewerslijst van je verhalen (‘Stories’)? Het zal je immers zijn opgevallen dat deze lijst niet willekeurig is. Waarschijnlijk vind je altijd dezelfde viewers bovenaan. Kennelijk schuilt er een algoritme achter, net zoals er ook algoritmes gebruikt worden om de volgorde van je feed te bepalen, de volgorde waarin verhalen verschijnen enzovoort. Instagram geeft deze algoritmes natuurlijk niet prijs, maar kunnen we er toch iets zinnigs over zeggen?

 

Instagram Stories en ‘de lijst’

 

Instagram Stories, weinig subtiel afgekeken van Snapchat, blijkt een jaar na de introductie een groot succes. De amusementswaarde schuilt onder meer in het feit dat je kan zien wie jouw verhalen bekijkt. Je bekomt de lijst van viewers als je op het ‘oogje’ klikt bij jouw verhaal. Dat icoontje verschijnt niet direct, maar meestal na een kwartier of zo.

 


Techcrunch

 

De volgorde van viewers

 

Om iets zinnigs te zeggen over de rangschikking van de viewerslijst, konden we niet veel meer dan kijken naar de bevindingen op onze redactie, plus een Reddit-draad doorspitten – al dateert die van een half jaar geleden. Verschillende Reddit-gebruikers probeerden het mysterie te ontsluieren door zelf op onderzoek te gaan. Zo maakten sommigen een extra Instagram-account aan om daarmee interacties te plegen met hun reguliere account.

 

Voorlopig komen we tot de volgende bevindingen:

 

1. De volgorde is chronologisch totdat het aantal viewers boven de 50 komt

 

Als de volgorde bij jou altijd chronologisch is, komt dat dus, als het goed is, doordat het aantal viewers per verhaal onder 50 blijft.

 

2. Als je boven de 50 komt, rangschikt Instagram de viewers naar wie jouw profiel het meeste bezoeken

 

Jawel, uit verschillende tests van Reddit-gebruikers kunnen we opmaken dat de personen boven in de lijst degenen zijn die jouw Instagram-profiel het vaakst bezoeken. Dat verklaart waarom dat ook personen kunnen zijn met wie je weinig of geen interactie pleegt (likes, comments en chats). Intussen zitten ze dus wel stiekem jouw profiel te bestuderen!

 

Dus als je crush bovenaan in de lijst staat, bekijkt die vaak jouw profiel. Hoog tijd voor een babbeltje! Of…?

 

3. Maar misschien speelt ook mee welke profielen jijzelf bezoekt

 

Dat profielviews een rol spelen bij de volgorde van de lijst, lijkt evident. Maar mogelijk speelt ook je eigen stalkgedrag hierbij een rol. Wellicht geeft Instagram niet alleen prioriteit aan personen die jouw profiel vaak bekijken, maar ook aan personen van wie je zelf vaak de profielen bekijkt. Als iemand hoog in de lijst staat kan dat dus betekenen dat die persoon jouw profiel vaak bezoekt en/OF andersom. Juich dus niet te vroeg als je grote liefde bovenaan prijkt…

 

4. Overige factoren

 

Er zijn natuurlijk ook viewers die jouw profiel zelden of nooit bezoeken, en andersom ook niet. Wellicht worden er dan andere factoren gewogen om de positie in de viewerslijst te bepalen. Een mogelijke factor is iemands algehele activiteit op Instagram. ‘Stille’ gebruikers lijken lager in de lijst te staan.

 

Let wel, dit alles is louter speculatief, vooral de punten 3 en 4. Graag horen we ook jouw bevindingen, zodat we dit gewichtige mysterie voor eens en voor altijd kunnen ontrafelen. Dus, social media-Merlina’s, meld jullie in de comments!Laatste reacties