Magazine

De 7 beste online tools om zelf muziek te maken

Dankzij de grenzeloze mogelijkheden van het internet, waant iedereen zich een deejay of producent. Een beetje dope track compileren is dankzij de online tools die voorhanden zijn een kwestie van klikken geworden. Zelfs wij, die geen noot kunnen lezen, hadden binnen de kortste keren een leuk deuntje in elkaar geflanst. Goed, de nummer 1-positie in de dance charts zal het niet halen, maar we hebben ons bijzonder goed vermaakt bij het speuren naar de 7 leukste en handigste – goeddeels gratis – webapplicaties om zelf muziek te maken. Wie weet ligt er voor jou wél een ultratopper in het verschiet…

 

1. Jamstudio

 

Laten we makkelijk beginnen. Jamstudio is behalve voor beginners ook prima geschikt voor soloartiesten die behoefte hebben aan een achtergrondmuziekje. De mogelijkheden van het programma zijn vrij beperkt. Je kan er niet noot voor noot een nummer mee componeren, maar wel in een handomdraai een orkest voor je solo mee samenstellen. Kies je akkoorden, de instrumenten, de muziekstijl het tempo en 'jam' erop los! Laat je als gitarist begeleiden door bijvoorbeeld iemand op de basgitaar en een drummer. Klein nadeel: wil je het resultaat downloaden als mp3, dan moet je een prijzig abonnement afsluiten.

 

 

2. Hobnox Audiotool

 

Audiotool is een zeer geslaagde imitatie van de legendarische Roland-drumcomputers uit de jaren '80. Je waant je in een muziekstudio en hebt werkelijk alle instrumentaria binnen virtueel handbereik. Inclusief kabels, voor die realistische look & feel. Drums en synthesizer zijn je belangrijkste componenten, maar je kunt nog een keur aan mixers en dergelijke aan de studio op je beeldscherm toevoegen. Niet gek dat het resultaat even indrukwekkend is als de representatie op je beeldscherm. Ook leuk: je kan je geproduceerde track meteen delen met anderen, die het als basis voor hun eigen remix kunnen gebruiken. Drie jaar geleden zette Audiotool de standaard wat betreft online muziek maken, en als je het ons vraagt is het programma nog net zo actueel als toen.

 

 

3. Indabamusic

 

Indabamusic noemt zichzelf een 'marktplaats voor het maken van muziek'. Behalve maken, kun je jouw muziek op Indabamusic ook delen. Anderen kunnen jouw muziek bewerken of remixen en vice versa. Ook kan je samenwerken aan nummers. Eigenlijk is Indabamusic een soort Facebook of LinkedIn voor musici. Het sociale aspect maakt integraal deel uit van de site. Daardoor kan je snel en makkelijk muzikanten vinden om mee samen te werken aan een project – van serieuze amateurs tot professionals. Naast een sociale heeft de website ook een commerciële kant, en helpt ze leden van haar community geld te verdienen met hun muziek.

 

 

4. Power FX Soundation Studio

 

Power FX Soundation Studio is een zeer veelzijdige online DAW (Digital Audio Workstation). Goed, het programma kan niet wat een desktop-DAW kan, maar de enthousiaste amateur kan er zijn lol mee op. Je hebt de beschikking over vier kanalen en een simpele tijdlijn. Je hoeft alleen maar de gewenste samples en loops naar de juiste plaats te slepen, en binnen de kortste keren heb je een pakkende beat geproduceerd. Het is werkelijk razend makkelijk en het resultaat klinkt – in onze oren toch – professioneel. De wat serieuzere amateur-producent heeft de mogelijkheid zelf geluidsbestandjes te uploaden. Klaar? Dan kan je afhankelijk van je account tot 5G aan audio opnemen. Wij besluiten het bij de gratis trial te laten.

 

 

5. Musicshake

 

Met Musicshake kan je snel en makkelijk muziek maken, door gebruik te maken van circa 1,3 miljoen samples. Je begint door te klikken op de shakebeker rechts onderaan in beeld. Hier heb je vier opties, voor beginners en gevorderden. Omdat we zo groen als gras zijn, besluiten we maar van de wizard gebruik te maken. We kiezen een stijl, tempo, en het programma laadt automatisch een aantal instrumenten in en een aantal secties, binnen welke je de instrumenten naar believen kunt aan- en uitzetten. De combinatie van drum, keyboard en een rapper klinkt verrassend compleet, dus we laten de gitaar en basgitaar maar achterwege. Door op de icoontjes van de instrumenten zelf te klikken, kunnen we nog variëren in stijl en toon. Het vergt wat oefening, maar na een half uurtje heb je het programma toch redelijk in de vingers, en kan je 'from scratch' snel en simpel een origineel nummer componeren.

 

 

6. Andre Michelle Tonematrix

 

Andre Michelle toont wel aan dat je muziek wiskundig kunt benaderen. Of zo je wil, dat er muziek zit in wiskunde. Dit 'tonenveld' van 16X16 is eigenlijk een instrument op zich, geïnspireerd op Yamaha's Tenori-on. Je hoeft alleen maar op wat knoppen op het rooster te klikken en er vormt zich een herhalend patroon. Kennis van of ervaring met het maken van muziek is volslagen overbodig; door op het rooster patronen te creëren, vormen zich ook patronen in je melodie. Als je het principe achter het veld eenmaal door hebt, kun je op een intuïtieve manier melodieën creëren. Handig om te weten: met de spatiebalk kun je alles wissen en helemaal overnieuw beginnen. Een bijzonder inspirerend instrument.

 

 

7. Otomata

 

Net als Tonematrix is ook Otomata een audiovisueel instrument. Ook hier is er sprake van een matrix, in dit geval een van 9X9 veld. Hier houdt de vergelijking wel op, want Otomata is waarlijk uniek. Door cellen aan te klikken, kan je ze activeren en hun beweegrichting bepalen. Als je vervolgens op Play klikt, gaan de cellen elk hun weg, om botsend tegen de randen én elkaar geluid te produceren en min of meer voorspelbare patronen te vormen, die mettertijd steeds complexer worden. Hoe meer cellen je activeert en hoe meer tijd verstrijkt, des te minder voorspelbaar worden de patronen, totdat het veld uiteindelijk een eigen leven gaat leiden. In één woord: intrigerend.

 Voeg een nieuwe reactie toe. Je e-mailadres wordt niet getoond in de reacties.

Laatste reacties