info[]surfplaza.be
Seks en relatie
jouw gids naar de hartstocht
Je bevindt je hier: startpagina > seks en relatie > welk glijmiddel te kiezen?
Welk glijmiddel te kiezen?
Gepubliceerd op 6 augustus 2016, 9:42 uur
Glijmiddel dient bij seks vele doelen, zowel in termen van extra comfort en stimulans, als om pijn bij het vrijen te voorkomen. Zo is glijmiddel een uitkomst wanneer de vagina te weinig vocht aanmaakt (vaginale droogheid), iets wat mede bepaald wordt door de hormonale cyclus van de vrouw. Bij anale seks is glijmiddel zelfs onontbeerlijk: de anus is niet geëquipeerd om zelf 'glijmiddel' aan te maken. Een klein druppeltje aan de binnenkant van het condoom kan seks ook voor hem comfortabeler en opwindender maken. Daarnaast kan je glijmiddel gebruiken om het masturberen een extra sensatie te geven. De meeste glijmiddelen kunnen tevens als massage-olie fungeren en op die manier zowel een spannende prelude als de hoofdact van het minnespel dienen.

Via online winkels (zowel eroshops als 'gewone' drogisterijen) kan je glijmiddelen in alle soorten en discreet verpakt tot je laten komen. Maar waar moet je nou op letten om het goedje te bestellen dat het beste op jouw of jullie seksuele verlangens aansluit?

Glijmiddel op basis van water

De meest gebruikte glijmiddelen zijn die op waterbasis (doorgaans water met glucose als verdikker). Die glijden immers perfect met condooms – ideaal voor safe sex dus -, zijn gemakkelijk schoon te maken en geven geen vlekken. Ze zijn ook prima te gebruiken in combinatie met seksspeeltjes, zijn smaakneutraal bij orale seks en ze zijn goedkoop.

Geen enkel nadeel dan? Toch wel: glijmiddel op waterbasis droogt op en moet na een tijdje dus opnieuw aangebracht worden. En tja, het naarstig zoeken naar de fles tijdens het bedrijven van de liefde kan de sfeer behoorlijk bederven. Over het algemeen geldt: hoe goedkoper het waterglijmiddel, des te sneller het opdroogt.

Ander nadeel van waterglijmiddelen is dat ze door de verdikkingsmiddelen vaak erg plakkerig worden. Mede daarom zijn ze niet zo geschikt voor massages. Ook hierbij geldt weer dat je dit vooral bij goedkopere producten goed merkt.

Glijmiddel op basis van siliconen

Glijmiddel op siliconenbasis kent als grote voordeel dat het niet opdroogt en daardoor langdurig te gebruiken is. Daarnaast voelt het meestal wat zachter en minder plakkerig aan dan lubes op waterbasis.

Een siliconenglijmiddel is ideaal voor een langdurige ontspannende en erotische massage. Ook het anale liefdesspel zal met glijmiddel op siliconenbasis het soepelst verlopen. Sommige producten worden speciaal voor anale seks vermarkt. Deze bevatten dan vaak ook een ingrediënt dat de sluitspier op een prettige manier ontspant.

Het grootste nadeel van glijmiddelen op siliconenbasis is dat ze schadelijk zijn voor speeltjes die van siliconen zijn gemaakt en vaak ook voor condooms. Soms staat op de verpakking dat het glijmiddel op siliconenbasis '100% condom safe' is, wat inhoudt dat de gel veilig met een condoom gebruikt kan worden. Hier dus zeker op letten als je met condoom vrijt. Dit zegt echter nog niets over het mogelijk gebruik met speeltjes.

Vrijwel alle fabrikanten van vibrators, dildo's en andere toys raden het gebruik van een siliconenglijmiddel af in combinatie met een speeltje van siliconen. Dit omdat de gel de buitenlaag van het speeltje kan aantasten. Wil je dus bijvoorbeeld oefenen voor anale seks met een dildo of masturbeer je daar graag mee, dan gebruik je daarbij best glijmiddel op waterbasis. Sommige (meest duurdere) siliconenglijmiddelen kunnen wél met siliconenspeeltjes worden gebruikt. In dat geval moet je het speeltje wel extra goed reinigen, bij voorkeur met een speciale toyreiniger. Het reinigen van speeltjes die met waterglijmiddel zijn gebruikt kan gewoon met water en anti-bacteriële zeep.

Siliconenglijmiddel zal in de regel niet vlekken, maar is wel veel moeilijker af te wassen dan waterglijmiddel. Als er bijvoorbeeld wat gel op de badkamervloer is gedruppeld, dan kun je die het beste reinigen met lauwwarm water en een citroenoplossing (bijvoorbeeld afwasmiddel met citroen).

Glijmiddelen op siliconenbasis zijn doorgaans duurder dan die op waterbasis.

Glijmiddel op basis van olie

Middelen op oliebasis worden niet veel gebruikt, omdat ze irritaties kunnen veroorzaken in de vagina en omdat ze niet bruikbaar zijn in combinatie met latex condooms. De oliën tasten het latex aan en kunnen het zelfs letterlijk oplossen. Ook kan glijmiddel op oliebasis lastig uitwasbare vlekken veroorzaken en tast het siliconenspeelgoed aan. Waar het goedje dan wél goed voor is? Voor masturbatie bij de man. Daarnaast wordt massage-olie wel eens gebruikt om niet-geslachtsdelen in te smeren om zo de wrijving tijdens het vrijen te verminderen.

Glijmiddel met een smaakje

De meeste glijmiddelen zijn veilig voor orale seks, dat wil zeggen dat je er met een gerust hart wat van in de mond kan krijgen. Sommige fabrikanten brengen ook glijmiddel met een smaakje op de markt, vergelijkbaar met condooms met een smaakje. Meestal zijn dat glijmiddelen op basis van water, soms ook van olie.

Stimulerende glijmiddelen

Soms is een extra stimulans heel prettig. Glijmiddelen met cool mint of kaneel geven een koude of warme tintelende sensatie op de intieme delen. Deze lubes zijn ook een aanrader als extra stimulans voor dames die niet gemakkelijk een orgasme krijgen.

Organische glijmiddelen

Voor wie van puur natuur houdt bestaan er ook organische of biologische glijmiddelen. Bijvoorbeeld op oliebasis met natuurlijke biologische oliën en bijenwas, of op waterbasis met pure plantaardige glycerine en soms ook met Aloë Vera. Verwacht nu niet dat de seks er dan ook puurder en natuurlijk van wordt. Het gaat vooral om het idee. Sommigen vinden het nu eenmaal prettig om zo natuurlijk mogelijke producten op en in het lichaam aan te brengen en zo de natuurlijke harmonie te waarborgen.

Tot slot

Onze conclusie is dat glijmiddel op waterbasis voor de meeste doeleinden volstaat (zeker voor orale seks en het gebruik in combinatie met speeltjes), behalve voor massages. Voor (ont)spannende massages, alsook voor anale seks en langdurige vrijpartijen gebruik je beter het duurdere siliconenglijmiddel. Let er dan wel op of dit geschikt is voor gebruik met condoom. Check bij glijmiddel op siliconenbasis ook of het samengaat met siliconenspeeltjes. Vaak is dat niet het geval.