info[]surfplaza.be
Seks en relatie
jouw gids naar de hartstocht
Je bevindt je hier: startpagina > seks en relatie > zó hou je je sekstoys schoon
Zó hou je je sekstoys schoon
Gepubliceerd op 27 september 2016, 16:53 uur
Speeltjes kunnen het seksleven van jou en je partner enorm verrijken. Maar zorg wel dat je ze goed schoonhoudt. Dat is eerst en vooral hygiënisch. Maar als je je seksspeeltjes tijdens het liefdesspel graag met je partner deelt (of wisselende partners), dan is kuisen ook belangrijk om, bij een volgend gebruik, infecties en soa's te voorkomen. Probeer de speeltjes altijd meteen na de fun te reinigen en dus niet pas uren of zelfs dagen later.

Soorten seksspeeltjes

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten seksspeeltjes verkrijgbaar, zowel voor mannen als vrouwen. Vrouwen maken nog steeds gulzig gebruik van de bekende vibrators en dildo's maar ook andere nieuwe soorten speeltjes zijn in opmars. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een trileitje, vaginaballetjes of een speciale clitorisstimulator.

Een andere keuze die je moet maken is het soort materiaal. Ga je bijvoorbeeld voor een dildo, dan heb je nog de keuze uit een siliconen dildo, een dildo van metaal, een dildo van glas enzovoort. Dit afhankelijk van je persoonlijke voorkeur of van het doel waarvoor je het speeltje wilt gebruiken. In elk geval speelt de keuze voor het materiaal ook een belangrijke rol bij het schoonmaken van je toy. Dit geldt zeker ook voor seksspeeltjes voor mannen, zoals masturbators en sekspoppen. Daarbij is het namelijk wel zo prettig dat je het 'kwakje' goed kan verwijderen na gebruik.

Hoe maak je een seksspeeltje goed schoon?

Het is belangrijk dat je weet van welk materiaal het seksspeeltje is gemaakt en of er een motor in zit. Zo ja, dan is onderdompelen in water absoluut taboe. Als het goed is, staat op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing vermeld wat het materiaal is en hoe het het beste kan worden gereinigd.

Speeltjes waar een motor in zit kan je schoonmaken met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel zoals antibacteriële zeep. Desinfecterende reinigingsdoekjes, van Dettol bijvoorbeeld, zijn ook een prima optie. En bij sekswinkels kan je speciale toycleaners kopen, oftewel desinfecterende sprays.

Speeltjes van siliconen of RVS waar geen motortje in zit worden ook wel eens in de vaatwasser gestopt. Dat kan, maar gebruik dan geen vaatwastablet: de chemische middelen kunnen je speeltje aantasten. Het is ook niet echt de meest discrete oplossing en misschien vind je het überhaupt geen prettig idee om de afwasmachine deze klus te laten klaren. Je kan niet-poreuze en niet-elektrische speeltjes echter ook uitkoken. Daartoe leg je de toy gedurende ongeveer 9 minuten in een pan met kokend water.

Check overigens op de verpakking of het speeltje ook écht 100% uit siliconen bestaat. Soms zijn de benamingen op zo'n verpakking misleidend.

Speeltjes van poreus materiaal

Speeltjes die gemaakt zijn van poreus materiaal zoals harde kunststof of thermoplast kan je het beste met een beetje zeep schoonmaken. Omdat ze dan alsnog bacteriën kunnen bevatten is het verstandig om ze niet met je partner te delen. Wil je dat wel, doe er dan, als de vorm van het speeltje dit toelaat, een condoom omheen voor gebruik. Zo voorkom je ongewenste uitwisseling van bacteriën en het mogelijk oplopen van een soa. Leen speeltjes liever niet uit.

Bewaren

Zorg dat je jouw speeltjes apart van elkaar bewaart. Vaak zit er wel een apart zakje bij dat je daarvoor kan gebruiken. Bewaar ze niet in de badkamer de vochtigheid kan het binnenwerk van de vibrator beschadigen. Houd je toys ook buiten bereik van kinderen en huisdieren. Maar dat ten overvloede.