Magazine

E-Shop-Defense: 10 tips om veilig te e-shoppen

Aan veilig winkelen op internet wijdden we al eens een heel epistel. Een zekere Jacky Zwam doet daar nog een schepje bovenop. Hij is de centrale figuur in een nieuwe campagne van de FOD Economie: E-Shop-Defense. Zwam, 'meester in de kunst van het veilige online shoppen', leert ons "10 onfeilbare technieken om je te verdedigen tegen onaangename verrassingen en absolute rust te bereiken." Wellicht nuttige leerstof, zo met de eindejaarsaankopen voor de deur. Maar de campagne heeft tevens tot doel om het online shoppen in ons land een extra boost te geven. Minstens de helft van de Belgen moet zijn aankopen online doen, vinden de ministers van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) en van kmo's Willy Borsus (MR).

 

E-commerce in België

 

Het gaat zeker niet slecht met de e-commerce in ons land. Vorig jaar werd 25 procent groei genoteerd, goed voor een totale omzet van zo'n 1,9 miljard euro, aldus Alexander De Croo tegenover Belga. Dit jaar rekent men op een omzet van 2 miljard euro. Toch hinken we nog achterop ten opzichte van de ons omringende landen. Eén van de doelstellingen van de Europese Commissie is dat 50 procent van de bevolking zijn aankopen online moet doen in 2015: vorig jaar zat ons land aan 48 procent, terwijl Frankrijk al op 59 procent zat, Duitsland en Nederland op 69 procent en het Verenigd Koninkrijk zelfs op 77 procent.

 

E-Shop-Defense

 

Met de E-Shop-Defense-campagne hopen onze bewindvoerders het webshoppen in België een extra stimulans te geven. Veiligheid speelt bij dat shoppen een cruciale rol en daarover probeert de campagne, op ludieke wijze, te informeren. In 10 humoristische video's worden praktische tips gegeven tegen cybercriminaliteit en online fraude. De centrale boodschap: blijf ook bij internetaankopen je gezond verstand gebruiken.

 

Geen gezwam

 

En daar is ie dan: Jacky Zwam, grootmeester en zwarte gordel in E-Shop-Defense. In kungfustijl legt hij zijn aanvalstechnieken stap voor stap uit. Voor doorgewinterde e-shoppers worden hier en daar wellicht wat open deuren ingetrapt, maar we zetten de 10 lessen graag even voor je op rij. Dan weet je zeker dat je de kunst van het online shoppen onder de knie hebt.

 

1. Geef nooit je geheime bankcode weg

 

 

2. Koop niets aan als het webshopadres niet start met https://

 

 

3. Kies een wachtwoord met minstens acht tekens

 

 

4. Check eerst de 'e-reputatie' van de verkoper

 

 

5. Wees wantrouwig

 

 

6. Lees de algemene voorwaarden (en aanvaard ze niet zomaar)

 

 

7. Geef geen persoonlijke informatie weg die niet nodig is voor betaling of verzending

 

 

8. Hou de stand van je rekeningen en je facturen goed in de gaten

 

 

9. Gebruik een anti-virusscan om je computer te beveiligen

 

 

10. Kijk na of de webshop over een kwaliteitslabel beschikt

 

 

Zie ook www.e-shop-defense.be.

Laatste reacties