info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > lager libido bij mannen door langdurige en intensieve cardio
"Lager libido bij mannen door langdurige en intensieve cardio"
maandag 26 juni 2017, 11:58 uur
sporten seksleven
Mannen die de luie zetel verkiezen boven de sportschool, presteren beter tussen de lakens dan gymrats. Dat is, kort door de bocht, de conclusie van een onderzoek, uitgevoerd aan de universiteit van North Carolina. Het gaat dan wel om duursport (cardio) en dus niet om het trainen met gewichten.

Voor het onderzoek werd bij ruim 1000 mannen gekeken naar hun libido in relatie tot hun dagelijkse sportroutine. De deelnemers met de laagste trainingsintensiteit bleken met het hoogste libido uit de bus te komen. Hetzelfde resultaat als je de trainingsduur als uitgangspunt neemt: de mannen die het kortste trainden hadden het meeste zin in seks. Bij dit alles hielden de onderzoekers rekening met leeftijd, immers ook een factor die van invloed is op 's mans libido.

Testosteron en cortisol

De resultaten doen vermoeden dat langdurige intensieve cardiotraining een negatieve invloed heeft op het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Dit mogelijk in combinatie met een verhoging van het 'stresshormoon' cortisol dat onder meer vrijkomt wanneer het lichaam langdurig onder zware fysieke spanning staat. Verhoogde cortisolafgifte is n van de redenen waarom langdurige cardio vaak wordt afgeraden bij krachtsporters die voor spiergroei trainen. Cortisol heeft namelijk een spierafbrekende uitwerking en dat is iets wat een bodybuilder natuurlijk niet wil. Maar er kleeft dus ook een 'libido-afbrekende' uitwerking aan corstisol. Je hebt zelf vast weleens ervaren dat je tijdens een stressvolle periode minder zin in hebt in seks.

Zwangerschapswens

Het onderzoek kan belangrijk zijn voor stellen die proberen een kind te krijgen, stellen de onderzoekers. Het mannelijke libido hangt immers ook weer samen met vruchtbaarheid. Artsen vragen vaak aan vrouwen hoe veel zij sporten, maar uit het onderzoek blijkt dat men deze vraag ook aan de man zou moeten stellen.

Krachtsport

Zijn de resultaten van het onderzoek nu een vrijbrief voor mannen om lekker te luieren (behalve in bed)? Toch niet. Voldoende lichaamsbeweging, bijvoorbeeld wandelen, is voor ieders gezondheid van groot belang. Daarnaast ging het onderzoek, zoals gezegd, niet over het beoefenen van krachtsport. Krachtsport bevordert juist het testosteronniveau en dus ook het libido.

Sport en seks

Tot slot schreven we al eens dat sporten in het algemeen diverse seksuele voordelen biedt. Denk bijvoorbeeld ook aan een betere doorbloeding en een beter uithoudingsvermogen. Een kanttekening daarbij is dus nu dat je terughoudend moet zijn met langdurige duursport. Als je wilt presteren in bed, tenminste. Iets wat op zichzelf k een vorm van sport is.