info[]surfplaza.be
Dating Magazine
de lusten en lasten der liefde
Je bevindt je hier: startpagina > webgids > dating > magazine > hooggevoeligheid in relaties
Hooggevoeligheid in relaties
vrijdag 27 januari 2017, 12:01 uur
sensitive-love
Ongeveer één op de tien mensen is hooggevoelig. Zij worden ook wel hoogsensitieve personen genoemd of HSP'er (High Sensitive Person). Deze mensen zijn gevoeliger voor veel prikkels dan anderen. Zo voelen ze stemmingen van anderen haarscherp aan en komen prikkels van buitenaf (bijvoorbeeld geluiden en geuren) veel sterker binnen. HSP'ers zijn daarnaast meesters in het leggen van verbanden en hebben een hoger en sterker ontwikkeld bewustzijn. Voor hoogsensitieven kunnen relaties lastig zijn, net zoals voor zijn of haar partner die niet hooggevoelig is. Hoe moet je omgaan met hooggevoeligheid in relaties?

Hooggevoelige mensen zijn wars van conflicten. Van nature vermijden ze ruzies en bewaren ze liever de vrede. Maar toch is de kans op een conflict tussen een HSP'er en een niet-HSP'er in een relatie groter dan bij relaties waarin beide partners op elkaar lijken. Gevoeligere mensen lopen sneller weg voor uitdagingen dan niet-gevoelige mensen. Het kan soms lastig zijn in een relatie om daarmee om te gaan en een compromis te sluiten. Een oplossing ligt echter binnen handbereik en dat is begrip hebben voor elkaar. Hieronder hebben we enkele belangrijke tips geplaatst waarmee je mogelijk jouw relatie kan redden!

Acceptatie over verschillen

Voor hooggevoelige en niet-hooggevoelige personen in een relatie is het belangrijk te leren accepteren dat elke relatie weer anders is. Voor mensen met een gemiddelde of iets lagere gevoeligheid kan het lastig zijn om te merken dat anderen een druk en sociaal leven hebben, terwijl jullie eigen relatie daar geen schim van is. Waarschijnlijk kan jouw levenspartner al die drukte gewoon niet aan. Tel echter wél je zegeningen! Dat jullie een minder druk sociaal leven hebben betekent absoluut niet dat het slecht gaat. De kans is heel groot dat jullie een rijker en intenser innerlijk leven hebben.

Tijd voor jezelf als HSP en niet-HSP

Ben je niet hooggevoelig maar je partner wel? We raden je aan om naast jullie relatie ook een eigen sociaal leven op te bouwen. Word lid van een sportvereniging en spreek met vrienden af. Jouw partner die HSP is zal dat waarderen. Want ook hij/zij heeft veel tijd nodig voor zichzelf en is graag zo nu en dan alleen. Als een HSP'er aangeeft dat hij/zij tijd nodig heeft voor zichzelf is dat géén afwijzing!

Rekening houden met elkaars grenzen

Een persoon met hooggevoeligheid pikt signalen vaak snel op. Hij of zij zal de grenzen van een ander respecteren en daar niet snel overheen gaan. Is jouw partner 'high sensitive'? Houd dan rekening met zijn of haar grenzen. Genoeg is altijd genoeg.

Bespreek onenigheden en maak conflicten bespreekbaar

Mensen die gevoeliger zijn raken sneller overprikkeld. Om overprikkeling te voorkomen vermijden ze daarom ook conflicten. Ondertussen zien ze vaak wel haarscherp waar de problemen liggen en wat er mis is. Het is belangrijk om enigheden toch ter sprake te brengen om conflicten te voorkomen. Conflicten die blijven liggen kunnen een bom zijn onder jullie relatie...