Magazine

Google Street View gaat kopje onder

Zin in een verfrissende duik en vervolgens getuige zijn van een wondere onderwaterwereld met eeuwenoud steenkoraal en uitgestrekte koraalriffen? Dit alles zonder nat te worden, sterker nog: vanuit je luie zetel? Geen probleem, althans niet voor Google Street View. Want de navigatiedienst van Google gaat niet alleen graag 'weg van de weg', tot Antarctica en Mars aan toe, maar begeeft zich nu ook onder water. Vanaf vandaag kan iedereen een digitale duik nemen op enkele bijzondere locaties in 's werelds grote wateren.

 

Het lijkt Googles missie te zijn om de hele wereld in beeld te brengen. En daar hoort kennelijk ook het onderwaterleven bij. De zoekmachinegigant fotografeerde de afgelopen maanden enkele koraalriffen bij Australië, Hawaï en de Filipijnen. Daartoe werkte het bedrijf samen met Catlin Seaview Survey, een organisatie die de gezondheid van de verschillende koraalriffen in de gaten houdt en de invloed van de opwarming van de aarde erop bestudeert.

 

 

De beelden, van onder meer het Great Barrier Reef, Hanauma Bay and Molokini Crater en Apo Island, zijn gemaakt met een 24-megapixel-onderwatercamera. Varend met een snelheid van zo'n 2 à 3 kilometer per uur werd elke 4 seconden een opname gemaakt. De bewegingsvrijheid is wel een stuk beperkter dan in de normale Street View-functie. Desondanks weer een indrukwekkend staaltje fotografische cartografie dat Google hier tentoonspreidt. Voor je het weet, sta je oog in oog met zeeschildpad!

 


 

Welke zeeën en oceanen Google nog meer in beeld wil gaan brengen is nog niet geweten. De Jacques Cousteau-achtige toevoeging aan Street View is in elk geval alweer een tik naar Apple, dat met zijn geplaagde kaartendienst een heel andere sprong in het diepe heeft genomen.

Laatste reacties